Hemen başvurun! 70 bin TL daha az ödeyeceksiniz: O tarihten önce yapan kazanır

Hemen başvurun! 70 bin TL daha az ödeyeceksiniz: O tarihten önce yapan kazanır

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2. kez bir araya geldi. Asgari ücretin artışı, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma maliyetlerinin yükselişine yol açacak. Askerlik ve doğum borçlanması hangi usulle yapılacak? Primlerin tespiti nasıl gerçekleşecek? Temmuz ayında uygulanması beklenen asgari ücret zammını merakla bekleyen milyonlarca çalışan için ikinci toplantı tamamlandı.

Asgari ücrete eklenecek ek zamla birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan borçlanmaların maliyetinde de değişiklikler görülecek. Peki borçluların ödeyecekleri miktar ne kadar olacak?

Asgari ücret, bir indikatör rakamı. İşsizlik ödeneğinden sosyal transferlerin gelir düzeyinin belirlenmesine, doğum borçlanmasından askerlik borçlanmasına, Genel Sağlık Sigortası'ndan SSK ve Bağ-Kur primlerinin ödenmesine kadar her alanda belirleyici bir indikatör rakamdır.

Özellikle EYT'liler başta olmak üzere, doğum ve askerlik borçlanması yapmak isteyenler için (burada asgari ücret artışı oranı olarak yüzde 30/35'lerden bahsediyoruz) Haziran'dan ziyade Temmuz'da başvuru yapılırsa, maliyetlerinizin yüzde 30/35 artış göstereceği anlamına gelir.

Günlük borçlanma tutarı şu anda 106 TL iken, yüzde 30 zamla birlikte 138 TL'ye yükselecek. Burada ortaya çıkan fark 30,03 olacak. Aylık olarak incelediğimizde ise 3 bin 202 TL'den 4 bin 163 TL'ye çıkacak ve aylık fark 960 TL olacak.

2-004.jpg

Bu rakamlar temel alındığında, doğum ve askerlik borçlanmaları için 2 yıllık bir doğum borçlanması halinde şu anki 76 bin 861 lira olan ücret, Temmuz'da yapılacak zamma paralel olarak 99 bin 919 TL'ye çıkar ve burada 2 yıllık fark 23 bin 58 TL olur. Bu rakamı 18 aylık askerlik borçlanması olarak hesaplarsak, şu anda 57 bin 646 lira olan ödeme, asgari ücrete yapılan tahmini yüzde 30 zamdan sonra 74 bin 939 lira olacaktır. Burada ödeme farkı ise 17 bin 293 lira olacaktır. Bu borçlanma durumları yurt dışı ödemelerde de geçerlidir. Orada yüzde 45 oranında ödenmektedir. Burada aylık fark bin 351 lira olacaktır.

Bağ-Kur ihyalarında yüzde 34,5 oranında ödemeler olduğu için, orada da aylık olarak bin 35 lira fark ortaya çıkacaktır. Burada, 2 bin günlük bir borçlanma hesaplarsak, 69 bin TL'yi buluruz.

Başvuru sırasında hemen bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Vatandaşlar e-Devlet'e giriş yapacak ve başvuru gerçekleştirecek. Bu noktadan itibaren başvuru kabul edilmiş olur ve borçlanma farkı oluşmaz, ödeme talimatı 1 ay sonra gelir.

Bugün başvuru yapan bir vatandaş için, cebinde yüzde 30'luk bir miktar kalacak. Burada ödemeler genellikle Ağustos sonu gibi gerçekleşir. Ödeyemezseniz, başvurunuz iptal olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN