Enerji altyapısına saldırılar ‘soykırım’

Enerji altyapısına  saldırılar ‘soykırım’

Cephedeki yenilgiler sonrası haftalardır Ukrayna’nın altyapısını sabote etmeye girişen Rusya’ya Kiev’den insanlık suçu hatırlatması geldi. Ukraynalı başsavcı Kostin, milyonlarca kişiyi kış mevsimi öncesi hayati önemdeki enerji hizmetlerinden yoksun bırakan saldırıların “tüm Ukrayna ulusunu” hedef aldığını ve soykırım anlamına geldiğini söyledi.

Ukrayna’da kış koşulları ağırlaşırken Rusya, ülkenin enerji altyapısını hedef almaya devam ediyor. Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, “Rusya’nın Ukrayna enerji altyapısına yönelik saldırılarının soykırım anlamına geldiğini” söyledi. Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, BBC’ye yaptığı açıklamada, önemli enerji tesislerine yönelik saldırıların “Ukrayna ulusunun tamamını” hedef aldığını ve Kiev’i teslim olmaya zorlama çabası olduğunu dile getirdi.

Enerji şebekesine yapılan saldırıların yanı sıra 11 bin Ukraynalı çocuğun zorla Rusya’ya sürüldüğünü kaydeden Kostin, Rusya’nın 24 Şubat’ta işgali başlatmasından bu yana 49 binden fazla savaş suçu ve saldırı suçu tespit ettiklerini kaydetti. Başsavcı Kostin, Rusya’dan hesap sorulması için işgale karşı çıkan tüm ülkeler tarafından desteklenen bir “uluslararası geçici mahkeme” kurulması çağrısında bulundu. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ise, ülkede 14 bölgede ve başkent Kiev’de insanların enerji kaynaklarına erişimlerindeki kısıtlamalarının sürdüğünü kaydetti.

Zelenskiy gece saatlerinde Telegram hesabından paylaştığı günlük görüntülü mesajında, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiğini hatırlattı. Son dönemlerde olduğu gibi bu hafta boyunca da en ağır çatışmaların Donetsk cephesinde sürdüğüne dikkat çeken Zelenskiy, “Cephede durum oldukça ağır.” değerlendirmesinde bulundu. Rusya’nın geçen hafta Ukrayna’da tekrar sivil ve kritik enerji altyapılarını bombaladığını belirten Zelenskiy, saldırılar sonucu ülkede yaşanan enerji sorunlarını çözmek için etkili çalışmaların yapıldığını söyledi. Rusya’nın yeni saldırılar için hazırlık yaptığını iddia eden Zelenskiy, “Teröristlerin yeni saldırılar hazırladığını anlıyoruz. Bunu kesin olarak biliyoruz. Ve füzeleri olduğu sürece maalesef sakinleşmeyecekler.” dedi. Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana sivil halkı hedef almadığını savunuyor. Kremlin’den geçen hafta yapılan açıklamada, “Kiev’in Rusya’nın taleplerini karşılayarak halkının acılarına son verebileceği” kaydedildi.

ABD 150 KM MENZİLLİ ROKET SİSTEMİ GÖNDEREBİLİR

ABD’nin Ukrayna savaşında Kiev’e Rus savunma hatlarının arkasına saldırmasını sağlayabilecek roket sistemlerini göndermeyi değerlendirdiği ileri sürüldü. Reuters’ın ulaştığı belgeler ve konuya yakın kaynaklara dayandırdığı özel haberinde, Boeing’in teklifini değerlendiren Pentagon, sayıca bol olan roketlere takılan yüksek hassasiyetteki küçük boyuttaki bomba üretimi konusunda çalışmalar yürütüyor. Sektör kaynakları, Boeing’in önerdiği ve Karadan Fırlatılan Küçük Çaplı Bomba (GLSDB) olarak adlandırılan sistemin, Ukrayna ve Amerika’nın Doğu Avrupalı müttefikleri için yeni mühimmatlar üretmeye yönelik yaklaşık yarım düzine planından biri olduğunu söylüyor. Bu planın üzerinde çalışılmasına sebep olarak ise savaşın uzaması, müttefik envanterlerinin daralması ve Ukrayna’nın daha sofistike silahlara ihtiyaç duyması gösteriliyor. Bu ihtiyacın giderilmesi yönünde çalışan Pentagon’a sunulan Boeing planında, Amerikan envanterinde fazlaca bulunan Küçük Çaplı Bomba (SDB) ile GBU-39 bombalarını beraber taşıyabilen M26 roketlerinin kısa sürede üretilmesi göz önünde bulunduruluyor. Boeing’in Ukrayna’ya gönderilen silahları denetleyen ABD Avrupa Komutanlığı’na (EUCOM) sunduğu teklif belgesine göre, GLSDB’nin ana bileşenleri ABD’nin mevcut depolarından sağlanacak. Amerikan envanterinde nispeten bol miktarda bulunan M26 roket motoru ve GBU-39’ların 40 bin dolar gibi düşük bir maliyete sahip olması tamamlanmış GLSDB’nin ana bileşenlerinin ucuza hazır hale getirilmesi anlamına geliyor. Bu da üretim yavaş bile olsa 2023 başlarında silahın hazır hale getirilmesini mümkün kılabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN