Erdoğan 'Asgari ücretle tespit edilecek' demişti: Memur ve emeklinin maaşı ne kadar olacak?

Erdoğan 'Asgari ücretle tespit edilecek' demişti: Memur ve emeklinin maaşı ne kadar olacak?

Doğrudan 7 milyon dolaylı yoldan da tüm Türkiye'yi ilgilendiren yeni asgari ücret dün belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Memur ve emekli maaşlarında artış da bu şekilde tespit edilecek" şeklinde konuşmuştu. Asgari ücret belli olunca memur ve emekli vatandaşlar da heyecanlandı. En düşük memur ve emekli maaşına dair Milliyet Yazarı Cem Kılıç öngörülerde bulundu.

2023 yılı asgari ücreti dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan, işveren ve çalışan ile ortak bir paydada buluşamadıklarını açıklarken yeni asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğunu duyurdu.

Erdoğan, asgari ücreti açıkladığı konuşmasında, "Memur ve emekli maaşlarında artış da bu şekilde tespit edilecek" ifadelerini kullandı. Erdoğan, bu açıklamayı yapınca da memur ve emekli maaşı için hesaplamalar yapılmaya başladı.

Milliyet Yazarı Cem Kılıç ise bu konuyu ele aldı. Kılıç, asgari ücrette beklediği oranın çıktığını ifade ederken, en düşük emekli maaşının 4 bin 500 olacağını memur ve memur emeklisi maaşlarında da yüzde 50'ye varan bir artışın yaşanabileceğini söyledi.

Kılıç'ın konuya dair açıklamaları şu şekilde:

"Benim rakamım 8 bin 500 liraydı, beklediğim oran çıktı. TÜRK İŞ tarafı anlaşmaya varmadı. Ama bu yıla ait bir olay değil, son 22 yıl içerisinde 15 kez tarafların anlaşamadığı durum ortaya çıktı. Aslında burada özellikle TÜRK İŞ’in yanlış anlaşılmasından kaynaklı sorunlar var. TÜRK İŞ her ay açlık araştırmaları yapar bu ayındaki 7 bin 785 lira olarak belirlenmişti. Bu TÜRK İŞ’in teklifiymiş gibi algılandı. Ama aslında TÜRK İŞ başından itibaren bu rakamla yola çıkmadı. TÜRK İŞ’in rakamı 9 bin liraydı. İşveren tarafı da geçtiğimiz yıllarda verilen asgari ücret desteğinin bu yıl da devam ettirilmesi konusunda söz sahibiydi. Önümüzdeki günlerde netleşeceğini ümit ediyorum. Şimdi 8 bin 506 lira olarak hesap edince bunun brütü, benim yaptığım kaba hesapla 10 bin 8 lira olur.

5-6 yıldır asgari ücret artışı diğer ücretlerde baz alınıyor. Taban ücret ile üzerindeki ücretler arasında bir yakınlaşma, ücretlerin yapışkanlığı dediğimiz bir araya gelme durumu söz konusu oluyor. Sayın Bakan Bilgin, sigortalıların yüzde 37’si asgari ücretli dedi. Bu rakam yüzde 70’ler civarına çıkacaktır. Diğer ücret skalalarında bu kadar artış olmasa bile buna esas alınarak ücret düzenlemesi yapılacak.

'EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 4 BİN 500 TLMEMUR ZAMMI İSE YÜZDE 50'

3500 lira emekli maaşında taban aylık. Ben taban aylığının artırılacağını düşünüyorum. Memur ve memur emeklileri açısından toplu sözleşme kuralları geçerli, işçi ve Bağ-kur emeklileri açısından 6 aylık TÜFE dikkate alınıyor. Enflasyonun bu rakamların altında çıkacağı gerçek.

Yüzde 54.66’lık artışın emekli aylıklarına da etkisi olacak. TÜFE’nin üzerinde bir emekli aylığı artış oranını yaşayabiliriz. Ben emekli aylıklarının da hemen hemen bu rakama yakın seviyede belirleneceği kanaatindeyim. En düşük emekli maaşı 3500 lira. Asgari ücret artışıyla birlikte benim tahminim en düşük emekli maaşı 4500 liraya çıkmış olur. Genel olarak memur ve emekli maaşı zammında da yüzde 40 ile 50 oranında artış bekliyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN