Rusya-Ukrayna Savaşı'nın seyrini değiştirecek gelişme: Almanya'nın ardından ABD de yolluyor

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın seyrini değiştirecek gelişme: Almanya'nın ardından ABD de yolluyor

Rusya işgalinin altında olan Ukrayna'ya 'tank yardımı' tüm dünyanın gündeminde. Ağır tank yollamayı kabul eden Polonya'nın ardından ABD ve Almanya'nın da Ukrayna'ya tank göndermeyi planladığı öğrenildi. ABD'nin, Ukrayna'ya sayı olarak 50'yi bile bulabilecek M1 Abrams tankı göndermesinin kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un ise Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarından en az 14 tane gönderilmesini kabul ettiği öğrenildi.

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali ile başlayan savaş devam ediyor. Ukrayna ise birçok ülkeden tank yardımı bekliyor. Ukranya'nın talebi yollanılanların aksine ağır tanklar olması yönünde.

Almanya ve ABD'nin konudaki kararsızlığı ise bir süredir devam ediyordu. Bu iki ülkenin aylardır süren tartışmaların ardından Ukrayna'ya tank göndermeyi planladığı duyuruldu.

Amerikan medyasında, M1 Abrams tankları ile ilgili açıklamanın bugün yapılabileceği yönünde haberler çıktı. New York Times Gazetesi'ne konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, Ukrayna'ya gönderilecek tank sayısının 30 ile 50 arasında değişebileceğini ifade etti. Fakat tankların ne zaman gönderileceği ile ilgili tarih henüz net değil.

BBC Türkçe'nin haberine göre; daha önce Amerika kaynaklarında yer alan haberlere göre; Almanya'nın ABD'ye, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarını ancak M1 Abrams tanklarının da gönderilmesi halinde yollayacaktı. Fakat iki ülke de bu haberleri yalanlamıştı.

ALMANYA DA KABUL ETTİ

Alman Der Spiegel Dergisi, Almanya'nın Ukrayna'ya tank yardımı yapmayı kabul ettiği şeklindeki haberini hükümet kaynaklarına dayandırdı. Ama ABD gibi Almanya'dan da bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz bu sabah Alman Parlamentosu'nda konuşma gerçekleştirecek.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius daha önce yaptığı açıklamada, diğer ülkelere Ukrayna ordusuna Leopard 2 tanklarının kullanımı konusunda eğitim verebileceklerini söylediklerini açıklamış ancak Ukrayna'ya tank gönderme taahhüdünde bulunmamıştı.

POLONYA ALMANYA'DAN İZİN ALDI, İNGİLTERE GÖNDERDİ

Polonya hükümeti bu hafta Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard 2 tanklarını göndermek istediğini ancak Almanya'nın ihracat iznine ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'ne göre en az 16 ülke Leopard 2 tanklarına sahip.

ABD ve Almanya bir süredir Ukrayna'ya tank yardımı konusunda hem ülke içinde kamuoyunun hem de Batılı müttefiklerinin baskısı altındaydı. İngiltere daha önce Ukrayna'ya Challenger 2 tankları göndereceğini açıklamıştı.

Ukrayna yetkilileri bir süredir tank yardımının Rusya'yla savaşta önemli bir fark yaratabileceğini söylüyordu.

'YIKICI BİR YUMRUK'

Ukrayna Cumhurbaşanı Volodimir Zelenskiy'nin özel kalem müdürü Andriy Yermak, Rusya'ya "yıkıcı bir yumruk" atmaları için, Batılı ülkelere yüzlerce tank göndermeleri çağrısı yapmış ve "Tanklar, Ukrayna'nın 1991 sınırlarına dönmesinin katkıda bulunacaktır" demişti.

'100'E YAKIN TANK GÖNDERİLMESİ SAVAŞTA FARK YARATABİLİR'

BBC Savunma Muhabiri Jonathan Beale, Ukrayna yetkililerinin savaşı kazanmak için 300 modern tanka ihtiyaç duyduğunu söylediklerini ancak gönderilecek tank sayısının muhtemelen bu rakamı bulmayacağını söylüyor.

Fakat Beale'a göre, Ukrayna'ya 100'e yakın tank gönderilmesi savaşta fark yaratabilir. Batılı ülkelerin tanklarının Rus tanklarından daha modern olduğunu kaydeden Beale, "Eğer Ukrayna birlikleri eğitilir ve silahlar zamanında teslim edilirse, bu iki gelişme baharda başlatılabilecek bir harekatın kritik unsurları olabilir" ifadelerini kullanarak şunları söyledi:

"O zaman böylesi bir harekat için eksik tek unsur, hava gücü olur. Ukrayna, savaşın başlangıcından bu ana Batılı ülkelerden modern savaş uçakları istiyor. Ancak bu uçaklardan Ukrayna'ya bir tane bile verilmedi."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN