Polonyalılar genel seçim ve referandum için sandık başında

Polonyalılar genel seçim ve referandum için sandık başında

Polonya’da halk genel seçim ve referandum için bu sabah itibariyle sandık başına gitmeye başladı. 30 milyon seçmenin bulunduğu ülkede sandıkların 21.00’de kapanması planlanıyor.

Polonya'da genel seçim ve referandum için oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı. Sandıkların 21.00'de kapanacağı seçimde siyasi partiler, iki kanatlı meclisin alt kanadı Sejm'deki 460 milletvekilliği ve üst kanat Senato’daki 100 koltuk için yarışacak.

Yaklaşık 40 milyon nüfuslu Polonya'da yaklaşık 30 milyon seçmen bulunurken, seçimin resmi sonuçlarının 17 Ekim'de açıklanması bekleniyor.

ANKETLER ‘İKTİDAR DEĞİŞMEYECEK’ DİYOR

Polonya basınında paylaşılan son ankete göre, iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi oyların yüzde 35,81'ini alırken, ana muhalefet bloku Sivil Koalisyon (KO) yüzde 31,38'le ikinci sırada bulunuyor.

Merkez sağ partisi Polonya 2050 ve tarım politikalarıyla öne çıkan Polonya Halk Partisinin (PSL) koalisyonu olan Üçüncü Yol'un oy oranı ise yüzde 10,71 olarak hesaplandı. Bu koalisyonun ardından yüzde 10,48 ile Yeni Sol ve yüzde 8,72 ile aşırı sağcı Konfederasyon (Konfederacja) yer aldı.

DÖRT SORULUK REFERANDUM

Ülkede genel seçimlerle eş zamanlı olarak 4 sorudan oluşan referandum da düzenlenecek. Vatandaşlara “Avrupa bürokrasinin dayattığı zorunlu yeniden yerleştirme mekanizmasıyla Ortadoğu ve Afrikalı binlerce yasadışı göçmen alınmasını destekliyor musun?", "Polonya’nın Belarus sınırına yerleştirdiği bariyerlerin kaldırılmasını destekliyor musun?", "Emeklilik yaşının yeniden 67’ye çıkarılmasını destekliyor musun?", "Polonyalıların ekonominin stratejik sektörleri üzerindeki kontrolü kaybetmesine yol açacak şekilde devlete ait varlıkların yabancılara satılmasını destekliyor musun?” sorularının yöneltileceği referandum için muhalefet partileri “büyük bir yalan ve manipülasyon” yorumu yaparken, seçmenlere referanduma katılmamalarını tavsiye ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN