'Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 20'nci gün! 'Rusların kaybı Çeçenistan'dan fazla'

'Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta 20'nci gün! 'Rusların kaybı Çeçenistan'dan fazla'

Rusya'nın, Ukrayna'yı 'askerden arındırmak' için 24 Şubat'ta başlattığı harekat, iki ülke arasında kanlı çarpışmalarla devam ediyor. Savaşın 20'nci gününde Ruslar başkent Kiev'e yönelik taarruzlarını sürdürürken, şehirde sivil yerleşkeler de bombardıman altında. İşte dakika dakika Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan sıcak gelişmeler...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat akşamı, Ukrayna'yı 'askerden ve Neo- Nazilerden arındırma' bahanesiyle başlattığı işgal girişimi, 20'nci gününde de bütün hızıyla devam ediyor. İki ülke arasında yapılan müzakerelerden ateşkes çıkmazken Rus güçleri başkent Kiev'deki yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor.

Öte yandan, savaşın Rusya cephesinde de bir gerginlik hakim. Ülkede yayın yapan Kanal 1 televizyonunun bir çalışanı, canlı yayın esnasında sunucunun arkasına geçerek, elindeki 'Savaşa hayır' pankartıyla slogan attı. Kısa sürede kesilen canlı yayından sonra güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan kadın, sosyal medyada yayınlanan bir videoda yaptığı konuşmada, "Babam Ukraynalı, annem Rus. Hiçbir zaman düşman olmadım" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise savaşta düşman ordusuna verilen zararı, "Rus ordusunun Çeçenistan’daki 2 kanlı ve yıllarca süren savaşta kaybettiğinden daha fazla insan kaybetti" diyerek açıkladı.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında dakika dakika yaşanan gelişmeler:

"BUGÜN ZORLU VE TEHLİKELİ"

23.00- Rusya-Ukrayna arasında 5. tur görüşmeler sona erdi. Görüşmenin ardından Ukrayna, "Rusya ile müzakerelerde anlaşma olasılığı görüyoruz" dedi.

22.09- Rusya Ukrayna’nın Harkov kentini vurmaya devam ederken, Ukrayna ordusu uçaksavar sistemi ile vurduğu Rus savaş uçağını düşürdü. Uçağın düşüş anı askerler tarafından anbean kaydedilirken, uçaktaki pilotların sağlık durumu hakkında henüz bilgi paylaşılmadı.

21.43- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nden ayrıldıklarını ve bu bildirimin Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e iletildiğini açıkladı.

17.54- Rusya, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’de dahil 13 ABD’li diplomata yaptırım listesine aldı.

14.35- Kiev’de bu akşam yerel saatle 8’den Perşembe sabah 7’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Belediye Başkanı Vitali Klitsçko “Sığınaklara gitmek dışında kent içinde hareket etmek yasaklandı. Sadece özel izni bulunanlara izin verilecek" diyerek şunları söyledi:

“Başkent Ukrayna’nın kalbi ve savunulacak. Avrupa’nın özgürlük ve güvenliğinin simgesi olan Kiev’i bırakmayacağız.

Zorlu ve tehlikeli bir andayız. Bu yüzden tüm Kievlilere iki gün boyunca evlerinde kalma; sirenler çalarsa da sığınaklara kaçma çağrısında bulunuyorum.”

ZELENSKİY'DEN NATO VE AB MESAJLARI

16.00- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “NATO’ya üye olmayacağımızı duyduk. Gerçek bu. Bunu kabullenmemiz gerek” açıklamasını yaptı.

15.22- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantısı’na katıldı. Avrupalı liderlere hitap eden Ukraynalı lider, "Hepimiz Rusya’nın hedefiyiz ve bu nedenle Ukrayna ayakta durmazsa her şey Avrupa’nın aleyhine olacak. Bize yardım ederek kendinize yardım edin. Jet avcı uçaklarını ve füze savunma sistemlerini almak için elimizden geleni yapıyoruz. Bizim ve dolayısıyla sizin için güvenilir garantilere sahip olmak istiyoruz. Hala insanların öldürülmesini durdurabiliriz ve bu birlikte yapabileceğimiz bir şey.

Demokrasinin yıkımını durdurun ve bunu şimdi bizim topraklarımızda yapın, yoksa onlar size de gelir Üçüncü dünya savaşı hakkında, NATO’nun Ukrayna hava sahasını Rus füzeleri ve uçakları için kapatması durumunda başlayacağı ve bu nedenle uçuşa yasak bölge ilan edilmediği yönünde birçok konuşma duyuyoruz. Hava sahasının kapatılamaması durumu, Rus ordusunun barışçıl şehirleri bombalamasına ve apartmanları, hastaneleri ve okulları havaya uçurmasına izin veriyor. Kiev’de sabahın erken saatlerinde çok katlı 4 bina bombalandı, onlarca ölü var.'' dedi.

TELEVİZYON KULESİ VURULDU: 19 ÖLÜ

14.37- Ukrayna’nın Rivne kenti yakınlarında bulunan televizyon kulesinin vurulduğu saldırıda 19 kişi hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.

BM, UKRAYNALI MÜLTECİ SAYISINI AÇIKLADI

13.28- Birleşmiş Milletler, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 3 milyona ulaştığını duyurdu.

RUSYA'DAN HERSON AÇIKLAMASI: TAMAMEN KONTROL ALTINDA

12.33- Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Herson şehri ve bölgesi tamamen Rusya’nın kontrolü altına alındı” dedi.

NATO LİDERLERİNDEN UKRAYNA ÇIKARMASI

11:10- Çekya, Polonya ve Slovenya başbakanları Ukrayna lideri Zelenskiy'i Kiev'de ziyaret edecek. Görüşmede Ukrayna'ya geniş bir destek paketi sunulacağı öğrenildi.

ZELENSKİ'DEN ABD'Lİ GAZETECİNİN AİLESİNE MEKTUP

06.57- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Irpin kentinde Rus askerlerinin saldırısında hayatını kaybeden ABD’li gazeteci Brent Renaud’un ailesine bir mektup yazarak, taziye mesajı verdi.

CANLI YAYINDA 'SAVAŞA HAYIR' PANKARTI

05.20- Rusya’da yayın yapan Kanal 1 televizyonunun canlı yayını sırasında "savaşa hayır" yazılı pankart açan Kanal 1 Editörü Marina Ovsyannikova sosyal medya hesabı üzerinden yatığı açıklamada, Ukrayna’da yaşananların bir suç olduğunu ve Rusya’nın saldırgan bir ülke olduğunu ifade etmesinin ardından Rus polisi tarafından gözaltına alındı.

HARKOV SALDIRI ALTINDA

04.35- Rusya, gece yarısı Harkov kenti de dahil olmak üzere Ukrayna’nın bazı kent ve bölgelerine roket saldırıları düzenledi. Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petr Andryushchenko ise açıklamasında, Rus saldırıları sonucunda kentte ölen sivillerin sayısının 20 bine yaklaşabileceğini duyurdu.

ZELENSKİ: RUSYA, ÇEÇENİSTAN'DAN BETER

02.29- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın halihazırda 80 savaş uçağı, yüzlerce tank ve binlerce teçhizat kaybettiğini belirterek, Ukrayna’da Rus ordusunun 19 gün içinde Çeçenistan’daki 2 kanlı ve yıllarca süren savaşta kaybettiğinden daha fazla insan kaybettiğini duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN