Çinlilere uygulanan Kovid-19 testi zorunluğuna misilleme: O ülkelere vize yok

Çinlilere uygulanan Kovid-19 testi zorunluğuna misilleme: O ülkelere vize yok

Geçtiğimiz ay sıfır vaka politikasından sürpriz bir şekilde dönüş yapan Çin’de vaka ve ölüm sayıları çığ gibi büyürken, Çin, üç yıllık kapanmadan sonra sınırlarını dünyaya açmasının ardından birçok ülke Çin’den gelenlere test zorunluluğu getirmişti. Uygulamaya tepki gösteren Çin’in misillemesi gecikmedi.

Çin, ülke genelindeki tarihi protestoların ardından aralık ayı başlarında aniden kaldırmaya başladığı, dünyanın en katı koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarının son parçalarından biri olan, gelen yolcular için karantina zorunluluklarını kaldırdı.

NEGATİF TEST MECBURİYETİ

Japonya, Güney Kore, ABD, Avustralya, Kanada, Fas ve bir dizi AB ülkesi de dahil olmak üzere, Çin’de çığ gibi büyüyen vaka ve ölümlerin ardından Çin'den gelen yolcular için yeni giriş kısıtlamalarını açıklayarak Çin'den gelen yolculara negatif test göstermenin mecbur olduğunu duyurdu.

Yıllar sonra dünyaya açılan Çin, ülke vatandaşlarından negatif koronavirüs testi talep eden ülkelere misilleme yapacağını açıkladıktan sonra Güney Kore ve Japonya'da kısa süreli vize uygulamasını askıya aldı.

‘İNTİKAM EYLEMİ’

Japonya, Çin'den gelen yolcular için koronavirüs testi gerekliliklerine misilleme olarak ülke vatandaşlarına vize verilmesini askıya alma kararını protesto etti. Japonya Kabine Genel Sekreteri Hirokazu Matsuno, hareketi bir halk sağlığı önleminden çok bir intikam eylemi olarak nitelendirdi ve Çin'den kararı geri almasını isteyerek "Çin'in tek taraflı olarak koronavirüse yönelik adımlar dışındaki nedenlerle vize vermeyi askıya alma işlemi üzücü" dedi.

‘AYRIMCI GİRİŞ UYGULAMALARI KALKANA KADAR SÜRECEK’

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin, Çin'in kısa süreli vize vermeyi durdurma kararını "son derece üzücü" olarak nitelendirdi. Çin'in vize vermeyi askıya alması, ilgili ülkelerdeki büyükelçilikleri tarafından kısa çevrimiçi açıklamalarla duyuruldu ve bunun Çinlilere karşı "ayrımcı giriş uygulamalarını" kaldırana kadar devam edeceğini bildirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Hükümetimizin Çin'den gelen yolcular üzerindeki virüse karşı önlemlerini güçlendirme adımı bilimsel ve nesnel kanıtlara dayanmaktadır" denildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN