HDP’nin desteğine ihtiyacımız var

HDP’nin desteğine  ihtiyacımız var

Altılı masayı HDP’yle gizli ittifak yapmakla suçlayan AK Parti’den, HDP ziyaretine ilişkin üst üste gelen mesajlar dikkat çekti. MKYK Üyesi Miroğlu’nun ‘HDP fırsatları ıskalamasın’ çıkışı sonrası Şanlıurfa Milletvekili Cevheri’nin ‘HDP Meclis çatısı altında faaliyet gösteren legal bir parti. Başörtüsü teklifimiz için desteklerine ihtiyacımız var’ sözleri gündem oldu.

'MECLİS'TE GRUBU OLAN LEGAL BİR PARTİYE NEDEN GİTMEYELİM?'

AK Parti heyetinin, bir yandan altılı masaya 'gizli ortak' suçlaması yöneltirken öbür yandan başörtüsü teklifine destek aramak için HDP'yi ziyareti tartışma yarattı. AK Partili Orhan Miroğlu "Diyaloğa gerekçe üretmek daha iyi. Yeter ki HDP fırsatları bu kez ıskalamasın" dedi. AK Partili Mehmet Ali Cevheri de eleştirilere karşı "Asıl gidilmemesi abes. HDP legal bir parti, Meclis'te grubu ve oyu var" ifadesini kullandı.

‘MUHALEFETİ GİZLİ ORTAKLIKLA SUÇLAYIP ZİYARET EDİYORLAR’

Beş günlük süreçte yaşananlar PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın mektubunun okunmasını ve kardeşi Osman Öcalan'ın TRT'ye çıkarılmasını da akıllara getirdi. AK Parti'nin yaklaşımına muhalefetten tepkiler yükseldi: Olmayan ittifak yalanlarıyla 6+HDP diyenler bu ziyarete sessiz. HDP’yi 'PKK’nın siyasi uzantısı' olmakla, muhalefeti işbirliğiyle suçlayan AK Parti HDP’ye gidiyor. Türkiye bu iki yüzlülüğü hak etmiyor.

DP LİDERİNDEN BOZDAĞ’A SERT YANIT: ‘TERÖRİST’ DEDİĞİ PARTİNİN KAPISINA DAYANDI

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Adalet Bakanı Bozdağ’ın kendisine dönük “Menderes’in asılmasında eli olanların yanında oturuyor. Azıcık onur olsa o masada işi olur mu?” sözlerine HDP ziyareti üzerinden yanıt verdi. Uysal “Terörist dediği HDP’nin kapısına dayanan Bozdağ onurdan dem vurmuş. Her yerinizden yolsuzluk, hukuksuzluk akıyor” dedi.

manset.jpg

Adalet Bakanı başkanlığındaki heyetin anayasa teklifi ziyareti sonrası AK Parti’den HDP’ye yönelik dikkat çeken adımlar geldi. MKYK üyesi Miroğlu’nun diyalog, Cumhur İttifakı’nın gayri resmi üyesi Perinçek’in PKK’ya ‘kucaklaşma’ çağrısı sonrası Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri “HDP’ye gidilmesi değil, gidilmemesi abestir. Legal bir parti. Anayasa değişikliği için desteğine ihtiyacımız var” dedi.

AK Parti’nin HDP’yi ziyareti sonrası siyasette dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AK Parti heyetinin anayasa değişikliği teklifi kapsamında 2 Kasım’da HDP’yi ziyaret etmesi parti içinde farklı tepkilere neden oldu. Partinin bazı kurmayları HDP’yi diyaloğa çağırdı. AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Orhan Miroğlu ziyaret fotoğrafını paylaşarak “Fotoğrafa, Türkiye Yüzyılı vizyon belgesinin felsefesi üzerinden de ayrıca bakılabilir. Siyasi diyalogsuzluğa bahane üretmek en kolayı. Cumhuriyetin 100.Yılına girerken yeni diyaloglara gerekçe üretmek daha iyi. Yeter ki, HDP karşısına çıkan fırsatları, bu defa da ıskalamasın” notunu düştü.

Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner de şu ifadeleri kullandı: “HDP’yi hem TBMM çatısı altında olmaması gereken terör örgütünün siyasi partisi olarak suçlamak, hem de anayasa değişikliği için muhatap alıp görüşmek, AK Parti açısından sıkıntılı bir yeni durum. Bundan sonra HDP’ye dair söylenecek her söz, bu fotoğrafa çarpıp geri dönecek. AK Parti karar vermeli; HDP’yi kendisiyle oturulup konuşulacak ve desteği önemsenecek bir parti olarak görüyorsa o vakit HDP’ye dair dilini ve yaklaşımını değiştirmeli. Sadece HDP’ye dair değil, HDP ile siyaseten ilişkilenen diğer partilere ilişkin dilini ve yaklaşımını da…”

Metiner’in değerlendirmesini alıntılayan AK Parti MKYK Üyesi Şamil Tayyar da AK Parti’nin muhakeme yapması gerektiğini belirterek şunları yazdı: “Kesinlikle. AK Parti, HDP’ye nasıl bakıyorsa o düzlemde ilişkisini yürütmelidir. PKK’nin siyasi uzantısı ve kapatılması gereken bir partiyse, onlarla niye Anayasayı konuşuyoruz? PKK ayrı HDP ayrıysa aynileştiren dil ve üsluba niye ihtiyaç duyduk? Bu muhakemeyi yapmalıyız.”

Cumhur İttifakı’na destek verdiğini belirten Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek ise “Kandil’e sesleniyoruz, kardeşinize kurşun sıkmayın. Elinizdeki ABD’den, İsrail’den aldığınız silahları, kardeşlerim, bırakın yere atın, Türkiye sizi kucaklamaya hazır. Amerikan silahıyla birbirimizi vurmayalım, kucaklaşalım” ifadelerini kullandı. Bu süreçte Kobani davasında iki sanığın tahliye edilmesi de dikkat çekti.

Son olarak AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, EDESSA TV’de konuyla ilgili değerlendirme yaparken “HDP legal bir parti. Kanunlara göre kurulmuş, TBMM çatısı altında faaliyet yapıyor” ifadesini kullandı. Anayasa değişikliğinin gündemlerinde olduğunu ve bunun için destek aradıklarını belirten Cevheri “Onların desteğine ihtiyacımız var. Onlar da baş örtüsüne destek vereceklerini deklare ettiler” iddiasında bulundu.

TBMM’de tüm partilerin kanun teklifleri, değişiklikleri yapılırken birbirleriyle görüştüğünü söyleyen Cevheri şöyle devam etti: “Bu sürekli partiler arasında yapılan bir şeydir. Yani ilk defa yapılan bir şey değildir. Partimizin yaptığı doğrudur. Bu ülkede eğer bir sosyal barış sağlanması gerekiyorsa, bir huzur getirilmesi gerekiyorsa niçin diyalog olmasın? İyi ilişki her zaman güzeldir devam ettirilmeli.”

Başörtüsü ve ailenin yapısı konusunda anayasal değişiklik yapmak isteyen AK Parti’nin TBMM’de 285, ortağı MHP’nin ise 48 sandalyesi bulunuyor. BBP ile birlikte 334 oy sağlanırken 26 oy eksik kalıyor. Anayasa değişikliğini referanduma götürebilmek için en az 360, referandumsuz değiştirebilmek için ise en az 400 oy gerekiyor.

TERÖRİST DEDİĞİ HDP’NİN KAPISINA DAYANIYOR

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a tepki gösterdi. Bozdağ, Uysal’a yönelik “Rahmetli Menderes’in asılmasında eli olanların yanında Demokrat Parti’nin Genel Başkanı gitmiş o masada oturuyor. Azıcık onur olsa, azıcık Menderes’in ruhunun zerresi olsa o masada işi olur mu” dedi. Uysal ise şu açıklamayı yaptı: “Terörist dediği HDP’nin kapısına dayanan, kimliğinden utanan Bozdağ, ‘onur’dan dem vurmuş; Her yerinizden ‘onur’ ve ‘ahlak’ın dışında yolsuzluk, usulsüzlük ve hukuksuzluk akıyor. Sonra, Menderes/Demokrat Parti kim, siz kim! Şehit Menderes bize ‘yarınlarda Türkiye’nin başına tarihin gördüğü en büyük yağma hareketi gelecek, kayıtsız şartsız onu destekleyin’ diye bir vasiyet bırakmadı, ‘tek adam’ ile mücadele mirası bıraktı.”

‘YOKSA 3+1 Mİ OLDUNUZ’

İYİ Partili Lütfü Türkkan “Oslo’da, Kandil’de nasıl buluştu iseler geçmişte; yine buluşurlar. Bir sefil vardı partimizi hdp ile birlikte ifade eden. Topçu eskisi. O da gitti mi HDP ile görüşmeye?” paylaşımı yaptı. Demokrat Partili Cemal Enginyurt da “Olmayan ittifak yalanlarıyla, 6+1 diyenler bu ziyaretle ilgili hala ses vermediniz. HDP kimin masasında? Yoksa 3+1 mi oldunuz? Ses verin” dedi. CHP’li Fikri Sağlar da “Her gün HDP’yi “PKK’nın siyasi uzantısı” olmakla ve muhalefeti de HDP ile işbirliği yapmakla suçlayan AKP, hiçbir şey olmamış gibi HDP’ye gidip birlikte anayasa yapalım diyor. İnsanda biraz utanma olur. Türkiye bu iki yüzlülüğü hak etmiyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN