Satışlar krediyle değil peşin parayla dönüyor

Satışlar krediyle değil peşin parayla dönüyor

Son yıllarda otomobile olan talep beklenmedik bir şekilde katladı. Bunun hemen hemen yarısından fazlasını spekülatif satışlar oluşturuyor. Yüksek kur, vergi ve neredeyse yok denecek kadar krediye rağmen rekorlar durmuyor. Döviz kurlarına oranla fiyatların yükseldiğini söyleyen MAİS Genel Müdürü Çağdaş “Şu anda ticaretin yüzde 95’i peşin parayla dönüyor. Satışlar asla krediyle dönmüyor. Bu çok sürdürülebilir değil. Son çeyrekte talep yavaşlayacak. Çünkü, spekülatif talep yavaşlıyor” dedi.

Otomotiv sektörü iç pazarda son yılların en ilginç dönemlerini yaşıyor. Pandemiyle başlayan krizden sonra dengesini kaybeden üretim ve talep satışları patlatırken, Türkiye tarafında da kur ve yüksek vergi otomobili tam bir yatırım hedefine dönüştürüyor. Özellikle bu süreçte TL’de yaşanan sert değer kayıpları tüketiciyi bir mal almaya sevk ederken, krediye ulaşmakta zorluk çeken gerçek ihtiyaç sahipleri yine istediğini alamıyor.

Marmaris’te gerçekleşen Dacia Spring lansmanında pazarın geldiği son noktayı ve geleceği değerlendiren MAİS A.Ş. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, üretim adetlerinin son dönemlerde arttığını ifade etti. Türkiye’ye sevk edilen araçlarda da yükseliş olduğunu kaydeden Çağdaş “Bizde de döviz kurları ve buna oranla fiyatlar yükseliyor. Şu anda ticaretin yüzde 95’i peşin parayla dönüyor. Satışlar asla krediyle dönmüyor. Bu çok sürdürülebilir değil. Kurlar biraz daha hareketlenirse vatandaşlar beklemeye geçer. Dolayısıyla ben eylül aralık döneminde ihtiyati yaklaşımın spekülatif yaklaşıma göre çok önde olacağını düşünüyorum. Gerek kurumsal gerek perakende satış azılacak. Son çeyrekte talep yavaşlayacak. Çünkü, spekülatif talep yavaşlıyor” dedi.

Yılın ilk 6 ayında spekülatif alımların yoğun olduğunu söyleyen Çağdaş “Satışların yüzde 40-45’inin spekülatif amaçlı alımlardan kaynaklı olduğunu net olarak ben kendim markamız için söyleyebilirim. Pazarda da çok değişik olduğunu açıkçası düşünmüyorum. Yani perakende alıcılar da araçları alıp kısa vadede ikinci elde üzerine kar koyup daha sıfırken ikinci el statüsünde devretme planıyla piyasaya girdiler. Dolayısıyla bu hem paralarını enflasyona karşı korumak hem işte kur artışı bu sebeple vergi oranlarının yükselmesi veya yükselme riskinin olması gibi unsurlarda kar sağlama. Çünkü vergi dahil, matrah dahil fiyat artışları ikinci ele otomatikman yansıyor. Ticaret Bakanlığı’nın almış olduğu tedbirler son dönemde temmuzda onu şimdi görüyorum. Aslında bayağı işe yaradı. Yani ikinci el piyasasının rehabilite edilmesi lazım kesinlikle. İkinci el araç ticareti yapanların çok ciddi ve dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi lazım. Dolayısıyla işte yaklaşık baktığımızda 556 bin adet araç satıldı. Stok fazla olsaydı ben kendi markalarım için söyleyebilirim daha fazla satardık” ifadelerini kullandı.

20 LİRAYA 100 KM GİDEBİLEN DACİA

Yeni Dacia Spring, ulaşılabilir yüzde 100 elektrikli otomobil deneyimini Türkiye’ye taşıyor. 875 bin liralık fiyat etiketine sahip olan model, ELECTRIC 65 motoruyla yüksek performans, sürüş keyfi ve çok yönlülük arayan müşterilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. 65 hp/48 kW güce sahip olan Yeni Spring Extreme ELECTRIC 65, yüksek tekerlek torku ile hem şehirde hem de otoyollarda dinamik bir hızlanma sağlıyor. 0’dan 50 km/s hıza 3,9 saniyede ulaşan Spring Extreme ELECTRIC 65 motor, WLTP karma döngüsünde 220 km ve WLTP Şehir içi döngüsünde 310 km menzil yol alabiliyor. Günlük 30 km (Avrupa ortalaması) ve tam şarj ile bir haftadan daha uzun bir süre şehir içi yolculuk yapılabiliyor. Aracın evden şarj maliyeti de oldukça düşük. 100 kilometre için 20 liralık tüketim gerçekleştiriyor. Batarya kapasitesi de 26,8 kw/s.

‘TALEP FAZLASI OLMAYACAK BİR DÖNEME BAŞLIYORUZ’

İlk 6 ayda 550 bin 560 aracın satıldığını anlatan Berk Çağdaş “Ama bu hani acaba 2023’te bir milyonu geçer mi? Hatta bir buçuk milyon söylentileri falan var. Ben bunlara çok katılmıyorum. Otomotiv sektöründe belirli bir mevsimsellik döngüleri vardır. Normal yıllarda daha açık sarih bir şekilde gözüküyor idi. Ama. Tabii talebin bu kadar arzın gerisinde kalması, üretim tedarik zincirinde sıkıntılar yaşanması, sıfır araç temininde zorluklar yaşanması, enflasyonist baskılar sebebiyle fiyat artışlarının ikinci el yoluyla ciddi bir kazanç kapısı elde edilmek istenmesi vesaire gibi unsurlar yılın ikinci yarısı özellikle eylülden sonra çok etkili olmayacaktır diye düşünüyorum. Talep de gerileme hep bir beklemeye geçiş, normal talebin önünde bir arz, yani bir miktar stok oluşmaya başlaması, bayilerde de distribütörlerde de durumu yaşanacaktır. Dolayısıyla ben 2023’ün tamamı için ikinci yarı yılda birinci yarı yıl gibi seçim vesaire falan faktörlerin tetiklediği bir talep fazlasının olacağını zannetmiyorum “ dedi.

‘SPEKÜLATİF ALIMLAR 15 GÜN SONRA İKİNCİ ELE DÜŞÜYOR’

Kendi markalarından örnek veren Berk Çağdaş “Mayıs-Haziran aylarında aracı alıp satışa koyup satma amaçlı ticaretlere yoğunlaştık. Takip ediyoruz en fazla 15 gün bir ay sonra tramer geri dönüşlerinden de anladık. Bunun oranı hemen hemen yüzde 50’ye geldi. Aracı kısa vadede yatırım amaçlı alan kitle azalıyor ama halen var. Renault kalite algısını daha yukarda konumlandırıyor. Dacia da tamamıyla ihtiyaca yönelik araçlar üreterek o şekilde konumlandırıyor. Benim MAİS olarak hedefim Türkiye’de yüzde 18-20 arası bir pazar bandına oturmak” diye konuştu.

31kr04-kutu-megane.jpg

ELEKTRİKLİ MEGANE 1.5 MİLYON LİRADAN GELDİ

Renault yeni elektrikli modelini Türkiye’de ön siparişe açtı. Fluence Z.E., Twizy ve ZOE’den sonra Megane E-Tech’i de Türkiye pazarına sunan marka, iddialı bir fiyat etiketiyle geldi. 1.5 milyon liralık fiyatıyla dikkat çeken model, yüzde 100 elektrikli olarak satışa sunuldu. Yeni modelin Techno versiyonunun lansmana özel opsiyon hariç fiyatı 1.499.000 TL, Iconic versiyonunun opsiyon hariç fiyatı ise 1.599.000 TL olarak belirlendi. Modelin Iconic versiyonuna sahip olacak ilk kullanıcılardan olmak için ön sipariş dönemi 1 Ağustos’ta başlıyor. Ön sipariş kaydını oluşturmak isteyen kullanıcılar, MAİS Yetkili Satıcıları ve Şubelerine ulaşarak, 250 bin TL ön ödeme yaparak siparişini tamamlayacak. Kayıt sürecini tamamlayan ilk 250 kişi Yeni Megane E-Tech’e Ağustos’ta sahip olacak. Elektrikli model, 160 kW güç ve 300 Nm tork üreten elektrikli motoru ve maksimum menzilin elde edilmesini sağlayan dört seviyeli rejeneratif fren sistemi ile elektrikli araç sürme keyfini yeni bir zirveye taşıyor.

31kr04-ikinci-el-kutu.jpg

REFACTORY İLE KULLANILMIŞ ARAÇLAR FABRİKA ÇIKIŞLI OLACAK

İkinci elde Avrupa modelini Türkiye’ye getiren Renault Group, yenileme işine OYAK-Renault fabrikasında başladı. Renault2 markası altında 56 satış noktasında hizmete başlayan marka, fabrikadan yenilenmiş ikinci el araç satışına da neden olacak. Refactory’de, aynı zamanda yenilenen tüm araçlar RENEW’un ikinci el konusundaki uzmanlığı ile buluşacak. Refactory faaliyetlerine ilk olarak Fransa’nın Flins bölgesinde başlayan Renault Group, ardından İspanya’nın Sevilla kentinde devam etti. Son olarak ise Bursa’da başladı. Test sürüşü, ekspertiz, teşhis, mekanik ve karoser onarımları gibi hizmetler sunan Refactory, aynı zamanda boya işlemleri, Renault Estetik süreci (ayrıntılı iç ve dış temizlik), kalite kontrolü ve otomobilin standartlaştırılmış fotoğraf çekimi alanlarında da kalitesiyle fark yaratıyor. İlk etapta Clio IV, Clio V ve Megane Sedan modellerine odaklanan Refactory, hizmetlerini genişletecek. Buradan çıkan ikinci el otomobiller 2 yıl garantili olacak. Bu açıklamada üzerine sorumuzu cevaplayan Berk Çağdaş “Refactory benim çok güvendiğim bir iş. Biz orada satıcıyız. Garantiyi fabrika veriyor. Biz orada ezber bozmak istiyoruz. Yaptığımız hesaplara göre bir aracın ömrü 2.5 kat arttırılabilir. Refactory bunu sağlayacak. Biz ikinci el araba satmıyoruz. 2 el işimiz var Renew o ayrı. Biz yenilenmiş otomobil satıyoruz farkımız bu. Araç üzerindeki çoğu parça sıfırıyla değiştirilmiş olarak satıyoruz. Yeni bir hikaye bu. Uygun fiyata alacak. Sıfır alan da kazanacak, Refactory edilmiş de kazanacak, ikinci el alan da kazanacak. Zaten Renault Clio, Megane, Reşat Altın’ı gibi. İkinci el araç alımı krediye bağlı. Hiçbir firma ikinci el araç alma noktasında sermaye ayırmaz. Sermaye ile sınırlı. İş çok yeni, bizim hedefimiz potansiyel bir kitleyi harekete geçirmek” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN