Eskişehir seçim sonuçları: Yılmaz Büyükerşen mi, Burhan Sakallı mı önde | Seçim 2019

Eskişehir seçim sonuçları: Yılmaz Büyükerşen mi, Burhan Sakallı mı önde | Seçim 2019

Eskişehir seçim sonuçlarında kim önde? Millet İttifakı adayı Yılmaz Büyükerşen mi Burhan Sakallı mı? Cumhur İttifakı Millet İttifakı oy oranı ne? Seçim 2019 Eskişehir sonucu dakika dakika KARAR.COM'da. 31 Mart gecesi Cumhur İttifakı adayı ile Millet İttifakı adayı arasında yarışın geçeceği Eskişehir gözlerin çevrildiği illerden biri olacak. 20 yıldır Eskişehir'i yönetim Büyükerşen bu kez sandıktan çıkabilecek mi? Anket sonuçlarının sürprize işaret ettiği Eskişehir seçim sonuçları son durum ve diğer detaylar sayfamızda...

31 Mart Eskişehir seçim sonuçları, partilerin oy oranları sürekli güncellenen sayfalarımızda. İttifak kurulan büyükşehir belediyelerinden biri olan Eskişehir'de Millet İttifakı Yılmaz Büyükerşen, Cumhur İttifakı Burhan Sakallı ile yarıştı. Eskişehir'de Cumhur İttifakı mı, Millet İttifakı mı önde? Partilerin oy oranları Eskişehir seçim sonuçları son durum tüm detaylarıyla haberimizde. 

CUMHUR İTTİFAKI MI MİLLET İTTİFAKI MI? ESKİŞEHİR SEÇİM SONUÇLARI SON DURUM

CHP'nin kalelerinden birisi olarak görülen Eksişehir'de Millet İttifakı (CHP İYİ Parti) adayı yıllardır belediye başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen. MHP ile ittifaka giden AK Parti'de ise Eskişehir adayı Burhan Sakallı. Sandıklardan ilk gelen Eksişehir seçim sonuçları, aşağıdaki linke tıklayarak anlık olarak takip edebilirsiniz. CHP ile AK Parti adayı yani Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı adayı arasında geçecek yarışta Eksişehir seçim sonuçlarında partilerin oy oranlarını, aldığı oy sayısını ilçe ilçe öğrenebilirsiniz. 

19-03/21/eskisehir.jpg

Peki Eskişehir'de 31 Mart gecesi sonuç ne olur. Daha önceki seçim sonuçlarına bakıldığında kentte sonucun son dakikaya kadar belli olmayacağını söylemek mümkün. 24 Haziran Milletvekili seçim sonuçlarına göre AK Parti ve MHP'nin Eskişehir'de oy oranı yüzde 48'in üzerinde. CHP ve İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 45 civarında. HDP'nin yüzde 4'ün üzerindeki oy oranı sonuca etki edecek kadar önemli. 

19-03/12/ekran-resmi-2019-03-12-122348.png19-03/12/ekran-resmi-2019-03-12-122400.png

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise hayli dikkat çekici. Millet İttifakı'nın adayı Yılmaz Büyükerşen'e ise Eskişehir'de sempati büyük. Ancak anket sonuçlarına göre Eskişehir'de 20 yıllık Büyükerşen döneminin bitmesi muhtemel. 

ANKETLERE GÖRE ESKİŞEHİR SEÇİM SONUÇLARI

24 Haziran seçimlerini en az hata payı ile bilen ORC Araştırma şirketinin anketine göre, Yılmaz Büyükerşen'in yüzde 49,6 ile, Cumhur İttifakı adayı Burhan Sakallı'nın sadece 1,1 puan önünde olduğunu gösteriyor. Piar Araştırma şirketinin "İç Anadolu Bölgesi" yerel seçim anket sonuçlarına göre ise Yılmaz Büyükerşen yüzde 57.2 ile yarışı önde götürürken, Burhan Sakallı yüzde 41 ile onu geriden izliyor. 1999 yılından bu yana Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı hiç değişmedi.

Daha önce DSP adına belediye başkanı olan Yılmaz Büyükerşen, 2014'ten bu yana CHP adına seçimlere giriyor. Yaklaşık 20 yıldır Eskişehirlilerle güçlü bağları olan Büyükerşen'in gelecek yerel seçimlerde zorlanacağı öngörülüyor.

19-03/13/eskisehirk-secim-sonuclari.jpg
Yılmaz Büyükerşen, 2014 Yerel Seçimleri'nde Eskişehir'de yüzde 44.8 oranında oy alarak 4'ncü kez belediye başkanı seçilmişti.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN KİMDİR?

Yılmaz Büyükerşen kimdir, nerelidir, kaç yaşında? CHP'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Yılmaz Büyükerşen oldu. Eskişehir'de daha önce dört dönem belediye başkanlığı yapan Yılmaz Büyükerşen, CHP'nin 2019 yerel seçimlerinde Eskişehir adayı olarak ilan edilmiştir.

Yılmaz Büyükerşen, 1937 yılında Eskişehir'de dünyaya geldi. 1962 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinin ilk mezunları arasında yer aldı. Öğrencilik yıllarında çeşitli gazetelerde muhabirlik, yazarlık, karikatüristlik ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Öğrenci arkadaşları ile birlikte Oda Tiyatrosunun ve onu takiben Belediye Tiyatrosunun kuruluşunu sağladı. Mezuniyetini takiben aynı yıl Akademinin Maliye Kürsüsüne asistan oldu.

1966 yılında Doktor, 1968 yılında Doçent oldu. Aynı yıl akademi Başkan Yardımcılığına getirilen BÜYÜKERŞEN, 1973 yılında Profesörlüğe yükseltildi. 1976 yılında Eskişehir İktisadi ve İdari İlimler Akademisi Başkanlığına seçildi. Başkanlık süresinin bitimi olan 1980 yılında yapılan seçimlerle yeniden Akademi Başkanlığına getirildi.

19-03/12/yilmaz-buyukersen.jpg

Radyo ve Televizyonun eğitim ve kültür hayatında kullanılmasına yönelik yaptığı çalışmalarla Ankara'daki TRT yayınlarının İstanbul'dan sonra ikinci il olarak Eskişehir'den izlenmesi için önce Akademi'de TV verici istasyonu ile siyah-beyaz eğitim stüdyolarını, daha sonra da Türkiye'de ilk renkli TV sistemini Eskişehir'de kurdu.

1971'de İletişim Teknolojisinin eğitimde kullanılmasına ve uzaktan öğretim ile buna ilişkin, yöntemlerin Açıköğretim Modeli şeklinde, Türk Eğitim sisteminde yer almasına ilişkin olarak başlattığı çalışmalar ve 1973 yılında Eğitimin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladığı "Türkiye için Açıköğretim Modeli" projesi YÖK Kanunu ve 41 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile Açıköğretim Fakültesi olarak ülke çapında ve Batı Avrupa'nın 6 ülkesi ile Kuzey Kıbrıs'taki Türkler için uygulamaya konuldu.

1982 yılında Yükseköğretim Kanunu ile üniversitelerin yeniden düzenlenmesini takiben, Cumhurbaşkanı tarafından Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne getirilen Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, döneminin bitiminde 1987 yılında Cumhurbaşkanı tarafından ikinci kez rektörlüğe atandı. Bu görevinin yanı sıra, "Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu" üyeliği ve kurulun 2 dönem Başkanlığını yaptı, 1993 yılında Yüksek Kurul yerine RTÜK Kanununun çıkarılması ile görevinden ayrıldı.

1992 yılında yapılan Rektörlük seçiminde en yüksek oyu alması sonucu tekrar Cumhurbaşkanı tarafından Rektörlüğe atanan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'in bu görevi, YÖK Kanununa ilave edilen "iki dönemden fazla rektörlük yapılamaz" hükmü nedeniyle sona erdirildi.

18 Nisan 1999 seçimlerinde, oyların %44’ünü alarak, DSP listesinden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Büyükerşen, aynı zamanda Avrupa Komisyonu Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türk Delegasyonu Başkanlığına getirildi ve 2004 yılına kadar bu görevini sürdürdü.

Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen 29 Mart 2004 seçimlerinde ikinci kez Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmiştir. 24 Mart 2009 yerel seçimlerinde üçüncü kez 30 Mart 2014 seçimlerinde ise dördüncü defa Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilmiştir.

19-03/12/burhan-sakalli.jpg

ESKİŞEHİR'İN CUMHUR İTTİFAKI ADAYI BURHAN SAKALLI KİMDİR?

1962 yılında Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Dinek Köyünde doğdu. 1974’de Kurtuluş İlköğretim Okulu’nu, 1977’de Dinek Ortaokulunu, 1980’de Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. 1984’de Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

2008’de Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.

1985 yılında Atatürk Barajı derivasyon tünelleri uygulama projesinde, 1987’de Sır Barajı betonarme gergi uygulamasında çalıştı. 1988’den itibaren Gaziantep, Adana, Mersin, Konya ‘da çeşitli özel öğretim kurumlarında kurucu, yönetici, işletmeci ve öğretmen olarak çalıştı.

1988’de 1. Özel Öğretim Kurumları Kongresi’nin editörlüğünü üstlendi.1997’de Türkiye’de ilk kez yapılan 1. ve 2. Uluslararası Eğitimde Kalite Kongresi’nin sekreterliğini yaptı. 2002 yılında Uluslararası Katı Atık Birliği (UKAB)’nin kurucuları arasında yer aldı. Çeşitli belgesellerde metin yazarlığı yaptı. Ulusal ve Uluslararası kongrelerde tebliğler ve bildiriler sundu. Birçok sivil toplum kuruluşunda danışman olarak çalıştı.

Yazı, deneme ve makaleleri, Yeni Yüzyıl, Yeni Şafak, Zaman, Hakimiyet ve İki Eylül gibi gazetelerde; Hece, Kırağı, Jurnal, Martı, Mavi gibi dergilerde; 40 ikindi.com, enine boyuna.net gibi Internet portallarında yayımlandı.

29 Mart 2009 seçimlerinde II. defa Odunpazarı Belediye Başkanlığı’na seçilen Burhan Sakallı, Eskişehir’in en büyük Toplu Konut Projeleriyle 25.000 kişinin ev sahibi olmasına olanak sağladı. Kaderine terk edilen Odunpazarı Evlerini restore ederek hem tarihi mirasımıza sahip çıktı, hem de Odunpazarı’ndan bir Türkiye markası çıkarttı.

Türkiye’nin ve dünyanın ilk Lületaşı Müzesi’ni hizmete açtı. Yıkılmak üzere olan Atlıhan’ı yeniden inşa ederek Eskişehir’in lületaşı, gümüş gibi değerlerini hayata döndürdü.

Türkiye’ye örnek olan ve ödül alan Geri Kazanım Projesiyle çevre kirliliğini önledi ve ekonomiye büyük katkı sağladı. 25.000 kişiyi OMEK’ile meslek sahibi yaptı.

Gösteri ve Sahne Sanatları Merkezi ile kültür ve sanatta öncü rol oynadı. Odunpazarı Belediyesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi ile Eskişehir’e modern kültür ve sanat merkezleri kazandırdı.

Eskişehir’in ilk ve tek, kadınlar, gençler ve çocuklar için, “Sosyal Yaşam Merkezi” kurdu. Yeşil alan çalışmaları ile Avrupa Birliği standartlarını yakaladı. Eskişehir’in ilk Hobi Bahçelerini kent halkın hizmetine sundu.

Başta Hamamyolu, Deliklitaş, Asarcıklı Caddeleri ve Dershaneler bölgesi olmak üzere 27 sokak ve caddeyi prestijli caddeler haline getirdi.

Sivil Toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak demokratik ve katılımcı belediyeciliğin örneği oldu. Paylaşım Merkezi aracılığıyla ihtiyaç sahibi insanlarımıza destek verdi.

Modern, kullanışlı kapalı pazaryeri inşa etti. Tretuvar, asfalt, kilitlitaş yapımında Türkiye rekorları kırdı. Görevi süresince 20’in üzerinde ödül alan ve başarılı çalışmalarını taçlandıran Burhan Sakallı evli ve üç çocuk babası.

ESKİŞEHİR VE İLÇELERİ ADAY LİSTESİ 

Eskişehir'de 2019 yerel seçimlerinde yarışacak siyasi partilerin kesin aday listeleri seçim kurullarınca ilan edildi. Eskişehir'de, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerine katılacak siyasi partilerin il ve ilçe seçim kurullarına sunduğu geçici aday listelerindeki incelemeler tamamlandı. İtiraz sürecinin sona ermesinin ardından, kesin aday listeleri seçim kurullarınca ilan edildi.

Kesinleşen listelere göre Eskişehir'de siyasi partilerin belediye başkan adayları şunlar:

Adalet ve Kalkınma Partisi

Eskişehir Büyükşehir: Burhan Sakallı (Cumhur İttifakı)

Alpu: Rafet Demirtaş (Cumhur İttifakı)

Tepebaşı: Hasan Tuç (Cumhur İttifakı)

Sarıcakaya: Hüseyin Çam (Cumhur İttifakı)

İnönü: Kadir Bozkurt (Cumhur İttifakı)

Günyüzü: Menderes Durgut (Cumhur İttifakı)

Mihalgazi: Zeynep Akgün (Cumhur İttifakı)

Mahmudiye: Mustafa Arslan (Cumhur İttifakı)

Sivrihisar: Hamid Yüzügüllü (Cumhur İttifakı)

Odunpazarı: Volkan Doğan (Cumhur İttifakı)

Beylikova: Özkan Alp (Cumhur İttifakı)

Seyitgazi: Hasan Kalın (Cumhur İttifakı)

Han: Vedat Çeliker (Cumhur İttifakı)

Cumhuriyet Halk Partisi

Eskişehir Büyükşehir: Yılmaz Büyükerşen (Millet İttifakı)

Odunpazarı: Kazım Kurt

Tepebaşı: Ahmet Ataç (Millet İttifakı)

Han: Erdal Şanlı (Millet İttifakı)

Mahmudiye: İshak Gündoğan (Millet İttifakı)

Alpu: Gürbüz Güller (Millet İttifakı)

Seyitgazi: Uğur Tepe (Millet İttifakı)

Beylikova: Tolga Savaş (Millet İttifakı)

Çifteler: Zehra Konakçı (Millet İttifakı)

İnönü: İsmail Karaköse (Millet İttifakı)

Sarıcakaya: Şafak Atay (Millet İttifakı)

Mihalgazi: Bülent Durna (Millet İttifakı)

Milliyetçi Hareket Partisi

Çifteler: Kadir Bıyık (Cumhur İttifakı)

Mihalıççık: Ali Yörük (Cumhur İttifakı)

İYİ Parti

Odunpazarı: Salih Karabacak

Mihalıççık: Serdar Ulucan (Millet İttifakı)

Sivrihisar: Hüseyin Cantaş (Millet İttifakı)

Saadet Partisi

Eskişehir Büyükşehir: Levent Baştürk

Alpu: Ali Ulvi Büyükkıdan

Beylikova: Sercan Gözegir

Çifteler: Hamdi Tabanlı

Günyüzü: Yücel İpek

Han: Sezer Özçesoy

İnönü: Zeliha Çuhadaroğlu

Mahmudiye: Nihat Yılmaz

Mihalgazi: Mehmet Bekar

Mihalıççık: Murat Kavak

Odunpazarı: İbrahim Halil Büyükeren

Sarıcakaya: Suat Diri

Seyitgazi: Turgay Koçyiğit

Sivrihisar: İdris Kaçar

Tepebaşı: İsmail Satekin

Bağımsız Türkiye Partisi

Eskişehir Büyükşehir: Mehmet Ağırdil

Tepebaşı: Mustafa Çobanoğlu

Odunpazarı: Celal Öz

Seyitgazi: Mehmet Bural

Alpu: Emine Kufacı

Beylikova: Ahmet Demir

Çifteler: Tayyibe Demet Gürgenburan

Han: Yücel Özbek

Günyüzü: Cemal Akdemir

Mahmudiye: Metin Yılmaz

Mihalıççık: Beyza Garaçoğlu

Sivrihisar: Abdurrahman İbiş

Mihalgazi: Seda Ağırdil

Sarıcakaya: Demet Çobanoğlu

İnönü: Ayhan Oral

Türkiye Komünist Partisi

Eskişehir Büyükşehir: Fatih Beyaztaş

Vatan Partisi

Eskişehir Büyükşehir: Raif Eşkinat

Alpu: Yavuz Mansur Akyol

Beylikova: Cengiz Çatıcı

Çifteler: Mesut Tuna

Günyüzü: Selahattin Öter

Han: Demet Uğur Yetkin

İnönü: İbrahim Aydoğan

Mahmudiye: Hüseyin Günhan

Mihalgazi: Sedat Sümbül

Mihalıççık: Mehmet Süzen

Odunpazarı: Mustafa Erdönmez

Sarıcakaya: Erdoğan Fıratlı

Seyitgazi: Meserret Doğan

Sivrihisar: Ahmet Karatepe

Tepebaşı: Temel Aras

Büyük Birlik Partisi

Günyüzü: Üstün Ünlü

Mahmudiye: Hatice Çelik İlközen

Sivrihisar: Mehmet Çini

Mihalgazi: Yusuf Sakarya

Beylikova: Ali Fuat Doğru

Seyitgazi: Fuat Gündüz

Sarıcakaya: Müjdad Yüksel

İnönü: Önder Çelik

Demokrat Parti

Odunpazarı: Serdar Demirhan

Tepebaşı: Şükrü Ketenci

Sivrihisar: Habil Dökmeci

Alpu: Feride Bakşı

Mahmudiye: Fazıl Yıldırım

İnönü: Hasan Hüseyin Kaya

Demokratik Sol Parti

Eskişehir Büyükşehir: Dilara Tambova

Odunpazarı: Fatih Altaş

Tepebaşı: Erdal Ersoy

Alpu: Salih Güven

Çifteler: Sevilay Altaş

İnönü: Engin Çamoğlu

Mahmudiye: Barış Özkartal

Mihalıççık: Haydar Çorum

Mihalgazi: Atilla Yalçın Yetişenel

Sarıcakaya: Kazım Kayar

Seyitgazi: Erhan Ersoy

Sivrihisar: Mustafa Somuncu

Bağımsız aday

Eskişehir Büyükşehir: Nuri Ercan Tortop

İnönü: Ali Erol

Mahmudiye: Ayşe Güney

Mihalıççık: Mehmet Durak

Eskişehir seçim sonuçlarında kim önde? Millet İttifakı adayı Yılmaz Büyükerşen mi Burhan Sakallı mı? Cumhur İttifakı Millet İttifakı oy oranı ne? Seçim 2019 Eskişehir sonucu dakika dakika KARAR.COM'da. 31 Mart gecesi Cumhur İttifakı adayı ile Millet İttifakı adayı arasında yarışın geçeceği Eskişehir gözlerin çevrildiği illerden biri olacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN