Çavuşoğlu: Mısır, normalleşme konusunda samimiyse adım atar

Çavuşoğlu: Mısır, normalleşme konusunda samimiyse adım atar

Normalleşme sürecine giren fakat ilerleme sağlanamayan Mısır-Türkiye ilişkileri hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mısır ile normalleşme sürecine girdik, bu ikili bir süreç. Mısır ilişkileri normalleştirme konusunda samimiyse adım atar. Normalleşme yavaş gidiyor ama bu bizimle ilgili değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da SETA tarafından düzenlenen 'Ege ve Doğu Akdeniz'de Türk Dış Politikası' konulu panelde konuştu.

Panel sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'la ilişkiler ve ABD'nin tutumuyla ilgili olarak, "Türkiye'yi karşılarına almak ne demek biliyorlar. Düşmanca tavır sergileyen ülke ile görüşme işletmenin faydası yok. Her zaman diyalogdan yanayım ben de. Her konuda görüşülebilir ama Yunanistan'ın da samimi olması lazım" dedi.

"ABD'NİN TERAZİSİ BOZULDU"

Çavuşoğlu, "ABD'ye soruyoruz, bunlar Rusya'ya karşı kurulan üsler diyor. İnandırıcı değil. Yunanistan'da bulunan ABD büyükelçisinin attığı tweet'ler, tamamen Yunanistan yanlısı. ABD'nin terazisi, kantarı bozuldu.

Rum Kesimi son zamanlarda kara para aklama konusunda bizimle işbirliği yaptı dediler. Hani şeffaf bir yönetimdi, daha önce kara para akladığını söylemiyorsunuz. Bunun karşılık silah hediye etmek mi?" diye konuştu.

mevlut-cavusoglu-son-dakika.jpg

MISIR İLE NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

Mısır ile normalleşme süreci hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Sürecin yavaş ilerlemesinin sebebi biz değiliz. Libya ile hidrobarkon anlaşması Mısır aleyhine değil. Biz olmasaydık bugün Libya, Suriye gibi olacaktı. Trablus diye bir şehir kalmayacaktı. Bizim mevcudiyetimiz aslında barış ve istikrarın teminatı.

Bizim açımızdan Mısır'a yönelik bir sorun yok, Mısır'ın da Arap dünyası için, Afrika için, Akdeniz için önemli bir ülke olduğunu biliyoruz. Türkiye ve Mısır'ın işbirliğinin de bölgeye pozitif yansımaları olacaktır. Biz ilişkileri normalleştirmede samimiyiz ama diplomatik bir tabir var, tango iki kişiliktir diye" ifadelerini kullandı.

"KKTC'NİN DÜNYADAKİ TEMSİLCİLİK SAYISI ARTACAK"

KKTC'nin tanınmasıyla ilgili olarak Çavuşoğlu, "KKTC'nin devlet olarak tanındıktan sonra tam üye olması mümkün olur ama şu anda uluslararası tanınırlığı olmadığı için çözüm olmuyor. Cumhurbaşkanımızın çağrısı da bu. 54 sene müzakere edildi, Rum tarafı paylaşmak istemediği için hiçbir şeyi çözüm alınamadı.

Bu yönde BMGK da adım atmıyor, tanıma konusunda kampanyamızı başlattık. İlk hedefimiz Türk devletleri teşkilatlarına gözlemci olmak. Şu anda KKTC'de temsilci açma adımı görmedik. Önümüzdeki günlerde bazı güzel gelişmeler de olacak, dünyanın farklı yerlerinde temsilciliklerini artıracağız" dedi.

mevlut-cavusoglu-kimdir.jpg

"TAHIL İÇİN RUSYA'NIN GÜVENLİK TALEPLERİ VAR"

Bakan Çavuşoğlu, tahıl koridorunda son duruma ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

Cumhurbaşkanımız dün Putin ile görüştü, Milli Savunma Bakanımız, hem Rusya hem de Ukrayna savunma bakanları ile görüştü. Ben iki defa Lavrov ile görüştüm. Rusya, son saldırılardan sonra, haklıdır haksızdır yorum yapmıyorum, bazı güvenlik talepleri var. BM'ye de Rusya'nın bir mektubu var. Bu yeni bir konu değil ama Rusya bir kez daha bunu gündeme getirdi.

Gübre ve tahıl taşıyacak gemiler halen limanlara taşınamıyor, ödemeler yapılamıyor. Birçok ülkenin gemileri de bu yükü taşımaktan çekiniyorlar. Biz her seferinde girişimlerde bulunduk. Bu konuda da mutabakat var. Rusya'nın ihraç ettiği ürünlerin önündeki engelleri kaldırmak demek, Rusya'yı savunmak anlamına gelmez.

Her şeyden önce bu bir mutabakat. Çünkü bu iki ürüne tüm dünyanın ihtiyacı var. Gübre alamazlarsa önümüzdeki sezon Afrika'nın tahıl ürünleri yüzde 20 azalacak. Tahıl anlaşmasının işlemesi için mutabakata varacağımıza inanıyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN