Borsa'ya o tarihten sonra girenler yandı! Ellerinde avuçlarında ne varsa kaybedecekler... Uzmanlardan korkutan uyarı

Borsa'ya o tarihten sonra girenler yandı! Ellerinde avuçlarında ne varsa kaybedecekler... Uzmanlardan korkutan uyarı

Ani düşüşler nedeniyle son bir haftada iki kez devre kesici uygulayan Borsa İstanbul'a gelen yatırımcıların zarara uğramamak için hisselerini satıp Borsa'dan çıktığı ileri sürüldü. Borsa İstanbul'un son 1,5 aydaki değer kaybının yüzde 17 olduğu belirtiliyor. İşte, Borsa İstanbul'daki düşüşe uzman yorumu...

Borsa İstanbul'da son günlerde yaşanan düşüş yatırımcıları endişelendiriyor.

İşlem gören bazı şirketlerin hisselerinin ani düşüşü sonucu yatırımcıların kriz yaşamaması adına Borsa İstanbul yönetimi son bir haftada iki kez 'devre kesici' uyguladı.

borsa-istanbul-nerede.jpg

BORSA'DA SON BİR AYDA YÜZDE 17 DEĞER KAYBI

Satışların devam ettiği Borsa İstanbul'da, BIST 100 Endeksi dün en düşük 4.738 puana kadar geriledi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, Borsa İstanbul'a ekim ve kasım aylarında 650 bin yeni yatırımcı geldi. Gelenlerin hemen hepsi küçük yatırımcı olduğu iddia edildi.

Aralık ayından bu yana Borsa İstanbul'daki değer kaybı ise yüzde 17 oldu. Bu kaybın telafisi için yüzde 20'lik değer artışı gerekiyor.

oguz-demir-borsa-yorumu.jpg

"ZARAR ETMEMEK İÇİN SATIP BORSA'DAN ÇIKIYORLAR"

Borsa İstanbul'daki ani düşüşü değerlendiren ekonomist Dr. Oğuz Demir, şunları söyledi:

"Asıl kasım ortasından itibaren gelenler yandı. Ekim ayından bu yana hala ortalamada yüzde 30 primli borsa. Kasım ikinci yarı ve özellikle aralıktaki girişler yandı. Önce gelenler de zarara dönmemek için satıp çıkmaya çalışıyor."

oguz-demir-borsa-istanbul-yorumu.jpg

BORSADA DEVRE KESİCİ NEDİR?

Borsalarda işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için ani fiyat dalgalanmalarından koruyan sisteme 'devre kesici' adı verilir.

Bir senet fiyatında yüzde 10 yükseliş ya da yüzde 5 düşüş meydana geldiğinde devre kesici müdahil olur ve bütün emirleri iptal eder.

'Otomatik Seans Durdurma Sistemi' olarak adlandırılan devre kesiciler, Sürekli İşlem Bölümü'nde fiyat değişiminin eşik değeri aşması durumunda işlemlerin geçici süre durdurulması ile emir toplama aşamasına alınması durumudur.

borsa-istanbul-son-dakika.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN