Borcu olanlar derin bir oh çekecek! O tarihe kadar başvuru hakkınız var!

Borcu olanlar derin bir oh çekecek! O tarihe kadar başvuru hakkınız var!

Kamu kurumlarına borcu olan vatandaşları sevindiren haber geldi. Vergi affı ve borç yapılandırma düzenlemesiyle, devlete 2 bin TL'nin altında borcu olan vatandaşların borcu silinirken, 2 bin TL'nin üzerinde borcu olanlara 48 aya kadar taksitlendirme imkanı sağlandı. Vergi affı ve borç yapılandırma için son başvuru tarihi de belli oldu. İşte, vergi affı ve borç yapılandırma başvuru sayfası...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı getiren 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' Resmi Gazete'de yayımlandı.

14 milyon vatandaşı ilgilendiren kanun düzenlemesiyle, 361,8 milyar liralık bir meblağın yapılandırılması bekleniyor. Tüm kamu borçlarına 48 ay taksitlendirme imkanı sağlanacak. Öte yandan 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla vergi dairelerine 2 bin TL'ye kadar borcu bulunan tüm vatandaşların borcu bu kanun düzenlemesiyle silindi.

BORÇ YAPILANDIRMA SON GÜN NE ZAMAN?

KYK, MTV, emlak vergisi gibi kamu borcu olan vatandaşlara yapılandırma imkanıyla taksitler halinde ödeme kolaylığı sağlanacak.

Resmi Gazete'de yasalaşmasıyla birlikte kamu kurumlarına borcu olan vatandaşlar, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar e-Devlet üzerinde borçlarını yapılandırma başvurusu yapabilir.

Vergi borcu yapılandırma başvuruları e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-tum-yapilandirilan-vergi-borclari internet sitesinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı vergi dairelerine bizzat yapılabilir.

BORÇ YAPILANDIRMA KAÇ TAKSİT?

Kamu kurumlarına olan borcun yapılandırılmasında üst sınır 48 ay (4 yıl) olarak belirlendi. Vergi borçlarını 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödeme imkanı sağlanıyor.

BORÇ YAPILANDIRMADA VADE FARKI NE KADAR?

12 taksitle ödemede yüzde 9

18 taksitle ödemede yüzde 13.50

24 taksitle ödemede yüzde 18

36 taksitle ödemede yüzde 27

48 taksitle ödemede yüzde 36

VERGİ BORCU AFFI HANGİ CEZALARI KAPSIYOR?

* Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK, il özel idareleri, belediyeler, YİKOB ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı sunuluyor. Bu kuruluşlara bağlı tahsil dairelerine ödenecek yapılandırma tutarlarının ilk taksitini 31 Mayıs 2023'e kadar ve azami 48 eşit taksitte ödeyebilme şartı aranacak.

* Düzenleme kapsamındaki alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınacak.

* Mükelleflerce çeşitli sebeplerle noksan beyan edilmiş veya beyan dışı bırakılmış geçmiş yıl gelirlerinin belli oran ve tutarlar dahilinde beyan edilmesi sağlanacak.

* Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca tespit edilecek rayiç bedeliyle defterlerine kaydedebilecek.

* 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin olup yapılandırma son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen idari para cezaları da yapılandırılacak.

* 2022 yılı için matrah ve vergi artırımı imkanı sağlanacak.

* Kurumlar vergisi mükelleflerinden tek seferlik ek vergi alınacak, depremden etkilenen illerdeki mükellefler kapsam dışında olacak.

* İşverenlerin, depremden etkilenen çalışanlarına yardım için sağladıkları menfaatler üzerinden vergi ve prim kesintisi yapılmayacak.

* Depremden etkilenen vatandaşlara, sahibi oldukları konutları ikamet amacıyla bedelsiz olarak tahsis eden konut sahipleri için emsal kira bedeli uygulanmayacak.

* Depremde yıkılan veya ağır hasar gören binalar ile kullanılamaz duruma gelen taşıtlara ilişkin vergi ve katkı payları ile varsa bu alacaklara ilişkin feri alacakları terkin edilecek, taşıtlar üzerindeki vergi dairelerince konulan hacizler kaldırılacak.

* Yurt dışına gönderilen öğrencilerin kamuya olan borçları yeniden yapılandırılacak.

* Alkollü ve uyuşturucuyla araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya sebebiyet vermek dışında sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ceza puanları silinecek.

TRAFİK CEZALARI SİLİNDİ Mİ?

Borç yapılandırma ve vergi affıyla araç sürücülerinin bazı trafik cezaları ve ceza puanları silindi.

Kanun düzenlemesiyle ehliyet sicillerinde 5-95 puan arası cezası olan sürücülerin cezaları affedilerek uğrayarak sıfırlandı.

HANGİ TRAFİK CEZALARI AF KAPSAMI DIŞINDA TUTULDU?

Alkol, uyuşturucu, ölüme sebebiyet gibi hallerin dışındaki tüm trafik cezaları affa uğrayarak silindi. Bu haller dışındaki hususlardan ehliyetini kaptıranlar ehliyetlerine tekrardan kavuşabilir.

Vergi borcu yapılandırmasıyla devlet, 31 Aralık 2022 tarihinden önce 2 bin TL altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçti.

2 bin TL üstündeki alacaklar için de devlet, 48 aya kadar taksitle ödeme kolaylığı sağlıyor. Eğer borçların hepsi peşin ödenirse Yİ-ÜFE oranının yüzde 90'ı siliniyor.

İdari cezalar eğer peşin ödenirse ana paradan yüzde 25'lik kısmı siliniyor.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN