Sema Silkin Ün: İktidar, kültürel iktidar fırsatını kaçırdı | Semra Alkan'la 40 Dakika

KARAR TV’ye konuk olan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün ‘kültürel iktidar’ tartışmalarına değinerek “Salgın sürecinde sanatçılar aylarca iktidara destek çağrısı yaptı, insanlar aç kaldı. Rutin destekleri pandemi desteği gibi sundular. İktidarın gerçekten bir kültürel iktidar olma derdi vardıysa salgın sürecini değerlendirebilirdi” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

KARAR TV’de canlı yayınlanan ‘Semra Alkan’la 40 Dakika’ programına konuk olan Gelecek Partisi Kültür Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, salgın sürecinde sanat dünyasının yaşadığı krize ve iktidarın ‘kültürel iktidar’ söylemine ilişkin görüşlerini paylaştı.

"KENDİ SANATÇINA BİLE SAHİP ÇIKAMAZSAN, KÜLTÜREL İKTİDAR OLAMAZSIN"

“Kültür ve sanat meselesinde devletin bir adım geri atması gerekir” diyen Ün, şunları kaydetti: “Devlet bu meselelerde icracı değildir, sanatçıya gerekli desteği sağlamakla görevlidir. En önemli işi ise özgürlüğünü sağlamaktır. Kültürel iktidar meselesini maalesef mahalleler ayrımı üzerinden tartışıyoruz ve sıkıntılı. İktidar bu konuda da kendi içinde bütün siyaseti dizayn ederken uyguladığı yandaşlık kriterini uyguluyor. Kendi mahallesindeki yazarı çizeriyle arasında da mesafe var. Sanat eleştiriden doğar halbuki. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli edebiyatçılardan Sezai Karakoç mesela hangi mahallenin insanı? 50 yıllık Diriliş Yayınevi kapandı, otel oldu bu ülkede. Sen kendi sanatçına bile sahip çıkamazsan, kültürel iktidar olamazsın.”

"6 AY AÇ KALDI İNSANLAR"

Salgınla birlikte sanatçıların yaşadığı sıkıntılara da değinen Ün, şunları söyledi: “Salgın sürecinde Gelecek Partisi olarak birçok açıklama yaptık, sanatçıların vergi SGK gibi borçlarını silmelerini istedik. Çünkü sanatçılar hiçbir kazanç elde edemediler, 6 ay aç kaldı insanlar. Aylar sonra rutin destekleri pandemi desteği gibi sundular. Salgın sürecini bir fırsata çevirebilirdi iktidar. Bütün sanatçılar, meslek birlikleri salgının başından beri iktidara çağrı yapıyor ama siz kör ve sağırsınız… Eğer iktidarın gerçekten bir kültürel iktidar olma derdi vardıysa salgın sürecini değerlendirebilirdi ve sanatçısıyla barışabilirdi.”

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN