Evde bakım maaşı alanlar dikkat! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı! Artık bu şekilde yapılacak

Evde bakım maaşı alanlar dikkat! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı! Artık bu şekilde yapılacak

Evde bakım maaşı alan vatandaşlar güncel açıklamaları yakından takip ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yapılan yardımlar kapsamında başvuru şekli değerlendirilmesi ödenmesi gibi birçok konuda değişiklik yapıldığı duyuruldu. Yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlandı. İşte evde bakım maaşı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kapsamında gerçekleştirilen yardım ödemeleri hakkında araştırmalar devam ediyor. Aile ve toplum temelli bakım anlayışı kapsamında bireye odaklı hizmet anlayışı da hayata geçirilmeye çalışılıyor. Aile yanındaki bakımı desteklemek amacıyla yapılan evde bakım yardımı, sosyal yardım ve gündüz bakım hizmetleri gibi pek çok farklı tamamlayıcı hizmet sunuluyor. Bakanlık tarafından yapılan yardımlardan biri de evde bakım maaşı olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan son açıklama kapsamında yönetmelikte değişikliğe gidildiği duyuruldu. İşte evde bakım maaşı hakkında merak edilen tüm detaylar…

YENİ YÖNETMELİK AÇIKLANDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme kapsamında ihtiyacı olan engellilerin evde bakım yardımından yararlanabileceği aktarıldı. Bakım yardımı için başvuru şekli, değerlendirilmesi, ödenmesi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esasların belirlendiği Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

para-para.jpg

Yayınlanan yönetmelik kapsamında engellilik sınıflandırılmasına göre tam bağımlı çocuklar için “Çok ileri düzeyde ÖGV”, “Belirgin ÖGV” ve “Özel koşul” gereksinimi bulunan (ÖKGV) ibareli raporu olanlara yardım sağlanacağı aktarıldı. Bu kapsamda günlük hayatta yapması gereken işleri ve tekrar eden gereksinimleri önemli ölçüde yerine getiremeyen kişiler ile birlikte başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatına devam edemeyen kişilerin evde bakım yardımından yararlanabileceği vurgulandı. Bakım heyeti kapsamında ihtiyacı olduğu tespit edilen bakım ihtiyacı olan engellisine evinde bakmak isteyen kişilere hanedeki kişi başına düşen net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olan ailelere evde bakım yardımı yapılacağı duyuruldu. Yönetmelik kapsamında evde bakım maaşı ödemelerinin devir, temizlik ve haciz edilemeyeceğinin de altı çizildi.

para-verilmesi.jpg
Yayınlanan yönetmelik tarihinden önce yardımdan yararlanmaya başlayan kişilerin evde bakım yardımı ödemelerine devam edileceği vurgulandı. Hane, gelir, sağlık ve benzeri nedenlerle yardımdan yararlanma koşullarında değişiklik olması halinde bu kişilerin durumu yönetmelik kapsamında yeniden değerlendirilecek.


94 MİLYAR 253 MİLYON TL YARDIM SAĞLANACAK


Bakanlık tarafından yapılan açıklama doğrultusunda bakıma ihtiyacı olan Engelli bireylerin bakım ihtiyacının giderilmesi için 2006 yılında başlatılan evde bakım yardımı kapsamında ödeme yapıldığı aktarıldı. Hizmetin başlangıç tarihinden 2023 yılı nisan ayı sonuna kadar toplamda 94 milyar 253 milyon 780 bin TL ödeme yapıldığı söylendi.

para-almak-2.jpg

2023 yılı Ocak ve Temmuz dönemi içerisinde tam bağımlı durumun durumdaki engelliye evde bakmak isteyen ailelere aylık olarak 4.336 TL nakit yardımı yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan ayı kapsamında evde bakım maaşı için 569.627 kişi için ödeme işlemleri yapılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN