EYT için SGK'ya gidecekler dikkat! Sakın bunu yapmayın, hakkınız yanabilir!

EYT için SGK'ya gidecekler dikkat! Sakın bunu yapmayın, hakkınız yanabilir!

Milyonlarca çalışana emeklilik imkanı sağlayan EYT yasasının çıkmasının ardından SGK merkezlerinde yoğunluk yaşanıyor. Emeklilik başvurusu için SGK merkezlerine gidecek vatandaşların bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Peki, EYT başvurusu nasıl yapılır? EYT başvurusunda nelere dikkat edilmeli? İşte, EYT için SGK'ya gideceklere öneriler...

Prim şartı ve sigortalılık süresini doldurmasına karşın 1999 yılında yapılan kanun değişiklikten sonra getirilen yaş sınırına takılan milyonlarca vatandaşın 'emeklilik' talebi karşılık buldu.

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) yaklaşık 5 milyon çalışan için yapılan kanun düzenlemesi, 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT düzenlemesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı kazandı, sonraki yıllarda da emeklilik hakkı kazananların sayısı 5 milyona ulaşacak.

SGK MERKEZLERİNDE EYT YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR

EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından emekli olmak çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak emeklilik işlemlerini başlattı. SGK merkezlerinde 3 Mart gününde başlayan yoğunluk devam ediyor.

Emeklilik başvurusu için SGK merkezine giden Toplumsal Haber muhabiri, gözlemlerini kaleme aldı. İşte, EYT için SGK binasına gideceklere tavsiyeler...

sgkya-eyt-basvurusu-nasil-yapilir.jpg

EMEKLİLİK BAŞVURUSU İÇİN SGK'YA GİDECEKLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

* EYT ve normal emeklilik işlemleri için SGK binalarına gitmeyin, çok uzun kuyruklar var. Başvurunuzu e-Devlet'ten kolayca yapabilirsiniz.

* SGK'ya giderek başvurmak istiyorsanız sabah saatlerini tercih etmeyin. Saat 11.00 ve sonrasında gidin, çok daha sakin oluyor.

* Soru sormak ya da başka bir işlem için sıraya girmek zorundasınız. "Ben soru sorup çıkacağım" diyerek içeri girmeye çalışırsanız kavga çıkıyor.

* Eğer sigortalı çalışansanız içeri girdiğinizde numara alıp gişede sıranızın gelmesini bekleyin.

* İşten çıkış için işyerinize verilmesi gereken yazı için SGK binasına gitmeyin, verilmiyor. e-Devlet'te 'Çalışma Hayatım' bölümünden oluşturacağınız barkodlu belgeyi işyerinize vermeniz yeterli.

* Eğer bir yerde çalışmıyorsanız gişe numarası almanıza gerek yok. Size verecekleri formu doldurup, imzalayıp yönlendirecekleri birime teslim edin ve bekleyin. Adınız çağrılıp 'Yaşlılık Tahsis No' yazan kağıt parçasını aldıktan sonra binadan ayrılabilirsiniz. Bundan sonrasını bu numara ile e-Devlet'ten takip edebilirsiniz.

* Kalem sıkıntısı yaşanıyor, yanınızda tükenmez kalem götürmeyi unutmayın.

* Binaya giren yüzlerce kişi genellikle maskesiz, maske takmayı ihmal etmeyin.

* Tüm gişeler tam kapasiteyle çalışıyor. Kuyrukta bekleme ve içerideki işlemler ortalama 60 dakika sürüyor.

* SGK'da emeklilik dışında bir işleminiz varsa bugünlerde gitmeyin.

2023/03/05/eyt-basvurusu-nasil-yapilir.jpg

EYT BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

e-Devlet'ten yapılacak başvurularda sisteme giriş yapıldıktan sonra arama kısmına 'emekli' veya 'gelir' kelimesi yazın. 'Gelir aylık ödenek talep belgesi verilmesi' seçeneğini işaretleyin ya da direkt www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan internet sitesini açın.

Gelen ekranda 'Yeni Başvuru' seçeneğine tıklayıp, tahsis talep türü olarak 'Yaşlılık Aylığı' seçin.

SSK kapsamında aylık talep ediliyorsa, 4/A SSK; BAĞ-KUR kapsamında aylık talep ediliyorsa 4/B BAĞ-KUR seçilip 'Başvur'a tıklayın.

T.C. kimlik numarası ve ad-soyad bilgileri ekrana otomatik olarak gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçin, açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.

İletişim bilgileri kısmında cep telefonu numarası başına sıfır eklemeden yazın, e-posta adresi de ekleyebilirsiniz.

Adres bölümünde ikametgah bilgisi ekrana otomatik olarak gelecek. Tebliğin farklı bir adrese gönderilmesinin talep edilmesi halinde farklı adres kısmına yeni adres yazılması gerekiyor. Yazılmış olan yeni adresin il ve ilçe kısımlarının da doldurulması gerekiyor.

BAĞ-KUR, Emekli Sandığı, Banka Sandığı veya yurt dışından aylık alınması durumunda, 'Aylık Alıyor mu?' kutucuğunda yer alan 'Evet' ya da 'Hayır' seçeneklerinden birini işaretleyin.

İleri butonu ile bir sonraki sayfaya geçiş yapın, 'Başvur' kutucuğuna tıkladığınızda başvuru SGK'ya gönderilir.

EYT BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN