EYT'yi kaçıranlar bu haberle bayram edecek! Bu basit yöntemle siz de EYT'li olabilirsiniz... Bunu kimse bilmiyor

EYT'yi kaçıranlar bu haberle bayram edecek! Bu basit yöntemle siz de EYT'li olabilirsiniz... Bunu kimse bilmiyor

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 tarihinden önce ve prim şartı ile sigortalılık süresini dolduran yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi EYT kanun düzenlemesinin yasalaşmasının ardında emekliye ayrılacak. EYT için baz alınan tarihi kısa süreyle kaçıranlar içinse sevindiren haber İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta'dan geldi. Usta, EYT'yi bir ay, bir hafta, bir günle kaçıranların neler yapması gerektiğini tek tek anlattı. İşte detaylar...

Prim şartı ve sigortalılık süresini doldurmasına karşın 1999 yılında yapılan kanun değişiklikten sonra getirilen yaş sınırına takılan milyonlarca vatandaşın 'emeklilik' talebi karşılık buldu.

2 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYİ KAPSAYACAK

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak yasa düzenlemesi ocak ayı içerisinde TBMM'den geçerek yasalaşacak.

Emeklilik sigortası girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan kişiler EYT kapsamında yer alacak. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 5 bin prim günün tamamlayanlar EYT düzenlemesinden yararlanacak.

eytden-kimler-faydalanacak.jpg

"İKTİDAR, İŞLER İYİ GİTMEYİNCE EYT'DE ADIM ATTI"

EYT için referans alınan tarihi bir günle kaçıran vatandaşlar düzenlemeye itiraz etti. İktidarın daha önce sıcak bakmadığı fakat genel seçimlere kısa süre kala EYT düzenlemesini hayata geçiren iktidarı eleştiren İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta Usta, emeklilikte yaşa takılananlar (EYT) düzenlemesin ile ilgili olarak, "Seçim yaklaştı, sandığı gördü, işler iyiye gitmeyince EYT sorununu çözmek için adım atıldı" değerlendirmesinde bulundu.

EYT'Yİ KAÇIRANLARA SEVİNDİREN HABER

TV100'de katıldığı 'Yüzler Kulübü'nde, EYT'yi bir ay, bir hafta, bir günle kaçıranlara sevindirecek bir haber paylaşan Erhan Usta şunları söyledi:

"Seçim yaklaştı, sandığı gördü, işler iyiye gitmeyince EYT sorununu çözmek için adım atıldı. Henüz kanun gelmedi, nasıl çözeceklerini tam biliyor değiliz. 2 milyon 250 bin kişi deniyor ama rakam fazla.

Potansiyel EYT'liler de var. Staj mağdurları tamamen ayrı. Eylül 1999'da reform yapılmıştı. SGK kanunundan önce girip şu an itibariyle prim ödeme kanunun prim ödeme gün sayısını doldurup bekleyenler vardı.

"DAVA AÇILIRSA RAHATLIKLA KAZANIRLAR"

Şu an 2 milyon 250 bin kişi, hatta onun biraz daha üzerinde olacak. Bunların SSK’lıların, Bağ-Kur'lular büyük ölçüde emekli olacak.

Eylül 1999 öncesi girişli olup 1-2 ay sonra prim ödeme gün sayısını dolduracak ama yaş nedeniyle bekleyecek 1,8 milyon kişi burada var. Buraya verip buraya vermemek olmaz. Dava konusu olur ve rahatlıkla kazanılır."

iyi-partili-ustadan-cari-acik-degerlendirmesi.jpg
Erhan Usta

EYT BAŞVURUSU E-DEVLET'TEN NASIL YAPILIR?

* e-Devlet uygulamasına girişi yaptıktan sonra arama kısmına 'aylık, emekli, gelir' kelimelerinden birini yazın, çıkan sonuçlardan 'Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' verilmesi belgesine tıklayın.

* İkinci adım olarak ekrandaki 'Yeni Başvuru' sekmesine tıklayın. Tahsis talep türü olarak 'Yaşlılık Aylığı'nı seçin.

* SSK kapsamında aylık talep edecek kişiler '4A SSK', Bağ-Kur kapsamında ise '4B Bağ-Kur'u seçin. Ardından altta yer alan 'Başvur' butonuna tıklayın.

* TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik gelecek. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesini yazın.

* Diğer iletişim bilgilerini de doldurun. 'Aylık alıyor mu?' sorusunda 'Evet' ya da 'Hayır' yanıtını mutlaka işaretleyin. Daha sonra 'İleri' butonuna basın ve ardından 'Başvur' butonuna basın. Böylece bütün bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.

EYT BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN