Nükleer tatbikatı başlatan Putin’den gözdağı: Çatışma riski yüksek

Nükleer tatbikatı başlatan Putin’den gözdağı: Çatışma riski yüksek

Ukrayna’daki savaşta köşeye sıkışan ve Kiev’in ‘kirli bomba’ kullanmayı planladığını iddia eden Rusya stratejik nükleer tatbikatına start verdi. Tatbikatı takip eden Putin, ‘bölgesel ve küresel anlamda çatışma potansiyeli çok yüksek’ dedi. Biden, “Rusya nükleer silah kullanırsa bu inanılmaz bir hata olur” uyarısı yaptı.

Son dönemlerde ısrarla Ukrayna’nın radyokatif madde yayan ‘kirli bomba’ kullanacağı yönünde propaganda yapan ve bunu nükleer silah kullanmak için bahane olarak kullanmasından endişe edilen Kremlin dün stratejik nükleer tatbikat başlattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın “kirli bomba” kullanma planlarının farkında olduğunu söylerken son günlerde Moskova tarafından defalarca ileri sürülen bu iddiayı yineledi. Eski Sovyet ülkelerinin istihbarat şefleriyle yaptığı toplantıda konuşan Putin, “Dünyada ve bölgede çatışma potansiyeli çok yüksek. Ukrayna’nın kirli bomba kullanma planlarının farkındayız. Kırım Köprüsü ve Kursk Elektrik santralindeki olaylar kritik altyapı tesislerinde güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğini gösteriyor” sözlerini kullandı.

Diğer taraftan, Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Putin’in, nükleer silahla yapılan tatbikatı çevrimiçi izlediği belirtildi. Açıklamada, “Plesetks uzay üssünden ‘Yars’ kıtalararası balistik füze ve Barents Denizi’nden ‘Sineva’ balistik füze Kamçatka’daki Kura poligonuna fırlatıldı. Tatbikatta, havadan seyir füzelerini fırlatan ‘Tu-95MS’ tipi uzun menzilli uçakları da yer aldı” ifadelerine yer verildi.

Tatbikat kapsamında, askeri yönetim ve operasyon personelinin hazırlık düzeyinin denetlendiği kaydedilen açıklamada, “Stratejik caydırıcı güçlerin tatbikatının hedeflerine başarıyla ulaşıldı. Tüm füzeler, özelliklerini kanıtlayarak belirlenen hedeflere ulaştı” denildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, Putin’e tatbikatla ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın nükleer silah denemesi yapacağı konusunda Washington’u bilgilendirdiğini dün açıklamıştı. Biden: Rusya nükleer silah kullanırsa bu inanılmaz bir hata olur. ABD Başkanı Joe Biden ise, Rusya’nın Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanması durumunda bunun çok ciddi bir hata olacağı uyarısında bulundu.

Beyaz Saray’da bir muhabirin, “Rusya, Ukrayna’nın kirli bomba kullanacağını öne sürüyor. Bunun Rusya’nın yanıltma operasyonu için bir hazırlık olabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna Biden, “Rusya, taktik nükleer silah kullanırsa bu inanılmaz ciddi bir hata olur. Size şu anda bunun bir yanıltma operasyonu olduğunun garantisini veremem. Bunu bilmiyorum. Ama bu (nükleer kullanması), çok çok ciddi bir hata olur” cevabını verdi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ‘kirli bomba’ iddialarını Türkiye, ABD, Fransa ve İngilitere’den mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde de dile getirmişti. Rusya’nın iddialarını başta Ukrayna olmak üzere Batılı ülkeler kesin bir dille reddederken Kiev yönetimi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) ülkesindeki tesislerde inceleme yapması çağrısında bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN