Dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye taziye mesajları

Dünyanın dört bir yanından Türkiye’ye taziye mesajları

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7’lik depremde kurtarma ekiplerinin çalışmalarıyla beraber bilanço ağırlaşırken, büyük depremin ardından çok sayıda ülkeden yetkili Türkiye'ye taziye ve destek mesajları gönderdi ve birçok lider yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki 7.7 büyüklüğündeki depremde kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, saat 04.17’de gerçekleşen depreme insanlar uykularında yakalandı. Öte yandan, dünyanın dört bir yanından üst düzey isimler ve yetkililer Türkiye’ye taziye ve destek mesajları göndermeye devam ediyor.

ABD VE AVRUPA KURTARMA EKİPLERİNİ ORGANİZE EDİYOR

Beyaz Saray, depremden etkilenenlere taziyelerini iletti ve ABD Başkanı Joe Biden'ın, felaketten en çok etkilenen bölgelere yardım seçeneklerini değerlendirmeleri için ilgili birimlere talimat verdiğini bildirdi.

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi Başkanı Janez Lenarcic, "Bu sabah Türkiye'de meydana gelen depremin ardından Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nı devreye soktuk" dedi. Lenarcic, Avrupa Birliği'nin Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nin Avrupa'dan kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Türkiye’de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu bildirerek, “NATO müttefikleri destek seferber ediyor” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 7.7’lik Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili, “Bugünkü depremle ilgili gördüklerimiz çok üzücü. Bina bütünlüğü değerlendirmeleri, radyoloji ve kurtarma teknik desteği ve acil yardım çalışmalarını koordine etmek üzere Türk hükümeti ile temas halindeyiz. Uluslararası Atom Enerjisi yardıma hazır” diye kaydetti.

‘KAYNAKLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ’

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı Türkçe paylaşımda, ülkesinin Türkiye'ye gerekli yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, "Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı felaketten derin üzüntü duyuyoruz. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek" diye kaydetti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkesinin yardıma hazır olduğunu belirterek, "Dün gece Türkiye'de meydana gelen deprem felaketinden dolayı İsrail halkı adına derin üzüntümü ifade ediyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum” ifadelerinde bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail güvenlik güçlerinin her türlü yardıma hazır olduğunu söyleyerek Türkiye halkına yardımda bulundu ve İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, etkilenenlere yardım etmek için hızlı bir yardım programı duyurdu.

AZERBAYCAN EKİPLERİ YOLDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, "Türkiye ve Suriye'deki depremle ilgili korkunç haberler var. Düşüncelerimiz bu şiddetli doğal afetin tüm kurbanlarıyla birlikte. Hollandalı bir arama kurtarma ekibi bugün bölgeye gidecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziyelerimi ilettim” diye kaydetti.

Öte yandan Azerbaycan, kurtarma ekiplerine yardım etmesi için 370 profesyonelden oluşan bir arama kurtarma ekibi gönderdiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev mesajında ‘kardeş ülke’ Türkiye’ye destek ve başsağlığı dileklerini iletti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın Türkiye ve Suriye'deki depremde hayatını kaybedenlere taziyelerde bulunduğu belirtildi. Mesaj ayrıca Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmeye yardım etmeye hazır olduğunu" söylüyor.

PUTİN’DEN YARDIM TEKLİFİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Rusya Devlet Başkanı Putin, hayatını kaybedenler için taziyelerini ileterek Rusya’nın Türkiye’ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacağı desteklere ilişkin bilgi verdi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye'de meydana gelen deprem nedeniyle can ve mal kaybının acısını yaşıyoruz. Kederli ailelere taziyeler. Yaralılar tez zamanda sağlığına kavuşsun. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazır" ifadelerinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN