Romanya’nın başkenti Bükreş’te pazar günü yapılan seçimlerde, kentin yeni belediye başkanı merkez sağ Milli Liberal Parti’den (PNL) Ciprian Ciucu oldu. Halihazırda Bükreş’in 6. bölgesinin belediye başkanlığını yürüten Ciucu, oyların yaklaşık yüzde 35’ini alarak, bağımsız sağcı aday Anca Alexandrescu’ya yaklaşık 12 puan fark attı.
Seçim, belediye başkanlığı koltuğunun, önceki başkan Nicusor Dan’ın bu yılın başlarında Romanya Cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalması üzerine düzenlendi. Buna karşın sandığa katılım sadece yüzde 32,7’de kalarak, son 30 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti.

SÜREKLİLİK VE PİYASA ODAKLI REFORM MESAJI
PNL’nin, iktidardaki koalisyonun ortak adayı Ciucu, kampanya boyunca seçmene idari istikrar, teknik ehliyet ve piyasa yanlısı reform vaadiyle seslendi. Destekçileri, Bükreş’in zorlanan kamu hizmetlerinde “öngörülebilir yönetim” ve “kademeli iyileşme” sağlayabilecek en güçlü adayın Ciucu olduğunu savundu.
İlk sonuçların açıklanmasının ardından konuşan Ciucu, “Bükreş’in hayatımın projesi olmasını istiyorum” diyerek, görev süresini kişisel bir “uzun vadeli proje” olarak gördüğünü vurguladı.
PSD VE AŞIRI SAĞ DESTEKLİ ADAYI GERİDE BIRAKTI
Ciucu, yarışı Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) adayı ve önceki 4. bölge belediye başkanı Daniel Baluta ile, popülist ve aşırı sağcı Romanyalılar Birliği İttifakı’nın (AUR) desteklediği bağımsız sağcı Anca Alexandrescu’nun önünde tamamladı.
Balkan Insight’da yer alan habere göre, televizyon geçmişiyle tanınan Alexandrescu, ağırlıklı olarak geleneksel partilerden hoşnutsuz, “sisteme karşı” bir figür arayan seçmenleri kendine çekti.
‘RADİKAL BİR DEĞİŞİKLİĞİN GÖSTERGESİ DEĞİL’
Siyasi gözlemciler, Ciucu’nun zaferinin Bükreş’in genel siyasi yöneliminde radikal bir kırılmaya işaret etmediği görüşünde. Uzmanlara göre, sonuç daha çok, mevcut iktidar dengeleri içinde yönetimde devamlılık ve kamu hizmetlerinde “adım adım” iyileştirme arayışının sandığa yansıması olarak görülüyor.
