İranlı ünlü oyuncu 'isyanları kışkırtmak' suçundan tutuklandı

İranlı ünlü oyuncu 'isyanları kışkırtmak' suçundan tutuklandı

İran'ın en tanınmış aktrislerinden Taraneh Alidoosti, Mahsa Amini'nin öldürülmesiyle başlayan eylemlerde , "isyanları kışkırtmak" suçlamasıyla gözaltına alındı. Alidoosti, üçüncü ayını geride bırakan protestolara destek için 10 Kasım'da sosyal medya hesabından başörtüsüz bir fotoğrafını yayımlamıştı.

İranlı ünlü oyuncu Taraneh Alidoosti, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından "saçı göründüğü" gerekçesiyle gözaltına alınıp öldürülmesiyle başlayan "protestoları kışkırttığı" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

Devlet haber ajansı IRNA'nın Telegram hesabındaki bir paylaşıma göre oyuncu, "iddiaları doğrultusunda herhangi bir belge" sunamadığı için polis tarafından tutuklandı. Daha önce gözaltı haberini duyuran İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'e göre, Alidoosti'ye "yanlış ve çarpıtılmış içerik yayımlamak", "isyanları kışkırtmak" ve "İran karşıtı grupları desteklemek" gibi suçlamalar yöneltildi.

BAŞÖRTÜSÜZ BİR FOTOĞRAFINI YAYIMLAMIŞTI

İranlı oyuncu, Mahsa Amini'nin ölümünden sonra başlayan ve üçüncü ayını geride bırakan protestolara destek için 10 Kasım'da sosyal medya hesabından başörtüsüz bir fotoğrafını yayımlamıştı. Protestolara katılan 23 yaşındaki Muhsin Şikari'nin idam edilmesine de 8 Aralık'ta Instagram hesabından tepki gösteren Alidoosti, "Sessizliğiniz zulüm ve zalime destek manasına gelir. Kan dökülmesini seyreden ve harekete geçmeyen uluslararası örgütler insanlığın yüz karasıdır" ifadelerini kullanmıştı.

erere.jpg

BBC Farsça Servisi, Bir grup sinemacı ve Aldoosti'nin arkadaşları ile babasının bu sabah saatlerinden bu yana Tahran'daki Evin Cezaevi önünde toplandığını ve oyuncunun serbest bırakılmasını talep ettiklerini duyurdu.

Taraneh Alidoosti, 2016’da en iyi yabancı film Oscar’ı alan "Furuşende (Satıcı)" filmindeki rolü ile dünya çapında ün kazanmıştı. Geçen ay da ülkenin önde gelen iki aktristi Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi, kamuoyu önünde hükümet karşıtı protesto gösterilerine destek vermeleri sonrası, İran yetkililerine karşı komplo kurma suçlamasıyla gözaltına alınmış, bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN