Kira geliri olanlar bunu yapmazsa ağır cezayla karşı karşıya! Son gün yaklaşıyor, hemen ödenmeli

Kira geliri olanlar bunu yapmazsa ağır cezayla karşı karşıya! Son gün yaklaşıyor, hemen ödenmeli

Sahibi oldukları gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenlerin Maliye'ye beyanname vermesi gerekiyor. Beyanname için son gün de belli oldu. İşte, gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren haberin detayları...

Kira geliri olanlar gayrimenkul sahipleri her yıl mart ayında Maliye'ye beyanname vermek zorunda. 2023 yılını kapsayan konut (mesken) istisna tutarı da 21 TL olacağı açıklandı.

İşyeri kira geliri için de beyanname sınırı ise her yıl yeniden tasarlanıyor. İşyeri kira geliri olanlar için beyan sınırı ise 70 bin TL olarak belirlendi.

Konut sahipleri kiradan elde etmiş olduğu geliri önce beyan etmesi gerekiyor. Daha sonra ise mart ve temmuz ayında iki taksit şeklinde ödenebilir.

Bir konuta üzerinde birden fazla kişi ortak ise eğer konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.

KONUT KİRA BEDELİ GİDER OLARAK İNDİRİLEBİLİR

Gayrimenkullerini konut olarak kiraya veren kişiler gerçek gider usulünü seçmeleri durumunda, buradan elde etmiş oldukları kira gelirini, oturdukları konut için ödedikleri kira bedeline gider olarak gösteren kişilere indirim uygulanabilir.

Türkiye'de yaşamayan kişilerin (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödemiş oldukları kira tutarları Türkiye'de elde ettiği kira gelirinden gider olarak indirim yapılması mümkün değil.

31 MART SON GÜN

Kira bedelinin hiç olmaması yada düşük olması durumunda ise 'emsal kira bedeli' esas olarak kabul edilir. Gayrimenkulün bedelsiz olarak bir başka kişinin kullanması durumunda ya da kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden daha düşük olması ile birlikte emsal kira bedeli esası kabul edilir.

Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri alması durumunda ise istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanabilir. Gerçek ve tüzel kişiler ise yurt dışında ve içinde olan bazı varlıklarını 31 Mart 2023 tarihine kadar bildirim ya da beyanda bulunması durumunda Varlık Barışı uygulamasından faydalanabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN