Herkes görmeli bir devir bitti

Herkes görmeli bir devir bitti

Sandığa 56 gün kala Babacan "İktidarın 'altı benzemez' teorisi çöktü. Panik halinde partilerle görüşmeye başladı. Erdoğan devri bitiyor artık bunu görmek lazım" dedi. DEVA Partisi lideri, bugünkü iktidar için "İş başında kaldığı sürece Türkiye'nin krizlerden çıkma şansı yok" vurgusu yaptı.

CANSU DEREBEYOĞLU

EKONOMİK RİSKLER TENCEREDE KAYNIYOR

4 sene 10 ayda bu sistemi test ettik değil mi? Korkunç zamlar, üç haneli enflasyon, orta direğin çökmesi, yoksulun daha yoksul, bir avuç zenginin daha zengin olduğu bir Türkiye var. Bir sürü risk biriktiriyorlar başka yerlerde. Düdüklü tencere kaynıyor. Bunun sonucunun nereye gideceği belli.

‘KURTARICI’ MANTIĞINDAN ARTIK KURTULMALI

Bir tane kurtarıcıdan Türkiye’yi kurtarmak gerekiyor artık. Bu kadro meselesi. Seçime iki ay kaldı hükümetin programı nerede? Nerede hazırlıkları? Hiçbir şey yok. Bizim kapı gibi hazırlığımız var. Bunların plana, programa inandığı yok. Böyle bir yönetim zihniyetinin başarı üretmesi tesadüf olur.

TEK ADAM SİSTEMİ DEPREMDE ÜLKEYİ KİLİTLEDİ

Bu sistemin ülkeyi nasıl kilitlediğini gördük. ‘Birkaç gün aksama oldu’ diyor. O birkaç gün hayatların kurtulacağı zaman. Asker niye çok geç çıktı? Vinçler, iş makineleri neden mobilize edilemedi? 5 bakana 74 soru sorduk. Cevabını Cumhurbaşkanı vermeli. Bakanlar, talimatsız kılını kıpırdatamıyor.

ADIYAMAN’DA ÜÇ MİLYONA TOKİ EVİ OLUR MU?

TOKİ’nin bazı illerde yanlış yerlere inşaat yaptığıyla ilgili teşkilattan bilgi geliyor. 3 milyon TL’ye 105 metrekarelik TOKİ dairesi olur mu? Adıyaman’da 3 milyona böyle bir daire alır mısınız? Bu paraları depremzedeler ödeyecek. İnsan anlatırken utanıyor. Cenazeler soğumadan bunlar oluyor. İnanılır gibi değil.

1903krt01a-tum.jpg

"TÜRKİYE ARTIK ‘KURTARICI’ MANTIĞINDAN KURTULMALI"

KARAR TV’de konuşan Babacan “İktidarın ‘altı benzemez’ teorisinin çöktüğünü panik halinde partilerle görüşmeye başladığını söyledi. “Erdoğan devri bitiyor artık bunu görmek lazım” diyen DEVA lideri ekledi: İktidar iş başında kaldığı sürece Türkiye’nin krizlerden çıkma şansı yok. 4 sene 10 ayda bu sistemi test ettik değil mi? Korkunç zamlar, üç haneli enflasyon, orta direğin çökmesi, yoksulun daha yoksul, bir avuç zenginin daha zengin olduğu bir Türkiye var. Bir tane kurtarıcıdan Türkiye’yi kurtarmak gerekiyor artık. Seçime iki ay kaldı hükümetin programı nerede? Bu sistemin ülkeyi nasıl kilitlediğini gördük. ‘Birkaç gün aksama oldu’ diyor. O birkaç gün hayatların kurtulacağı zaman. Binlerce insan birkaç insana müdahalede bulunulmadığı için hayatlarını kaybetti.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, KARAR TV’de Taha Akyol ve Elif Çakır’ın konuğu oldu. Deprem üzerinden hükümete yüklenen Babacan şunları söyledi: “Son yaşadığımız 4 sene 10 ayda bu sistemi test ettik değil mi? Kararların biri geldi biri gitti. Laf dinlemiyor diye Merkez Bankası başkanları görevden alındı. 5 yıllık uygulama sonucunda meydana gelmiş hayat pahalılığı, korkunç zamlar, iki haneli 3 haneli enflasyon, orta direğin çökmesi, yoksulun daha yoksul olduğu, satın alma gücünün düştüğü ama bir avuç zenginin daha zenginleştiği bir Türkiye var. Az çok işi bilen dürüst dirayetli doğru bildiğini çekinmeden savunan kim varsa öğütülüp çöpe atılmış durumda. Sayın Erdoğan iş başında kaldığı sürece Türkiye’nin bu krizlerden çıkma şansı yok. Asla. Bakın bu asla ifadesini 3 yıldır kullanıyorum ve hiçbir şey olmuyor. Ne diyorsam da gerçekleşiyor.

"ERDOĞAN DEVRİ BİTİYOR"

Bazı ekonomik göstergeler biraz daha sakinleşti biraz daha iyileştirmek gibi göstermek adına bir sürü risk biriktiriyorlar başka yerlerde. Aynı düdüklü tencere gibi. Düdüklü tencere altta kaynıyor kaynıyor. Bunun sonucunun nereye gideceği belli yani. Onun için bu sistemin değişmesi gerekiyor. Bir an önce Türkiye’ye gerçek anlamda demokrasinin gelmesi gerekiyor. Gerçek anlamda hukuk devletinin inşa edilmesi gerekiyor. Yoksa Ali gelmiş Veli gitmiş Ahmet gelmiş Mehmet gitmiş böyle bir şey yok. Sistemi değiştirmemiz gerekiyor, sistem her şeyin temeli. Erdoğan devri bitiyor artık bunu görmek lazım. Yepyeni bir dönemin Türkiye’de başlaması lazım. Bu dönem demokrasi dönemi yani halkın iradesinin ön planda olduğu istişareyle ülkenin yönetildiği, ehliyet liyakat sahibi kadrolarla ülkenin yönetildiği dönemin başlaması gerek artık. Sayın Erdoğan işin başında olduğu sürece bu ülkenin nasıl yönetildiğini ve bundan sonrada nasıl yönetileceğini dünya alem biliyor.

"TÜRKİYE’Yİ KURUMAK GEREKİYOR"

Bir tane kurtarıcıdan Türkiye’yi kurtarmak gerekiyor artık. Bu mesela kadro meselesi. 85 milyon ülke Avrupa’nın en büyük nüfusuna sahip olan, Avrupa’nın en büyük topraklarına sahip olan bir ülkenin artık mutlaka kadro anlayışıyla yönetilmesi lazım. Artık tek bir kişi değil. Yanına onu almış şunu almış hiçbir önemi yok. İstişare olmadıktan sonra ehil ve dürüst kadroların devletteki pozisyonlarda görevlendirmedikten sonra asla bunu düzeltemezsiniz. Mümkün değil böyle bir şey. Türkiye’nin ekonomisi sadece ekonomi politikaları ile düzelmez. Türkiye’nin ekonomisi ancak bütüncül bir yaklaşımla düzelebilir.

"AB REFORMU ÖNGÖRÜYORUZ"

Biz buraya 10 nolu eylem planı koyduk. Yargı reformu diye tam 198 madde var. 200 tane hukukçunun emeği var bizim çalışmamızda. Avrupa Birliği’nin normlarına uygun bir yargı reformu burada öngörüyoruz. Öngördüğümüz ne kadar anayasa değişikliği varsa altılı masaya taşıdık. Altılı Masa’daki partiler sağ olsunlar hepsini kabul ettiler. Yargı reformunda anayasa değişikliği gerektirecek ne varsa altı partinin imzası ile yayımlanmış durumda. Şimdi bu bütüncül bir yaklaşım. Ekonomi yönetiminde bir kişi gelmiş bir kişi gitmiş, siz Türkiye’de yargıyı gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız çalıştırmıyorsanız Türkiye’de Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi normlarında bir hukuk devleti inşası vizyonunuz yoksa ekonominin düzelmesi ekonominin ilerlemesi bir hayal. Mümkün değil. Asla olmaz, olmayacak. Hukuk olmadan ekonomi olmaz. İyi bir eğitim politikası olmadan iyi bir ekonomi olmaz.

"BÖYLE BİR YÖNETİM BAŞARI ÜRETMEZ"

Bu ülkenin kurtuluşu bir kişi gelmiş gitmiş mümkün değil. Kadro meselesi, plan meselesi, program meselesi. Hükümetin programı nerede, seçime şurada iki ay kaldı. Kaç yıllık 20 yıllık iktidar hadi son 5 senesi farklı sistem. Nerede hazırlıkları hiçbir şey yok. Sayın Erdoğan ne diyordu? Anayasa, anayasa değil mi defalarca. Nerede hazırlığı? Sayın Erdoğan’a soruyorum. Anayasa diyordunuz nerede hazırlığınız? İşte bizim kapı gibi hazırlığımız var. Bitirdik açıkladık. Sizin hazırlığınız nerede? İnanın bunların plana programa falan inandığı yok. Sabah kalkarım aklıma geleni yaparım. İstediğimi de yaparım kimse de bana hesap soramaz. Şuan da yönetim zihniyeti bu. Böyle bir yönetim zihniyetinin başarı üretmesi tesadüf olur.

"MÜDAHALE GECİKTİ İNSANLAR ÖLDÜ"

Tek adam sisteminin depremin o ilk günlerinde nasıl ülkeyi kilitlediğini nasıl devlet sistemini kilitlediğini gördük. Sayın Erdoğan diyor ki birkaç gün aksama oldu diyor. Bir dakika ya ilk birkaç gün aksama oldu dediğin ilk birkaç gün hayatlarının kurtulacağı zaman o zaman. Binlerce insan birkaç insana müdahalede bulunulmadığı için hayatlarını kaybetti. Bütün bu ihmaller zincirinde kimin ne yapması gerekiyordu niye yapmadı niçin yapmadı. Diyebilirler ki işi bilmeyen birisini görevlendirdik oda becerememiş diyebilirler. Ya da para yetmedi diyebilirler yapacaktık paramız yoktu diyebilirler. Cevabı olmalı bu soruların. Faize para var pardon biz deprem için kaynak ayırmadık diyorlarsa bu doğru bir şey değil yani bunların cevaplarını merak ediyoruz.

"DEVLETİN SORUMLULUĞU VAR"

Geçen hafta sonu Malatya ve Adıyaman’a gittim. Oralarda şunu gördüm. Çadırların kurulduğu bölgeler aşırı yağış ve sel konusunda çok emniyetli alanlar değil. Şanlıurfa’da ve Diyarbakır’da gördüm. Nehir yatağına çadırlar kurulmuş. Adıyaman’ın Tut ilçesinde 4 kişinin öldüğü konteynerları dere yatağına kurmuşlar, sel gelince alıp götürüyor. Sorumlular sadece müteahhitler değil. Şu zamana kadar tutuklamalara bakın hepsi müteahhit. Müteahhit bizden değil ya müteahhit yapan olduğu için siyaseten de onu suçlu göstermek kolay. Eğer bunun denetleme görevi devletin ise ve devlet bunu yapmadıysa bu yüzden bu binalar yıkıldıysa bu devletin tazmin sorumluluğu vardır. Hukuk süreçlerinin çalıştırılması lazım.

"100 BİNSE 50 BİN DEMEKLE NEYİ SAKLIYORSUNUZ"

Vefat sayısının iki mislini hesap edin diyorlar. Mezarlıklarda görevlilere soruyoruz. Kaç mezar açıldı diye muhtarlara telefonla soruyoruz. Topladığımız rakamlar o illerle ilgili açıklanan rakamların iki misli çıkıyor diyor arkadaşlarımız. Pandemide de yaptılar aynısını muhtemelen depremde de yapıyorlar. Gerçek 100 binse siz bunu 50 bin açıklayarak neyi örtüyorsunuz neyi saklıyorsunuz. Gerçek verileri bilmediğimiz için saklandığı için binalar az hasarlı orta hasarlı hasarsız kesin bilmediğimiz için maliyet hesabı zor görünüyor. Devletin verisine güvenemiyoruz şu anda. O yüzden biz kendimizce tahmini bir geniş bir aralık koyduk. 50 ila 100 milyar dolar bu işin maliyeti.

"KFK ADI ALTINDA YENİ BİR KURUM KURULMALI"

Hem FED hem Avrupa Merkez Bankası faiz artırdı. Daha da artıracağına yönelik tahminlerde var. Dolayısıyla dış kaynak bundan bir sene iki sene önceki gibi ucuz değil. Biz özellikle konut finansmanından bahsediyorsak Türkiye’nin yeni bir modele geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. KFK adı altında yeni bir kurumun kurulması gerekiyor. Gelişmiş ekonomilerde var olan Amerika’da 3 tane Japonya’da 1 tane Almanya’da 1 tane olan var olan bir kurum. Türkiye’nin de bu kuruma geçmiş olması gerekiyor. Konut Finansman Kurumu ne yapıyor? Tarladan gelen sebze meyve hale iner ondan sonra manava dağıtılır dolayısıyla finansmanın toptan hali gibi düşünün. Dışarıya standartlaştırılmış menkul kıymet ihraç ediyor. Türk lirası bazında veya 5 yıllık 10 yıllık şu kadar getirisi olan finansman ihraç ediyorum. Buna varlığa dayalı menkul kıymet diyoruz buna. Temelinde varlık olan bu varlık konut. Konutun alacağı üzerindeki teminat ve teminatlı bir şekilde gidiyorsunuz. Sapasağlam gayrimenkul üzerinde borçlanıyor.

"İKTİDARIN ‘ALTI BENZEMEZ’ VARSAYIMI ÇÖKTÜ"

Genel Başkanların görevlerinin tanımlanması zorunlu değil. İmamoğlu ve Yavaş’ın belediye başkanlığı görevinden ayrılıp anahtarları bir başka partiye bir başka yönetime teslim etmemeleri gerekiyor. Bu konuyu cumhurbaşkanının inisiyatifine bırakmamız biraz da bu yüzden. Böyle bir gerçek var. Kabine toplantılarına herkes katılacak. Bakanlar ve Cumhurbaşkanı Yardımcıları düzenli olarak toplanacak ama icra görevi ağırlıklı olarak bakanlar üzerinden yürütülecek. Madem beraber çıktık bu yola herkes elini taşın altına koyacak. Biz 12 maddede Kabine’yi tanımladık. İktidarın ‘Bunlar altı benzemez anlaşamaz, beceremez’ varsayımı çöktü. Sayın Erdoğan, biz bu nokta geldikten sonra panik halinde diğer partilerle görüşmeye başladı. 6 parti ne kadar çok iş birliği yaparsa o kadar çok milletvekili çıkarır. Şu an 6 parti kendi arasında yoğun şekilde ikili görüşmeler yapıyor. Bu temas trafiğinin amacı toplamda daha fazla milletvekili sayısı çıkartmak.

"3 MİLYON LİRAYA TOKİ DAİRESİ OLUR MU?"

Adıyaman’da İnşaat maliyet listesine göre TOKİ standartında 105 metrekare bir inşaatın maliyeti 600 küsür bin lira görünüyor. Yine Adıyaman’da ihaleler verildi dediler 1,5 milyon lira 1 milyon 700 bin lira arası. Şubatta Martta artar mı 1 ayda. Şubatta bakanlık maliyet yayınlıyor. Martta ihale veriliyor adı ihalede hepsi adrese teslim. Böyle yarışma falan çoğu ilde yok firmalar başta belirlenmiş Adıyaman’ı sen yap, şurayı sen yap davet usulü yapılıyor. Bu paraları kim ödeyecek depremzedeler ödeyecek. Onlardan taksit taksit tahsis edilecek bu. TOKİ standartında bir daire düşünün 105 metrekare arazinin de bedava olduğu bir yere yapıyorsunuz. 1 milyon 500 bin 1 milyon 700 bin arası fiyatı var normalde arazide eklenir değil mi buna. Arazide eklenirse yarı yarıyadır kabaca arsa beledi. 3 milyon 3 milyon 200 bine 105 metrekarelik TOKİ dairesi olur mu? Adıyaman’da siz 3 milyona böyle bir daire alır mısınız? Ama o fiyata çıkaracaklar bu daireleri. Birde böyle bir şey var insan anlatırken utanıyor. Daha cenazeler soğumadı. Cenazeler soğumadan bunlar oluyor memlekette. İnanılır gibi değil.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN