ABD ile anlaştı İngiltere'den ayrıldı: Julian Assange sonunda özgürlüğüne kavuştu

ABD ile anlaştı İngiltere'den ayrıldı: Julian Assange sonunda özgürlüğüne kavuştu

Wikileaks kurucusu Julian Assange, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları ifşa eden belgeleri yayımladığı için tutuklu bulunduğu İngiltere'den serbest bırakılarak ayrıldı. Assange'ın ABD yetkilileriyle yaptığı bir anlaşma sonrası İngiltere'den ayrıldığı belirtildi.

ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren binlerce gizli belgeyi yayımlayan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange, İngiltere'de tutuklu bulunduğu hapishaneden serbest bırakıldı ve uçakla İngiltere'den ayrıldı.

Wikileaks'in sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Julian Assange özgür. 24 Haziran sabahı, 1901 gününü geçirdiği Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinden ayrıldı. Londra'daki Yüksek Mahkeme tarafından kefaletle tahliye kararı verildi ve Stansted havalimanında serbest bırakıldı" denildi.

BBC Türkçe'e yer alan habere göre, açıklamada, Assange'ın ABD yetkilileriyle yaptığı bir anlaşma sonrası İngiltere'den ayrıldığı belirtildi. Anlaşmaya göre, Assange, ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki bir mahkemede gizli ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak suçunu itiraf edecek.

AVUSTRALYA'YA DÖNÜŞ

Assange’ın, İngiltere'de hapiste geçirdiği süre göz önünde bulundurularak ABD'de cezaevine girmesi beklenmiyor. Anlaşma gereği, Assange kendi ülkesi Avustralya'ya dönecek. Avustralya Başbakanlık sözcüsü, "Avustralya hükümeti Assange'a konsolosluk yardımı sağlamaya devam ediyor" dedi.

DESTEKÇİLERİNDEN TEŞEKKÜR MESAJI

Julian Assange'ın eşi Stella Assange, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Yıllardır bunun gerçekleşmesi için seferber olan" destekçilerine teşekkür etti.

HUKUKİ MÜCADELE VE WİKİLEAKS’İN ROLÜ

ABD, Assange'ı Afganistan ve Irak'taki savaşlarla ilgili gizli ABD askeri kayıtlarını yayımladığı için, çoğu Casusluk Yasası kapsamında 18 ayrı suçtan yargılamak istiyordu. Assange, uzun yıllar süren bu hukuki mücadele boyunca, kendisine karşı açılan davanın siyasi amaçlı olduğunu savundu.

2006 yılında kurulan Wikileaks, 2010'da yayımladığı belgelerle büyük ses getirdi. ABD hükümetinin "ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından biri" olarak tanımladığı bu belgeler, savaş, casusluk ve yolsuzlukla bağlantılı resmi raporları içeriyordu.

SONUÇ VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Julian Assange’ın serbest bırakılması, uzun süredir devam eden bir hukuk mücadelesinin ardından geldi. Avustralya'ya dönecek olan Assange’ın, ABD'deki suçlamalar karşısında nasıl bir süreç yaşayacağı ise merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN