Emeklilik Yaşı 43'e İniyor! İşte Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarını İlgilendiren Erken Emeklilik Şartı

Emeklilik Yaşı 43'e İniyor! İşte Kamu ve Özel Sektör Çalışanlarını İlgilendiren Erken Emeklilik Şartı

Emekli olmak için aranan gün sayısında bazından bazı meslekler muaf. Belirli meslek kolları daha erken emekli olabilecekler. Kamu ve özel sektör çalışanlarını yakından ilgilendiren 90 gün erken emeklilik detayı ile erkenden emekli olabilirsiniz. Erken emekli olmak için prim günü ne kadar? Hangi meslek kolları erken emekli olabilir? İşte erken emekliliğe dair tüm bilinmeyenler...

Yıpranma payı denilen 'Fiili hizmet süresi zammı' ile erken emekli olabilirsiniz. Belirli meslek kollarında çalışanlara 45-90 gün farkla erken emekli hakkı tanıyan sistem hem özel hem kamu hem de SGK'lı çalışanlarını kapsıyor. Artık emeklilik için 60 yaşını beklemenize gerek yok. Peki erken emeklilik için gerekli şartlar nelerdir? Kimler ilave prim usulünden yararlanabilir? Erken emeklilikte yaş şartı kaç? İşte emekliliğe dair tüm detayları sizin için derledik.

emekli.jpg

YIPRANMA PAYI İLE ERKEN EMEKLİLİĞİN KAPILARI AÇILIYOR

Özellikle yıpratıcı ve yorucu işlerde uzun süre çalışan işçilere ilave prim usulü veriliyor. Bu ilave prim is emeklilik primine eklenerek erken emeklilik şartını sağlıyor. Bu sistem ile çalışanın primi 180 güne çıkmaktadır. 45 meslek kolunu kapsayan ilave prim usulü ile fabrika işçilerinden memurlara kadar çok sayıda çalışan yararlanabiliyor. Ek primin en çok verildiği meslek ise madem çalışanlarının. Maden çalışanları 6 ay ek primden yararlanabilmektedirler. Maden işçileri 360 çalışma gününü tamamladıklarında yıpranma payı uygulandığında 540 gün çalışmış oluyorlar. Prim 540 prim gününü tamamlayan bir madenci 43 yaşında emekli olmaktadır.

madenci.jpg

EMEKLİLİK YAŞI 43'E İNİYOR

Erken emekli iş kolları arasında basın çalışanları, fabrika işçileri, sağlık çalışanları, infaz koruma memurları, maden işçileri gibi çok sayıda meslek bulunmakta. Bu yorucu ve yıpratıcı mesleklerden birinde çalışıyorsanız 540 gün de erken emekli olabilirsiniz. İlave prim usulüyle her mesleğin ayrı faydalandığı erken emeklilik sistemi 43 yaşında emekli yapıyor. Normal şartlarda kadınlar 58, erkekler 60 yaş kuralını tamamladığında ve 7 bin ya da 4 bin 500 günlük prim gün ödemesini tamamlayanlar emekli olabiliyorken, erken emeklilikle bu süre yarıya iniyor.

erken-emekli.jpg

3 YIL ERKEN EMEKLİ OLUN!

Örneğin, ceza infaz kurumunda çalışan memurlara 90 günlük ilave prim usulü uygulanmaktadır. Çalışanların yıpranma sürelerine eklenen yıpranma gün primiyle beraber emeklilik ikramiyesi de ödenmektedir. Sağlık çalışanları ise 360 karşılığında 60 gün yıpranma hakkı kazanıyor. Yani 5 yıl ilave prim usulünü alan bir sağlık çalışanına 2 buçuk yıl erken emeklilik kapısı açılıyor.

İŞTE ERKEN EMEKLİ OLACAK 45 MESLEK DALI

meslek-kollari.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN