Bakan Tunç'tan dikkat çeken açıklama: AYM kararları, yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılmalı

Bakan Tunç'tan dikkat çeken açıklama: AYM kararları, yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılmalı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, canlı yayında gündemi değerlendirdi. Yayın sırasında Tunç, Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki tartışmaların sona ermesi için kanun düzenlemelerine ihtiyaç olduğunu ve AYM kararlarının da yargılamanın yenilemesi sebebi sayılması gerektiğini söyledi.

Türkiye İşçi Partisinden (TİP) Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine de değinen Tunç, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olup olmaması yönünde bir tartışma söz konusu olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa'nın 153. maddesinde düzenlenen AYM kararlarının bağlayıcılığını yeniden gözden geçirmenin gerekli olduğunu savundu. Bu konunun Anayasa değişikliği gerektirdiğini ve AYM'nin yapısının bireysel başvuru mekanizmasıyla uyumlu hale getirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bakan Tunç, Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) ile Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun arasında çelişki olduğunu bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. AYM'nin ihlal kararlarının da CMK anlamında yargılamanın yenilenmesi sebebi sayılması gerektiğini savunan Tunç, bu düzenlemenin adliye mahkemeleriyle Yargıtay ve AYM arasındaki tartışmaları sona erdireceğini ifade etti.

Bakan Tunç 8. Yargı Paketi'nde önemli düzenlemeler olduğunu ve bu düzenlemelerin yasalaşma sürecini Meclis'te takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

AYM, kendisine yapılan başvurular doğrultusunda iki kez tutuklu milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme ve siyaset yapma hakkı' ile 'kişi güvenliği ve hürriyeti' hakkının ihlal edildiğine karar vermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararını görüştü. Daire, “AYM'nin hak ihlali kararının hukuki değeri yok” diyerek, karara uyulmamasını kararlaştırdı.

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik Yargıtay kararı Salı günü (30 Ocak 2023) TBMM Genel Kurulu'nda okunmuş, kararın okunmasıyla Atalay'ın vekilliği resmen düşürülmüş, TİP'in milletvekili sayısı 3'e inmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) ardından Türkiye İşçi Partisi (TİP) de, Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali ve bu kararın "yok hükmünde" olduğunun tespit edilmesi talebiyle birkaç gün önce Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN