Türkiye gıda enflasyonunda dünya 3'üncüsü

Türkiye gıda enflasyonunda dünya 3'üncüsü

Türkiye’nin gıda enflasyonu Arjantin’i de geride bırakarak dünya genelinde üçüncü sıraya yerleşti. Vergi uzmanı Bingöl, erişilebilir gıdanın artık bir "milli güvenlik sorunu" haline geldiği uyarısında bulundu.

Türkiye’nin mutfak harcamalarındaki kronik artış, küresel istatistiklerde zirveye tırmanmaya devam ediyor. TÜİK’in Şubat 2026 verilerini analiz eden Sözcü yazarı ve vergi uzmanı Ozan Bingöl, gıda fiyatlarındaki yıllık %36,44’lük artışın Türkiye’yi 175 ülke arasında en yüksek enflasyona sahip üçüncü ülke konumuna getirdiğini belirtti.

ARJANTİN’İ GERİDE BIRAKAN "NEGATİF BAŞARI"

Ocak ayında dünya sıralamasında dördüncü olan Türkiye, Şubat ayı itibarıyla bir basamak daha yükselerek Arjantin’in önüne geçti. Bingöl’ün paylaştığı verilere göre Türkiye; Avrupa ve G20 ülkeleri arasında gıda enflasyonu liderliğini açık ara koruyor.

Bingöl, durumun vehametini şu çarpıcı kıyaslama ile ortaya koydu:

"Ocak ayında %6,59, Şubat ayında ise %6,89 olan sadece bir aylık gıda enflasyonumuz, dünyadaki 145 ülkenin yıllık toplam enflasyonunun üzerine çıkmıştır. Bu tablo, mevcut tarım ve bütçe politikalarının gıda enflasyonunu durdurma noktasında yetersiz kaldığının kanıtıdır."

"ERİŞİLEBİLİR GIDA BİR HAK DEĞİL, GÖREVDİR"

Gıda arz güvenliğinin sadece bir ekonomi başlığı olmadığını vurgulayan Bingöl, sağlıklı gıdaya erişimin kısıtlanmasının toplumsal yapı üzerinde kalıcı hasarlar bırakabileceğine dikkat çekti. Bingöl'e göre, sağlıklı ve erişilebilir gıda arzı sağlamak iktidarların en öncelikli milli güvenlik görevi olmalı.

Bingöl, tarım politikalarındaki tercihlerin ve bütçe dağılımının gıda fiyatlarını düşürmeye yönelik bir ufuk sunmadığını savunuyor.

Artan fiyatların toplumun büyük kesimi için yeterli beslenmeyi bir lüks haline getirdiği ifade ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN