Eş zamanlı operasyon

Eş zamanlı operasyon

Suriye toprakları yeniden ateş çemberinde. Mehmetçiğin sınır ötesindeki terör örgütü kamplarına yönelik harekatı sürerken Rus ordusu İdlib’deki rejim muhaliflerine karşı hava saldırısı düzenledi, İsrail de İranlı milislerin kontrolündeki Hama ve Humus’u vurduğunu duyurdu. Bazı bölge uzmanları Suriye iç savaşında yeni bir aşamanın başladığını ileri sürdü.

SURİYE’DE 11 YILIN ARDINDAN YENİ BİR AŞAMA MI ŞEKİLLENİYOR

Suriye’deki kanlı iç savaşta 11 yıl geride kalırken hassas bölge son üç günlük süreçte kritik gelişmelere sahne oldu. Geçen cumartesi günü İsrail, Suriye’de birden fazla hedefi vurdu. Taksim’de düzenlenen kanlı terör saldırısı sonrası TSK da Suriye ve Irak’ın kuzeyine harekat düzenledi. Rusya’nın hava sahasını açmasının ardından jetler YPG noktalarına bomba yağdırdı. Erdoğan karadan operasyon mesajı da verdi.

PENÇE KILIÇ’TAN 24 SAAT SONRA RUS JETLERİ İDLİB’İ BOMBALADI

Pençe Kılıç harekatı kapsamında terör hedeflerinin imha edilmesinden bir gün sonra da Rus uçakları, Soçi’de silahsızlandırma mutabakatına varılan İdlib’e hava saldırısı düzenledi. Bombaların düştüğü hatta Türkiye’nin desteklediği grupların da yer alması dikkat çekti. İki başkentin ‘eş zamanlı’ operasyonları sonrası Ankara ile arası bozulan gruplardan ‘Türkiye, Rus yanlısı tutum alıyor’ tepkilerinin yükseldiği ileri sürüldü.

KARKAMIŞ’A AĞIT

Türkiye'nin yüreğini yakan acı... Karkamış'ta teröristlerin roketli saldırısında hayatını kaybeden
5 yaşındaki Hasan Karataş ile Ayşenur Alkan dualarla son yolculuğuna uğurlandı. Gaziantep'teki cenazede abi İsmet Karataş'ın ay yıldızlı tabuta sarılarak gözyaşı dökmesi yürek burktu. Ayşenur öğretmenin naaşının önüne '24 Kasım Öğretmenler Günün kutlu olsun şehidim' yazılı çiçek bırakıldı.

GÜVENLİK ÇİZGİSİNİ OLMASI GEREKEN YERE ÇEKECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Teröristlerin yerini, kimliğini, himaye edenleri biliyoruz. Terör örgütünün ismini değiştirerek yanlarında askerlerine görüntü verenler için yolun sonu geldi. Bu saatten sonra bizim için tek ölçü ülkemizin güvenliği. Bunun başladığı yere kadar gitmek meşru hakkımız. Bu çizgiyi olması gereken yere kadar çekmemize kimse mani olamaz. En kısa sürede tankımızla, askerimizle hepsinin kökünü kazıyacağız.

SİSİ’YLE KALMASIN ESAD’LA DA GÖRÜŞÜLSÜN

Katar’da Mısırlı mevkidaşı Sisi’yle tokalaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yeniden niye olmasın” çıkışına Bahçeli’den destek geldi. Muhalefetin eleştirilerine tepki gösteren MHP lideri şöyle devam etti: Cumhurbaşkanımızın Sisi ile teması doğrudur. Bununla kalınmamalı, Esad ile de görüşülmeli. Biz doğrudan ikili görüşmeleri başlatmazsak bozguncular araları iyice açacak.

man-001.jpg

Taksim saldırısı sonrası Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG’ye karşı başlattığı Pençe Kılıç operasyonundan bir gün sonra Rusya’nın da İdlib’i vurduğu ortaya çıktı. TSK, YPG mevzilerini ateş altına alırken Moskova’nın da Türkiye’nin destekleyen grupların içinde olduğu Esad muhaliflerine operasyon yapması dikkat çekti. Muhaliflere yönelik operasyona İran milisleri ve Şam rejiminin de katıldığı belirtildi. Türkiye, Rusya ve İran’ın bulunduğu hatta yaşananlar ise 11 yıl sonra Suriye’de yeni bir kırılma olarak yorumlandı.

Taksim’deki bombalı saldırının ardından Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta PKK ve PYD’ye yönelik başlattığı Pençe Kılıç harekatı devam ederken Rusya’nın da Suriye’de Türkiye’nin kontrolünde bulunan bölgelerde havadan operasyon düzenlediği belirtildi. İdlib’in kuzeyinde yoğunlaşan Türkiye ile eş zamanlı operasyonda Şam rfejimine muhalif grupları vurdu. Rusya’nın 21 Kasım sabahı düzenlediği saldırılar, İdlib’in kuzeyindeki Suriye- Türkiye sınırına yakın Babaska kamplarında yerlerinden edilmiş binlerce kişi arasında endişeye neden oldu. Diğer yandan Bab el-Hava’daki sınır hastanesi yönetimi, saldırıların artacağı endişesiyle hastaları ve sağlık personelini tahliye etti.

TÜRKİYE SINIRINMDAKİ MUHALİFLERİ VURDU

Rusya operasyonuna ilişkin İdlib’deki aktivistler şu açıklamada bulundu: “Üç Rus savaş uçağı, sabah saatlerinden yerinden edilmişlerin yaşadığı kamplarla dolu Babaska bölgesini ve (İdlib’in kuzeyinde Türkiye ile sınır) Bab el-Hava Sınır Kapısı’na yakın bölgeleri hedef aldı. Yüksek patlayıcılı füzelerle altı hava saldırısı düzenledi.” Ancak açıklamada herhangi bir ölü ya da yaralıya ilişkin bili verilmedi. Aktivistlere göre Rus savaş uçaklarının devam eden saldırıları, yüzlerce yerinden edilmiş aile ve çocuğu, hava saldırılarının artması korkusuyla zor koşullar altında açık alanlara kaçmaya sevk etti.

ŞAM VE İRAN DA OPERASYONA KATILDI

Rus hava saldırılarıyla eş zamanlı olarak, Lazkiye kırsalındaki Kabani ve Kürt Dağı bölgelerindeki muhalif grupların askeri mevzilerini hedef alan benzer saldırılar düzenlendi. Suriye rejim güçleri ile İranlı milisler tarafından İdlib ve Halep’in batı kırsalında ‘çatışmasızlık alanlarına’ yönelik yoğun kara bombardımanı gerçekleştirildi. Milisler, Şeyh Süleyman eksenini, Halep’in batı kırsalındaki Darat Izza kasabasını, Kafr Nuran, Kafr Taal, Maklabis, el-Habata köylerini 30’dan fazla top ve füze mermisi ile bombaladı. Saldırı, üç sivil yaralandı. Aynı şekilde İdlib’in güney kırsalındaki Felifel, el-Bara, el-Fatira, Deyr Sunbul köyleri, Hama’nın kuzeybatısındaki el-Gab Ovası, Suriye rejim güçlerinin yoğun topçu ve füze bombardımanına tanık oldu. Saldırı sonucunda siviller yaralanırken, bir araçta da yangın çıktı.

400 BİN KİŞİ TÜRKİYE’YE GELEBİLİR

Diğer yandan İdlib’in kuzeyindeki Babaska bölgesinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan kamplardan birinin yöneticisi olan Mahmud Diyab yaptığı açıklamada “Rus hava bombardımanı, yerinden edilmişler için kurulan ve Suriye’nin farklı yerlerinden yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı 30’dan fazla kampı içeren bir alanı hedef aldı. Son bombalamalar nedeniyle yüzlerce aile ve çocuk feryatları arasında, kampları çevreleyen dağlara ve açık alanlara sığındı. Rus savaşçılar İdlib’in kuzeyindeki kamp alanlarına hava saldırıları düzenlemeye devam ederse, yerinden edilmişlerin hayatlarını kurtarmak amacıyla (özellikle hedef alınan bölgeler sınırlarından sadece birkaç yüz metre uzakta olduğu için) Türkiye’ye başvurmaktan başka çare kalmayacak” dedi. Öte yandan muhalifler operasyonların 22 ve 23 Kasım’daki Astana öncesi düzenlenmesine de dikkat çekti. Rusya, İran ve Şam’ın eş zamanlı olarak Türkiye’nin kontrolünde olan İdlib’de operasyon düzenlemesi ise tarafların karşılıklı mutabakat içinde hareket ettiği şeklinde yorumlandı.

RUSYA VE ABD’DEN ANKARA’YA İTİDAL ÇAĞRISI

Rusya, ABD ve Fransa, Türkiye’nin Suriye’de başlattığı operasyonda Ankara’ya itidal çağrısında bulundu. ABD Irak’ın egemenlik haklarının ihlal edildiğine vurgu yaptı. Rusya’dan yapılan açıklamada, Türkiye’nin hava operasyonu başlattığı ve operasyonu karadan da sürdürme tehdidinde bulunduğu Suriye’de ‘itidalli olacağı ve aşırı güç kullanmaktan kaçınacağı umudunun’ taşındığı belirtildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev “Türk mevkidaşlarımızı, gerginliğin tırmanmasını önlemek için Suriye topraklarında aşırı güç kullanmaktan kaçınmaya ikna etmeyi umuyoruz” dedi. Rus temsilci, tüm tarafları “Kürt sorunu da dahil olmak üzere ihtilaflara barışçıl çözüm bulmak için çabalarını sürdürmeye davet etti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise yaptığı açıklamada “Türkiye’nin kendi güvenliğine ilişkin endişelerini anlıyoruz. Aynı zamanda tüm tarafları genel durumun ciddi şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabilecek her türlü girişimden kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

KARA HAREKATINA KARŞIYIZ

ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye’nin Suriye ve Irak’a yönelik başlatttığı hava harekatıyla ilgili, ‘şiddetin azaltılması’ çağrısında bulundu. “Suriye’de sivil hayatı koruma ve IŞİD’i yenme ortak hedefinin desteklenmesi” vurgusu yapan Bakanlık Sözcüsü Ned Price ‘Irak’ın egemenliğinin ihlal edildiğini’ belirterek “Irak’ta herhangi bir koordinasyonsuz askeri harekata karşı çıkmaya devam ediyoruz” dedi.

‘1 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİ EVİNE DÖNDÜ’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçesi için sunum yapan ve sorulara cevap veren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar “Yaklaşık 560 bini İdlib’e olmak üzere 1 milyondan fazla Suriyeli evlerine ve topraklarına gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde dönmüştür” dedi. Ancak 3 Eylül’de İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı yapılan açıklamada “Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı 521 bin 39’a ulaşmıştır” demişti. Akar’ın açıklamasına göre iki ayda yarım milyon Suriyeli’nin evine döndüğü görülüyor.

KARKAMIŞ’IN MİNİK ŞEHİDİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Karkamış’a hain terör örgütü tarafından yapılan roketli saldırılarda şehit olan 5 yaşındaki Hasan Karataş son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreninde gözyaşları sel oldu. Hain saldırıda şehit olan Hasan Karataş için Karkamış ilçesi kırsal Karanfil Mahallesi’nde cenaze töreni düzenlendi. Binlerce vatandaşın katıldığı cenaze töreninde Şehit Karataş’ın annesi Dilan ve babası Zeki ile diğer yakınları gözyaşı döktü. İsmet, Saadet ve Fatma isimli üç kardeşi bulunan çocuk şehidin naaşı, Gaziantep İl Müftüsü Dr. Hüseyin Hazırlar’ın kıldırdığı cenaze namazının ardından köy mezarlığına defnedildi.

FACİAYI OKULDA OLAN AYŞENUR ÖĞRETMEN ÖNLEMİŞ

Karkamış’a hain terör örgütü tarafından yapılan roketli saldırılarda şehit olan Öğretmen Ayşenur Alkan, Gaziantep’in Nizip ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı. Terör örgütü PKK/YPG’nin roketli saldırısında şehit olan Sınıf Öğretmeni Ayşenur Alkan’ın, öğrencileri sığınağa götürmeyi başararak büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı. Şehir öğretmenin, sığınağa gelemeyen öğrenci olup olmadığını kontrol etmek için sığınaktan çıktığında ise okulun bahçesine isabet eden roketten saçılan şarapnel parçaları nedeniyle hayatını kaybettiği anlaşıldı.

BİZİ OYALAYACAKLARINI SANANLAR İÇİN YOLUN SONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Artvin Yusufeli Barajı açılışında yaptığı konuşmada, Taksim saldırısının ardından başlatılan Pençe-Kılıç Hava Harekatı üzerinden isim vermeden ABD’ye yüklendi. Erdoğan “Türkiye’yi harf oyunlarıyla, terör örgütünün ismini değiştirerek, yanlarında askerlerine görüntü verdirerek oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu geldi” dedi ve kara harekatı sinyalini yineledi: En kısa sürede tankımızla, askerimizle birlikte hepsinin kökünü kazıyacağız.

erdogan.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yusufeli Yeni Yerleşim Yeri’nde “Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri ile Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, bugün Cumhuriyet tarihinin en gurur verici eserlerinden Yusufeli Barajı’nın yanı sıra, bu eserin mütemmim cüzleri olan bağlantı yolları ve tünelleri ile yeni yerleşim bölgesinin açılış töreni vesilesiyle Yusufeli’nde olduklarını belirtti.

Erdoğan’ın gündeminde Suriye ve Irak’ın kuzeyinde süren Pençe Kılıç harekatı da vardı. Erdoğan şunları söyledi: “4 yaşında şehidimiz 22 yaşında öğretmenimiz şehit oldu. İnşallah şehitlerimizin tek damla kanı boşa gitmeyecektir. Türkiye’yi harf oyunlarıyla, terör örgütünün ismini değiştirerek, yanlarında askerlerine görüntü verdirerek oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu geldi.

Teröristlerin kimliğini, yerini, sicilini biliyoruz. Teröristleri kimlerin himaye ettiğini, silahlandırdığını, cesaretlendirdiğini de çok iyi biliyoruz. Sabrımız kifayetsizliğimizden değildir. Biz Suriye sınırlarımızın güvenliğe kavuşturulmasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdik. Bu saatten sonra bizim için tek bir ölçü vardır o da kendi vatandaşlarımızın güvenliğidir. Irak ve Suriye sınırlarımızda güvenlik sınırlarımızı çektik. Bir kaç gündür topumuzla, tüfeğimizle, SİHA’mızla teröristlerin tepesindeyiz. İnşallah en kısa sürede tank ve askerle birlikte hepsinin kökünü kazıyacağız bunu da böyle bilin.”

Kara harekâtı sinyali veren Erdoğan, “Irak ve Suriye sınırlarımızın bir kısmında bu güvenlik çizgisini olması gereken yere zaten çektik. Halen sınırlarımıza ve vatandaşlarımıza saldırıların devam ettiği yerlerde de bu çizgiyi olması gereken yere kadar çekmemize kimse mani de olamaz, karşı da çıkamaz” sözlerini kaydetti.

ESAD İLE DE MASA AÇILMALI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce ‘darbeci’ dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin Katar’da el sıkıştığı fotoğrafa ilişkin konuştu. “Sayın Cumhurbaşkanımızın Sisi ile kurduğu temas doğru bir temastır” diyen Bahçeli “Bununla da kalınmamalı Beşar Esad ile de görüşme masası açılmalıdır ve terör örgütüne karşı ortak bir tavır alınmalıdır” dedi.

Bahçeli gıda fiyatlarındaki artışa da dikkati çekerek, söz konusu artışın sebebini ‘FETÖ’ ile ilişkilendirdi. MHP lideri “vatandaşlarımızın kesesine dokunan kimse karşısındayız” diyerek “Sürekli zam yapan zincir marketlerin FETÖ’yle irtibat ve ilişkisinin titizlikle araştırılması gerektiğine de inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

MHP lideri Bahçeli “HDP, TBMM’ye sızmış düşman bakiyesidir. Böylesi parti görünümlü bir örgütün siyaset hayatımızda bulunması haksızlıktır. Bu bölücü kapatılmasın da Hazine’den aldığı paraları terör örgütüne akıtmaya devam mı etsin? AYM’nin hâlâ neyi beklediğini sormayalım mı?” ifadesini kullandı. Atanamayan öğretmen konusuna da değinen Bahçeli “Bizim gelecekten tasarruf etmeye ne hakkımız ne haddimiz ne de yetkimiz vardır. O halde öğretmenlerimize ne yapsak, hangi haklara versek bin defa helal olsun diyorum. Üzerimize ne düşerse yapmanın sözünü veriyorum. Atanamayan hiçbir öğretmen bırakmayacağız. Hepsi kadroya geçirilmelidir. Kanaatimiz ve kararlılığımız budur” diye konuştu. Konuşmasında İçişleri Bakanı’na destek çıkan MHP lideri şunları söyledi: “Muazzam işler yapan İçişleri Bakanımıza saldırmaları milli onur yokluğunun apaçık işaretidir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN