Dünyada faiz artarken bizde düşüyor

Dünyada faiz artarken bizde düşüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, hızlı faiz indirimi döngüsüne devam ederken dünya tam tersi bir politika uyguluyor. Hükümet daha önce de bununla ilgili ‘kim yanlış yapıyor göreceğiz’ derken önceki gün FED ve İngiltere Merkez Bankası 75 baz puanlık artışa gitti. Avrupa Merkez Bankası da artış için hazırlık yapıyor.

Isınan ekonomiler karşısında artan enflasyon sonrasında Merkez Bankaları hızlı bir faiz artışı yükselişine geçerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz indirimlerine devam ediyor. Önceki gün ABD Merkez Bankası (FED), tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Banka, federal fonlama faizini beklentilere paralel olarak 75 baz puan artışla yüzde 3,75-4,00 aralığa yükseltti.

Böylece FED, üst üste dördüncü kez faizi 75 baz puan ve mart-kasım döneminde toplamda 375 baz puanlık faiz artışına imza atmış oldu. FED faizi, Ocak 2008’den bu yana en yüksek aralığa çıkardı. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, Euro Bölgesi’nde bir resesyon olasılığının büyümekte olmasına rağmen ECB’nin enflasyon ile mücadele için faiz oranlarını artırması gerekeceğini söyledi. “Faizin hangi seviyeye ve ne kadar hızlı artırılacağı enflasyon görünümüne, büyüme görünümüne bağlı olacak” diye konuşan De Cos, Euro Bölgesi’nde resesyonu yüksek bir olasılık olarak gördüğünü belirtti.

De Cos yılın üçüncü çeyreğinde büyümede yaşanan ciddi yavaşlamanın yılın geri kalanında ve 2023’ün ilk bölümünde daha da hissedilmesini beklediklerini vurguladı. Yönetim Konseyi Üyeleri Joachim Nagel ve Martins Kazaks faiz artırımlarının devam ettirilmesini isterken, Mario Centeno ve Fabio Panetta ise daha temkinli hareket edilmesi taraftarı olduklarını ortaya koydu. Letonya Merkez Bankası Başkanı Martins Kazaks, ECB’nin faiz oranlarını çok daha yukarı çıkarması gerektiğini belirtirken, bir resesyon ortaya çıksa bile faiz artırımlarının duraklatılmaması gerektiğini savundu.

İngiltere Merkez Bankası politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,25’ten yüzde 3’e yükseltti. Banka böylece 33 yılın en büyük faiz artışını yaptı. Ancak banka, piyasalarda fiyatlanan gelecekteki faiz artışlarını takip etmenin 2 yıllık bir resesyona yola açacağını belirterek bu patikayı takip etmeyeceğinin sinyalini verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN