Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Bakan yardımcısı kadrolarına emeklilik engeli

Anayasa Mahkemesi'nden dikkat çeken karar: Bakan yardımcısı kadrolarına emeklilik engeli

AYM, bakan yardımcısı kadrolarına atanmış olanların emeklilik ve yaşlılık maaşlarını almaya devam edeceklerine yönelik hükmün iptalinde karar kıldı. Karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. İptal hükmü bugün itibarıyla dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

Anayasa Mahkemesi (AYM), bakan yardımcısı kadrolarına atamaları gerçekleşen kişilerin emeklilik ve yaşlılık aylıklarını almaya devam edecekleri yönündeki hükmü iptal etti.

Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç ile 134 milletvekili aracılığıyla 2022'de gerçekleştirilen bazı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde yer alan hükümlerin iptali istemli başvuruya ilişkin gerekçeli AYM kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

DOKUZ AY SONRA GEÇERLİ OLACAK

Geçerli olan karara göre, AYM Raportörü, şahıslara ödenen ücret, maaş, yaşlılık aylığı, emeklilik ikramiyesi ve kıdem tazminatı gibi ödemelerin mülkiyet hakkı kapsamında değerlendirildiğini ifade ederek, bakan yardımcısı kadrolarına atananların emeklilik ya da yaşlılık aylıklarına dönük getirilen düzenlemenin mülkiyet hakkı içermesi sebebiyle Cumhurbaşkanı kararnamesi ile düzenlenemeyeceği yönünde görüş kaydetti.

AYM, bakan yardımcısı kadrolarına atananların emeklilik ve yaşlılık aylıklarını almaya devam etmelerine yönelik düzenlemenin, yetki yönünden anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

İptal hükmü bugün itibarıyla dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN