Doktorluğu bırakıp o işe girdi! Kilosunu 250 bin liraya satıyor

Doktorluğu bırakıp o işe girdi! Kilosunu 250 bin liraya satıyor

Kilosu 250 bin liraya kadar satılan safran bitkisi, Safranbolu’da çiçek açmaya başladı. Nail Eren adında bir vatandaş, doktorluğu bırakarak safran yetiştiriciliğine başladığını belirtti. İşte detaylar…

Dünya genelinde gıda, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen safran bitkisi, beklenenden 20 gün sonra çiçek açmaya başladı. Safranın kilogram fiyatı 250 bin liraya kadar çıkabiliyor.

img-6737.jpeg

3 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan safran, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticaretinin yapıldığı, Osmanlı döneminde de önemini koruyan bir baharattır. Safran, ağustos ayında ekilmekte olup, boyu 15-30 santimetre uzunluğa ulaştığında, ekim-kasım aylarında toplanmaktadır. Kurak hava nedeniyle geç çiçek açan safranın hasadı bu yıl da diğer yıllara göre kısa sürecektir. Safran, kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık ve hormon bozuklukları gibi hastalıklara iyi gelmesiyle bilinir. Ayrıca safran, mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için “mutluluk iksiri” olarak da adlandırılır. Safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilmektedir.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, iklim değişikliği nedeniyle safranın geç çiçek açtığını belirtti. Ergüder, “Bu demek oluyor ki çiçeklenme 20’sine doğru başladıysa, kasımın 15’ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemi olacak” dedi.

Safran Festivali’nin kente büyük katkı sağladığını ifade eden Ergüder, festivalin şehirde yüzde 100 doluluk oranına ulaşmasını sağladığını söyledi. İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz ise çiçeklenmenin artacağını ve önümüzdeki günlerde tarlalarda yüzlerce, binlerce çiçeği görebileceğimizi belirtti. Yılmaz, safrana talebin çok olduğunu ve yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olmasını umduklarını söyledi.

Safran üretimi yapan Nail Eren, Antalya’da doktorluğu bırakarak Safranbolu’ya yerleştiğini ve 3 dönümlük bir alanda safran yetiştiriciliği yapmaya başladığını ifade etti. Eren, safranı çoğaltarak daha büyük arazilerde üretim yapmayı hedeflediklerini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN