Rus ordusunda ‘tecavüz bir silah’

Rus ordusunda ‘tecavüz bir silah’

Londra’daki ‘Çatışmalarda Cinsel Şiddeti Önleme Konferansı’nda konuşan Ukrayna First Lady’si Zelenska, Rus askerlerin kadınlara ve çocuklara tecavüz etmelerinin emredildiğini söyledi. Zelenska, cinsel suçların bir ‘cephane’ olarak kullanıldığını savundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 9. ayında devam ederken, geçen ay yayınlanan bir Birleşmiş Milletler (BM) raporunda, çatışmaların başladığı Şubat ayından bu yana Rus askerlerin onlarca savaş suçu işlediğine dair kanıtların bulunduğu belirtildi. BM müfettişleri ayrıca çok sayıda cinsel istismar ve şiddet vakasını ortaya çıkardı.Vakalar arasında Ukraynalı savaş esirlerinin işkence gördüğü ve hadım edildiği iddialarının yanı sıra çocukların cinsel istismara uğradığı ve kadınlara tecavüz edildiği iddiaları yer alıyor.

BM çalışanları hâlâ vahşetin ne ölçüde “yaygın bir modele” ulaştığını araştırıyorlar. Çatışmalarda Cinsel Şiddeti Önleme Konferansı’nda konuşan Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska ise “Rus askerlerin kadınlara ve çocuklara tecavüz etmeleri emredildi” dedi. Zelenska, bu tür korkunç olayların taktiksel bir karar olduğundan hiç şüphesi olmadığını söyledi. Zelenska, “Cinsellikle ilgili suçlar sadece şiddet veya insanları tehdit etmekle ilgili değil, aslında bu cephaneliklerindeki başka bir silah. Bunları savaş suçu olarak kabul etmek ve tüm failleri adalete teslim etmek bu yüzden son derece önemli. Cinsel suçlar sistematik olarak işleniyor ve Rus askerleri bunu akrabalarıyla telefonda konuşuyorlar” diye konuştu.

Ukrayna’nın First Lady’si, dinlenen telefon görüşmelerinin Rus askerlerin eşlerinin tecavüzü teşvik ettiğini gösterdiğini öne sürerek, “Eşlerine ‘haydi bu Ukraynalı kadınlara tecavüz et, sadece bunu benimle paylaşma’ diyorlar. “Umarım özgür dünyadan şu anda Ukrayna’da olan her şeye bir yanıt verilir” dedi. Diğer taraftan Çatışmalarda Cinsel Şiddeti Önleme Konferansı’na Zelenska’nın yanı sıra 70 ülkenin temsilcileri katıldı. Organizatörler, kanıtların çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki kadın ve kız çocuklarının yüzde 30’a varan oranda cinsel şiddete maruz kaldığını gösterdiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise “Çatışmalarda cinsel şiddet uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Potansiyel kurbanları koruma ve failleri kovuşturma çabalarımızdan geri durmayacağız” açıklamasını yaptı.

NATO: UKRAYNA’YA DESTEKTE GERİ ADIM YOK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Rusya ile savaşında Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini belirterek “Rusya kazanırsa kalıcı barış olmaz.” dedi. Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın düzenlendiği Bükreş’te Aspen-German Marshall Fund Forumu’nda açılış konuşmasını yaptı. Jens Stoltenberg, Rusya’nın işgaline karşı NATO’nun doğu kanadında hazırlığını artırdıklarını, muharip grupların sayısını 4’ten 8’e çıkardıklarını söyledi. Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı kaybetmekte olduğunu, bu nedenle daha fazla zulümle karşılık verdiğini ve Ukrayna’daki şehirlere, sivil altyapıya saldırdığını ifade etti.

AB’DEN RUSYA YAPTIRIMLARINI DELENLERE YAPTIRIM

Avrupa Birliği Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya karşı aldığı yaptırım kararlarını delen kişi, kuruluş ve ülkelere karşı önlem alma üzerinde anlaştı. Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti yönetiminden yapılan açıklamada AB yaptırımlarını delmenin suç kapsamına alınmasını oy birliği ile kabul edildiğini açıkladı. Bu kararla AB yaptırımlarını delen üçüncü ülkeler, bu ülkelerin vatandaşları ya da kurumları da yaptırıma maruz kalabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN