Dünya Su Günü nedir, neden kutlanıyor? İşte tarihçesi...

Dünya Su Günü nedir, neden kutlanıyor? İşte tarihçesi...

Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından her yılın 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. İşte, farkındalığı artıracak Dünya Su Günü mesajları ve sözleri...

Dünyadaki toplam 1,4 milyar kilometreküp suyun yüzde 97,5'i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su, yüzde 2,5'i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak yer alıyor. Az olan tatlı su kaynaklarının da yüzde 90'ı kutuplarda ve yer altında bulunuyor.

Aşırı nüfus artışı, kontrolsüz sanayileşme, plansız kentleşme ve kirlilik, zaten sınırlı olan su kaynakları üzerindeki baskıyı giderek artırıyor. Etkileri hissedilir derecede artan küresel ısınma ve iklim değişikliği de tatlı su kaynakları üzerinde ilave strese neden oluyor.

water-supply.jpg

DÜNYA SU GÜNÜ NE ZAMAN?

1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan kararla her yılın 22 Mart tarihi Dünya Su Günü olarak kutlanıyor.

Dünya Su Günü, dünya genelinde giderek artan temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla ilan edildi.

Her 3 yılda bir toplanan ve 2009'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde katılımı artıran Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular.

Su alanında çalışmalar yapan Birleşmiş Milletler'in bünyesindeki UN-Water, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışma yapan üye ülkeleri ödüllendiriyor. Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü'nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendiriyor.

DÜNYA SU GÜNÜ'NÜN ANLAMI VE ÖNEMİ

Birleşmiş Milletler'e göre, yaklaşık 4 milyar insan yılda en az bir ay ciddi su kıtlığı yaşıyor ve yaklaşık 1,6 milyar insan (dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri) temiz, güvenli su kaynağına erişimde sorun yaşıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre 2030'a kadar herkes için su çağrısında bulunurken, dünya yüzeyinde su kıtlığının arttığını ve 2050'ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde, 2030 yılına kadar bütün insanlar için su çağrısında bulunurken, dünya yüzeyinde su kıtlığının her geçen gün arttığını ve 30 yıl içinde dünya nüfusunun yarısından fazlasının su kıtlığı çeken bölgelerde yaşayacağını söylüyor.

waslala-20090524-013-l.jpg

DÜNYA SU GÜNÜ SÖZLERİ VE MESAJLARI

* Su beraberinde ferahlık ve temizlik getirir.

* Suyun olmadığı yerde barış yoktur.

* Petrolünüze değil suyunuza sahip çıkın.

* Susuz hayat çölde yaşamaya benzer.

* Evini koruyacaksan suyunu koru.

* Su stresten ve sıkıntılardan insanı uzaklaştırarak rahatlatır.

* Taşı delen suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.

* Her damlası değerli, her damlasında hayat var. Suyu tasarruflu kullanmak ve su kaynaklarını korumak hepimizin görevi.

* Su yaşamdır ve artık azdır. Salgınla susuz mücadele edemeyiz. Boşa akıtma, konfora harcama.

* Sürdürülebilir bir gelecek için suyun değerini biliyoruz.

Su varsa hayat var! Geleceğimiz için su kaynaklarımızı koruyalım.

* Su, dünyanın her noktasında yaşamı ifade eden bir değerdir. Su kaynaklarımızı ve geleceğimizi koruyoruz! 22 Mart Dünya Su Günü Kutlu Olsun!

* Yaşamın kaynağında ve her anında su var! Dünyamızın geleceği için ise suyu idareli, temiz ve verimli kullanmalıyız.

1600x960-1040514-world-water-day.jpg

* Küresel su sorununa karşı su kaynaklarımızın iyi yönetimini ve sürdürülebilirliğini sağlamak en öncelikli görevimiz. Gelecekte oluşabilecek risklere karşı bugünden önlemimizi alalım, suyumuzu verimli kullanalım. Dünya Su Günü kutlu olsun!

* Bugün 22 Mart, Dünya Su Günü Kutlu Olsun. Sular boşa akmasın geleceğimiz kurumasın. İleride küresel ısınmayla birlikte sorun yaşamak istemiyorsak kullandığımız suları tasarruf ederek kullanmalı su kaynaklarımızı kimyasal maddelerle kirletmemeliyiz.

* Yaşamın devamı için gerekli en temel ihtiyacımız olan su kaynaklarımızı tasarruflu kullanalım, geleceğimizi koruyalım.

* Dünyamızda her gün Tuz Gölü büyüklüğünde bir alan çölleşiyor. Akarsular göller ve su kaynaklarımız kirleniyor. Önümüzdeki yüzyılın en büyük sorunu su olacak. Su hayattır, hayatımıza sahip çıkalım. 22 Mart Dünya Su Günü kutlu olsun.

* Dünyada 844 milyon insanın suya erişimi yok! İçme suyuna erişim zorlaşırken, kaçaklar ve eskiyen altyapı nedeniyle su kayıpları da yaşanmaktadır. İçme suyunun kaynaktan musluğa güvenli ve verimli tedarikini iyileştirmede önemli rol oynuyoruz.

* Damlaya damlaya çöl olmasın

* Boşa akıtma, konfora harcama.

* Su kaynaklarımızı ve geleceğimizi koruyalım!

* Kıymetini bilelim, lüzumundan fazla harcamayalım.

* Su yaşamdır ve artık azdır. Salgınla susuz mücadele edemeyiz.

* Yaşanabilir bir Dünya için her bir damla suyun önemi var. Suyu koru.

1440x810-421947.jpg

* Dünyada hiçbir şey su kadar yumuşak ve ince değildir, fakat büyük kayalar gibi sert ve durağan şeyleri, onlardan daha iyi hiçbir şey onlar gibi güzel kıramaz ve parçalayamaz.

* Su beraberinde ferahlık ve temizlik getirir.

* Petrolünüze değil suyunuza sahip çıkın.

* Evini koruyacaksan suyunu koru.

* Su: akarsa nehir, düşerse şelale, durursa göl olur. (İbrahim Sediyani)

* Cömertlikte ve yardım etmede akar su gibi ol. (Hz. Mevlana)

* Sızıyı gideren su. suyun sızladığını kimseler bilmez. İsmet Özel

* Hayat okyanusundan içmeye hak kazanmis bir insan, sizin küçük irmaginizdan da bir bardak su alabilir. (Halil Cibran)

* Yükselince balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer. Kimse bu günkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemeli. Çünkü kimin kimi yiyeceğine suyun akışı karar verir.

* İnanılmaz bir tufanın sonucu meydana gelmiş denize, sudan oluştuğu için aşığım. Ruhlarımız kadar akışkan, şekilsiz su, yerçekiminden başka hiçbir şeyin tutsağı olmamıştır. Su, bedenimizi bütünüyle kucaklayarak bağrına basar, bedenimizin ağırlığından bizi kurtarır. Su, tüm yaşamın anası, varlığımızın hassas güvencesi. (Jacques Cousteau)

creek-and-sunlight.jpg

* Avucunuzun ayasına az bir miktar su alın ve bütün aralıklar kapanacak şekilde Sıkıca kapatın avucunuzu. Onu bir yumruk yapın. O bir damla su sizin bütün dikkatiniz Ve tedbirinize rağmen çıkacak bir boşluk bulacaktır. İnsan da hayatta su gibi olmalı. Tehlike ve çaresizlikler karşısında her zaman Pratik ve alternatif bir çıkış bulacak Kadar çok yönlü ve dinamik olmalı. Su gibi akmalı zihin. (Bruce Lee )

* Sadece susayan suyu özlemez, su da susayanı özler.

* Doğru tercihlerle suyu ve geleceği korumak sizin elinizde. Dünya Su Günü kutlu olsun. Kaynaklarımızı koruyalım, dünyamıza sahip çıkalım!

* Geleceğimiz için doğal kaynaklarımızı israf etmemeli, su tasarrufu ile doğayı korumalıyız... Su Hakkı, vazgeçilmez bir yaşam hakkıdır ve bütün canlıların suya erişim hakkının dokunulmaz insan haklarından sayılması gerekmektedir.

* 22 Mart Dünya Su Gününüz Kutlu Olsun Damlacık Tükenen temiz su kaynaklarına dem vurmak için birleşmiş milletler tarafından 1993'den beri her sene tüm Dünyada kutlanıyor.

* Sürdürülebilir bir gelecek için doğal kaynaklarımızı israf etmemeli, su tasarrufu ile doğayı korumalıyız. 22 Mart dünya su günü kutlu olsun.

* Dünyanın suya en çok ihtiyaç duyduğu bugün, hiçbir canlı sudan mahrum kalmasın. Hem kendimiz, hem de geleceğimiz için; hayatımızın anlamı, yaşamımızın vazgeçilmezi olan suyu daha dikkatli kullanmalıyız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN