Hem alan hem satan yandı! Tapuda bu hatayı yapanlara rekor ceza: Elinizdeki avucunuzdakinden olmayın

Hem alan hem satan yandı! Tapuda bu hatayı yapanlara rekor ceza: Elinizdeki avucunuzdakinden olmayın

Konut alırken dikkat edilmesi gereken hususların başında tapu harç bedeli geliyor. Ancak bu bedeli ödemekten kaçınanların başvurduğu o hatayı yapanlara rekor ceza geliyor. Yeni uygulamayla hem alan hem satan yandı! İşte, tapu harçlarıyla ilgili yapılan yeniliğin detayları…

Ev alım satımlarında daha az tapu harcı ödemek isteyen alıcı ile satıcılar, evin değerini gerçek satış değerinin çok altında göstererek, ödeyecekleri harç bedelini düşürüyor. Satışı yapılacak dairenin yer aldığı ilçenin sınırlarına göre belirlenen minimum metrekare değeri, dairenin ilçe sınırlarında bulunduğu belediye tarafından ilan ediliyor. Gayrimenkul ticareti sırasında satılacak evin rayiç bedeli yerine belediyenin belirlemiş olduğu minimum rakamı göstererek tapu harç bedelini az ödemek ise vatandaşların çok sık başvurduğu bir yöntem oluyor.

Fakat bu yöntemi, başta cazip gibi dursa da bu yola başvuranlar sonradan bakanlığın radarına yakalanabiliyor. Usulsüzlüğe konu olan satışla ilgili başlatılan incelemenin sonlanmasıyla beraber, eksik ödenen tapu harcı tutarı ile bu tutarın %25’i ceza olarak alınıyor.

konut-tapu-harci-1.jpg

ALICI DA SATICI DA YANIYOR

Ev sahibi olmak isteyenler, bütçelerine göre ev buldukları zaman tüm birikimlerini bu eve bağlayıp, emlakçı ile tapu masrafı gibi giderleri en düşük seviyede tutmanın yollarını arıyor. Bu yüzden ortaya çıkacak tapu masrafını en aza düşürmek isteyen alıcı ile satıcı, gayrimenkulün asıl değerinden düşük değer gösteriyor. Fakat bu yolu seçmeden önce iki defa düşünmek gerekiyor. Çünkü, bu durum fark edildiğinde hem alıcıyı hem de satıcıya ayrı ayrı cezalar kesiliyor.

Alıcı ile satıcıdan ayrı ayrı %2 oranında kesilen tapu harcı, toplam satış bedelinin %4’üne ulaşıyor. Ev alıp satarken ödenmesi istenen tapu harcı bedeli gayrimenkulün satış bedelinden hesaplanıyor. Yani evin değeri arttıkça ödenmesi gereken tapu harcı da artıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN