Binlerce kişi ehliyetinden olabilir! Yeni düzenleme tüm sürücüleri ilgilendiriyor: Testi geçemeyenin ehliyetine el konulacak

Binlerce kişi ehliyetinden olabilir! Yeni düzenleme tüm sürücüleri ilgilendiriyor: Testi geçemeyenin ehliyetine el konulacak

Araç sürücülerini üzecek haber... Binlerce kişi ehliyetinden olabilir! Yeni düzenleme bu kez tüm sürücüleri kapsıyor! Yapılacak testi geçemeyen ehliyetine veda edecek! İşte ayrıntılar...

Son dönemde ehliyet alacak veya yenileyecek sürücüler için önemli bir sağlık koşulu getirildi. Uyku apnesi, trafik kazaları ile bağlantılı olduğu için, uyku apnesi tespiti için belirli sağlık kontrollerinin yapılması gerekiyor.

UYKU APNESİ TRAFİĞİ BÜYÜK RİSKE ATIYOR

5efd41a745d2a04258b81fea.webp

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun sık sık durması ve kişinin bu nedenle uykusunun sürekli olarak bölünmesi ile kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Uyku apnesi birçok sağlık sorununun nedeni olabileceği gibi aynı zamanda gündüz uyuklamalarına da yol açarak trafikteki sürücüler ve diğer insanlar için önemli bir risk teşkil ediyor.

SÜRÜCÜLER İÇİN UYKU TESTİ İSTENİYOR

5f07326c7152d827581e74f4.webp

Tüm sürücü belgesi alacak veya yenileyecek kişilerin, sağlık raporu almaları gerekiyor. Bu sağlık raporu, devlet ve üniversite hastanelerinden, özel tıp merkezlerinden, özel hastanelerden ve polikliniklerden alınabilir. Aile hekimleri de sağlık raporu verebilir, ancak gerekli durumlarda detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve uzman görüşü alınması için hastanın sevk edilmesi gerekebilir.

Özellikle obezite, uyku apnesi için en önemli risk faktörlerinden biridir. Yapılan son düzenleme ile vücut kitle indeksi değeri 33 ve üzerinde olan kişilerden, herhangi bir şikayet yaşamasalar dahi, uyku testi olarak bilinen polisomnografi testi isteniyor. Tanıklı apne ve gündüz uyuklama gibi şikayetler yaşayan kişiler içinse vücut kitle indeksi değeri ne olursa olsun uyku testi gerekiyor.

UYKU APNESİ OLANLAR EHLİYETİNE EL KONULACAK

740215c9d814db585a8f0da77949d0d326d7822acf1a312054239fb855f9ffc4.jpg

Uyku apnesi, sürücüler için büyük bir risk oluşturduğundan, bu düzenlemelerin trafik güvenliğini artırması bekleniyor. Bu düzenlemelerle uyku apnesi tedavisi görmek sürücü belgesi almak için bir gereklilik haline geldi. Uyku apnesi tedavisi görmeyen ve belirli kriterlere uymayan sürücülerin ehliyetlerine el konulabilecek. Tedavi gören kişiler ise tedavi sonrasında uyku apnesinin kontrol altına alındığını ve tedavi edildiğini belgelemelidir.

Uyku apnesi kontrolü için uyku sertifikasına sahip en az bir doktor ve kulak burun boğaz uzmanının dâhil olduğu üçlü bir heyet raporu gerekiyor. Bu raporda hastanın uyku apnesi şiddeti, tedaviden aldığı sonuç ve tedaviye uyum sağlayıp sağlamadığı gibi faktörler değerlendirilerek sürücünün ikinci grup sürücü belgesi alıp alamayacağı belirtilmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN