Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, enflasyonun yalnızca alım gücünü değil, kaliteyi ve ahlaki değerleri de olumsuz etkilediğini belirterek, “Nereye baksam kalitenin azaldığını görüyorum” dedi. 2021 sonrası dolandırıcılık suçlarının arttığını gösteren bir grafik paylaşan Kara, “2021’den sonra ahlaksızlığı bu şekilde patlatan enflasyon değil de nedir?” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla enflasyonun yalnızca ekonomik etkileriyle sınırlı kalmadığını, toplumsal ve ahlaki yapıyı da olumsuz etkilediğini savundu.
Kara, ilk paylaşımında enflasyonun hayatın her alanında kaliteyi düşürdüğünü belirterek, "Nereye baksam kalitenin azaldığını görüyorum. Otelde yaptığım kahvaltı, eczanedeki ilaç, seyahatte ikram edilen sandviç, terzinin askısı, ramazan pidesinin unu… Enflasyon sadece alım gücü ve ahlakı bozmadı, kaliteyi de düşürdü. Bu beladan en kısa sürede kurtulmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İkinci paylaşımında ise enflasyon ile dolandırıcılık suçları arasındaki ilişkiye dikkat çeken Kara, 2021 sonrası dönemde dolandırıcılık vakalarının hızla arttığını gösteren bir grafik paylaştı.
Eklediği görselde, dolandırıcılık suçlarının toplam hüküm giyenler içindeki oranının yıllık enflasyon ile paralel bir şekilde yükseldiği görülüyor. Kara, "2021’den sonra ahlaksızlığı bu şekilde patlatan enflasyon değil de nedir?" diyerek ekonomik krizlerin toplumsal etkilerine vurgu yaptı.
Enflasyonun ahlakı bozmadığı, ahlaksızlığın enflasyona yol açtığı veya başka faktörlerin her ikisini de bozduğu yönünde çok yorum geldi. 2021 sonrası hikaye bence öyle değil.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) March 13, 2025
Aşağıdaki grafiğe bir bakın. 2021’den sonra
ahlaksızlığı bu şekilde patlatan enflasyon değil de nedir? https://t.co/OMFcKEcCDa pic.twitter.com/Wv3loPCZdj