O ülkede yüksek derecede bulaşıcı kuş gribi alarmı! DSÖ: Endişe verici

O ülkede yüksek derecede bulaşıcı kuş gribi alarmı! DSÖ: Endişe verici

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında kızıl tilkilerde yüksek derecede bulaşıcı H5N1 kuş gribi tespit edildiğini açıkladı. Kuş gribi vakalarının arttığını belirten Dünya Sağlık Örgütü, vakalardaki artışı “endişe verici" olarak değerlendirdi. Türkiye'de de Afyonkarahisar'ın ve Denizli'nin bazı ilçelerinde yumurta üretim tesislerinde kuş gribi vakalarına rastlanmıştı.

Son zamanlarda dünyanın birçok ülkesinde yoğun bir şekilde görülen ve bugüne kadar 200 milyondan fazla kanatlı hayvanın ölümüne sebep olan kuş gribi vakaları Fransa'da da görüldü. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Fransa’nın başkenti Paris yakınlarında kızıl tilkilerde yüksek derecede bulaşıcı H5N1 kuş gribine rastlandığını belirtti.

WOAH’nun Fransız yetkililere dayandırdığı raporda, ölü martıların bulunduğu bölgenin yakınındaki Meaux'daki bir doğa koruma alanında 3 tilkinin de ölü olarak bulunduğu ve tilkilerden alınan örneklerde kuş gribine rastlandığı belirtildi.

DSÖ: ENDİŞE VERİCİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz ay kuş gribi vakalarındaki artışa dikkat çekerek, vakalardaki artışı “endişe verici" olarak nitelendirdi.

DSÖ, kuş gribi hakkında Kamboçya'da insanlara bulaştığı vakalar da dahil olmak üzere son gelişmeler ışığında küresel risk değerlendirmesini gözden geçiriyor.

Kuş gribi geçtiğimiz sene İspanya'da vizonlarda, İngiltere'de tilki ve su samurlarında, Peru'da deniz aslanlarında ve ABD’de boz ayılarda da tespit edilmiş, dünya çapında 200 milyondan fazla kuş hayatını kaybetmişti.

AFYONKARAHİSAR VE DENİZLİ'DE DE GÖRÜLMÜŞTÜ

Ülkemizde yumurtanın başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar'ın ve Denizli'nin bazı ilçelerinde yumurta üretim tesisleri kuş gribi vakalarına rastlandı. Bu tesisler önlem amaçlı karantina altına alındı. Bu durum sebebiyle 20 Ocak'tan bu yana yaklaşık 6.5 milyon kanatlı hayvan itlaf edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN