Petrol tahtını kimseye bırakmayacak

Petrol tahtını kimseye bırakmayacak

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün 2023 Dünya Petrol Görünümü Raporu’na göre, küresel petrol talebinin 2045’te geçen yıla göre günlük 16 milyon varil artışla günlük 116 milyon varile ulaşması öngörülüyor. Kaynak bazında, enerji politikaları ve iklim taahhütleri nedeniyle kömür hariç tüm birincil yakıtlara olan talebin uzun vadede artması bekleniyor. OPEC petrolün, 2045’e kadar yüzde 29,5 ile küresel enerji karışımındaki en büyük paya sahip olacağını tahmin etti.

Küresel petrol talebinin 2045’te geçen yıla göre günlük 16 milyon varil artışla günlük 116 milyon varile ulaşması öngörülüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 2045’e kadar küresel ekonomi, enerji ve petrol talebi arzına ilişkin orta ve uzun vadeli tahminlerini içeren 2023 Dünya Petrol Görünümü Raporu’na göre, geçen yıl günlük 291 milyon varil petrol eşdeğeri seviyesinde olan küresel birincil enerji talebinin, günlük 68,3 milyon varil petrol eşdeğeri (yüzde 23) artışla 2045’te günlük 359 milyon varil petrol eşdeğerine ulaşması bekleniyor.

Kaynak bazında, enerji politikaları ve iklim taahhütleri nedeniyle kömür hariç tüm birincil yakıtlara olan talebin uzun vadede artacağı tahmin ediliyor. Bu dönemde en güçlü büyümenin, birçok bölgedeki güçlü politika desteğine bağlı olarak günlük 34,3 milyon varil petrol eşdeğeri artışla rüzgar ve güneş başta olmak üzere diğer yenilenebilir enerji kaynaklarında yaşanacağı öngörülüyor.

Geçen yıl küresel enerji karışımındaki payı yaklaşık yüzde 2,7 olan diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının 2045’te yüzde 11,7 paya sahip olması bekleniyor. Rapora göre, enerji karışımında en büyük pay petrolde olacak. Küresel petrol talebinde güçlü bir büyüme beklenirken, petrolün, 2045’e kadar yüzde 29,5 ile küresel enerji karışımındaki en büyük payı elinde tutacağı öngörülüyor.

Küresel doğal gaz talebinin de 2045’e kadar günlük 20 milyon varil petrol eşdeğeri artışla günlük 87 milyon varil petrol eşdeğerine yükseleceği hesaplandı. Fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payının 2045’te, kömür talebindeki düşüşe bağlı olarak 2022’deki yüzde 80 seviyesinden yüzde 69 seviyelerine gerilemesi öngörülüyor. Aynı dönemde, petrol ve gazın enerji karışımındaki toplam payının ise yüzde 54 seviyesini koruması bekleniyor.

OECD BÖLGESİNDE TALEP DARALACAK

OPEC’in raporuna göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bölgesinde uzun vadede petrol talebi daralacak. OPEC küresel petrol talebinin 2028’de geçen yıla göre günlük 10,6 milyon varil artışla günlük 110,2 milyon varile ulaşacağını tahmin etti. OECD dışı ülkelerindeki talebin günlük 10,1 milyon varil artışla 2028’de günlük 63,7 milyon varile yükseleceği öngörülürken, orta vadede OECD ülkelerindeki talebin günlük yaklaşık 500 bin varil artması bekleniyor. Uzun vadede ise küresel petrol talebinin 2045’te geçen yıla göre günlük 16 milyon varilden fazla artışla günlük 116 milyon varile ulaşması öngörülüyor.

OECD dışı ülkelerdeki talebin 2022-2045 döneminde günlük yaklaşık 26 milyon varil artacağı hesaplanırken, OECD ülkelerinde ise günlük yaklaşık 9,3 milyon varillik bir daralma bekleniyor. OECD dışı petrol talebindeki artışa en büyük katkının Hindistan’dan geleceği tahmin ediliyor. Söz konusu dönemde Hindistan’da günlük 6,6 milyon varil artış beklenirken, talebin diğer Asya ülkelerinde günlük 4,6 milyon varil, Çin’de günlük 4 milyon varil, Afrika’da günlük 3,8 milyon varil ve Orta Doğu’da günlük 3,6 milyon varil artacağı hesaplanıyor.

İSRAİL HAMAS ARASINDA TANSİYON YÜKSELDİ FİYAT ARTTI

Cuma günü 83,44 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, günü 84,58 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, dün kapanışa göre yüzde 3,19 artışla 87,28 dolar oldu. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 85,72 dolardan alıcı buldu. Fiyatlardaki yükselişte, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların Orta Doğu’da tansiyonu yükseltmesinin küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişeleri etkili oldu.

Gazze’den İsrail’e yönelik başlatılan ‘Aksa Tufanı’saldırısı sonrası İran’ın çatışmalarda Hamas’ı desteklediğini açıklamasının ardından, ABD ve Batılı ülkelerin İran’a karşı tedbir alma ihtimali, fiyatların yükselişine katkıda bulundu. Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların daha da genişleyebileceği ihtimalinin risk algısının yüksek seyretmesine neden olduğunu ve yükselen petrol fiyatlarının küresel bazda enflasyon endişesini de artırabileceğini ifade etti.

Öte yandan Çin’de kutlanan geleneksel Güz Ortası Festivali’nin denk geldiği uzun tatil haftasında, ülke içinde seyahat edenlerin sayısının Kovid-19 salgını öncesi seviyelere çıktığını gösteren veri akışı, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ülkede talebin toparlanacağı algısını güçlendirerek fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

Çin Turizm ve Kültür Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 29 Eylül-6 Ekim tarihlerindeki tatilde, 826 milyon kişi ülke içinde seyahat ederken iç turizmden elde edilen toplam gelir 753,4 milyar yuana (103 milyar dolar) çıktı. Brent petrolde teknik olarak 88,68 ile 89,68 dolar aralığının direnç, 87,00 ile 86,32 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN