Sırbistan’da Vucic’in galibiyeti ‘resmen’ duyuruldu

Sırbistan’da Vucic’in galibiyeti ‘resmen’ duyuruldu

Sırbistan'da geçtiğimiz ay gerçekleştirilen genel seçimin resmi sonuçları duyuruldu. Ülkenin seçim komisyonu, 2012’den bu yana iktidarda olan Vucic’in ittifakının oyların yüzde 46'sını alarak seçimi zaferle tamamladığını kaydetti.

Sırbistan Devlet Seçim Komisyonu (RIK), ülkede 17 Aralık 2023'te yapılan erken genel seçimin resmi sonuçlarını yayımladı. RIK'tan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in desteklediği ve 2012'den bu yana iktidarda olan Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki "Aleksandar Vucic-Sırbistan Durmamalı" ittifakı oyların yüzde 46'sını alarak, seçimi zaferle tamamladığı belirtildi.

18 LİSTENİN 10’U MECLİSTE

SNS öncülüğündeki ittifakın 250 sandalyeli ulusal mecliste 129 milletvekili kazandığı bildirilen açıklamada, muhalefet kanadı partilerden oluşan "Sırbistan şiddete karşı" ittifakının ise oyların 23'ünü aldığı ve mecliste 65 sandalye kazandığı ifade edildi.

RIK verilerine göre, "Ivica Dacic-Sırbistan Başbakanı" ittifakı 18, NADA koalisyonu 13, "Halkın oyu, biz" ittifakı 13, Voyvoda Macarlar Birliği Listesi 6, Usame Zukorlic-Adalet için Birlik Listesi 2, Demokratik Eylem Partisi-Sancak (SDA Sancak) 2, Rusya Partisi 1 ve Arnavut Siyasi Mücadele Listesi 1 milletvekili kazandı. Seçimde 18 listenin yarıştığı anımsatılan açıklamada, resmi sonuçlar ışığında 10 listenin meclise girmeye hak kazandığı kaydedildi. Açıklamada, sonuçların resmi gazete de yayımlanacağı bildirildi.

YENİ HÜKÜMETİN KURULMASI BEKLENİYOR

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından 30 gün içerisinde meclisin göreve başlaması, 90 gün içerisinde ise yeni hükümetin kurulması beklenirken, "Sırbistan şiddete karşı" ittifakı, oy kullanma işlemlerinde "usulsüzlük" yapıldığı iddiasıyla başkent Belgrad'da binlerce kişinin katılımıyla protestolar düzenlemişti.

Muhalefet, 18-30 Aralık'ta düzenledikleri protestolarda seçimlerin iptal edilmesini talep etmişti. Protestolarda, Belgrad Belediye Meclis binasına girmeye çalışan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale edilmiş, Belediye Meclis binasına meşaleler fırlatan göstericiler binanın kapısı, pencereleri ve güvenlik kamerasını kırmıştı.

MUHALEFETİN İTİRAZLARI YANIT BULMADI

RIK'ın "Sırbistan şiddete karşı" ittifakının seçime ilişkin yaptığı itirazların reddedildiğini açıklaması ve yeni yıl ile Ortodoks Noel'inin araya girmesiyle muhalefet kanadı en son 30 Aralık'ta toplanmıştı. Muhalefet, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nden (RS) yüzlerce kişinin otobüslerle 17 Aralık'ta Belgrad'a getirilerek "usulsüz" oy kullandığını iddia etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN