İlaçtan tasarruf olur mu?

İlaçtan tasarruf olur mu?

Döviz kurundaki artışın tetiklediği ilaç krizinde kısır döngü... Eczanede etiketi belirleyen euro kuru yüzde 30 artışla 14 TL seviyesine çekildi. Gerçek kurun yarısına dahi ulaşamayan ‘pansumanın’ kalıcı çözüm olmadığı belirtildi. Sağlık Bakanı’na “Artık yeni bir çözüm yolu bulunmalı” çağrıları yapıldı.

‘SİSTEM YIL SONUNA KADAR TIKANIR’

Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan sabit euro kuru yüzde 30.5 oranında zamla 10.76’dan 14.03 TL’ye yükseldi. Kararın aşılamayan ilaç yokluğu sorununa sadece bir pansuman olacağı değerlendirmesi yapıldı. Gelecek Partisi lideri Davutoğlu “Gıda ve enerji zamları ile vatandaşlarımızı hastalığa mahkûm edip, ilaç zamları ile taammüden öldürmeyi mi planlıyorsunuz?” tepkisini gösterdi. Eczacı Onur Çetin de “2023’ün sonuna doğru tıkanmış bir ilaç sistemimiz olacak” dedi.

14 YILLIK DÜZEN SORUNU ÇÖZEMİYOR

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, yapılan artışın yeterli olmadığını belirterek “İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin yapılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. Euro’nun 30 TL olduğuna dikkati çeken Saydan, sıkıntıların süreceğini belirterek “14 yıllık sistem artık vatandaşlarımızın ilaçlara ulaşmasını engelliyor. Yeni bir çözüm yolu bulmak zorundayız. Sağlık otoritemizin, anlık çözümlere yönelmesi yerine kalıcı çözümler bulması gerekiyor” dedi.

2407krt01a-tum.jpgDÖVİZ ARTIŞI İLAÇ KRİZİNİ KRONİKLEŞTİRDİ

Ekonomide alınan hatalı kararlar kurlarının patlamasına neden olurken, vatandaşa faturası da ağırlaşmaya devam ediyor. Artışların en çok etkilediği ilaç ilaç sektöründe yaşanan kriz derinleşirken yapılan zamlar da çözüm olmuyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan sabit euro kuru yüzde 30,5 oranında 14,03 TL’ye yükseldi. Sektör temsilcileri bu güncellemenin çözüm değil pansuman olacağını vurgulayarak ilaca erişimin zorlaşacağının altını çizdi.

Türkiye ekonomisinde 2021 yılında başlayan faiz indirimleriyle beraber döviz kurları her gün yeni bir rekora imza atarken, alınan kararların vatandaşa yansıması ağır oldu. Vatandaşa yemesinden içmesinden kısmak zorunda kalırken, bu sefer de sağlığından tasarruf etmek zorunda kalacak. Piyasa yaşanan ilaç kıtlığına kur sorunu da eklenince ilaç krizi kronikleşti. Artışların en çok etkilediği ilaç ilaç sektöründe yaşanan kriz derinleşirken yapılan zamlar da çözüm olmuyor. Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan sabit euro kuru yüzde 30,5 oranında 14,03 TL’ye yükseldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 euro değeri yüzde 30,5 oranında artırıldı. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylelikle 1 euro değeri 2023 Temmuz ayında yüzde 30,5 oranında artırılarak 14,0387 TL olarak belirlendi. Artışla, fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 48,41 TL oldu. Diğer ürünlerde ise barem değeri 25,30 TL oldu. Artışı yetersiz bulan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, 1 euro değeri için belirlenen 14,0387 liranın, güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşündüğünü belirtti. Güncel kurun 30 civarında olduğuna dikkat çeken Saydam, ithal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntıların yaşanmaya devam edeceğini ifade ederek, “Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini, sadece pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz” dedi.

‘ANLIK DEĞİL KALICI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR’

İlaç sektöründe euro kurunun, gerçek kurdan farklı şekilde belirlenmesi nedeniyle son 3 yılda ilaç sektöründe yaşanan sorunların gözle görülür hale geldiğini aktaran TEİS Genel Başkanı nurten Saydan, “Uygulamanın ilk başladığı dönemde, ilaç için belirlenen euro kuru, reel euro kuru ile aynı seyirde ilerliyordu. Ancak bugün itibarıyla ilaç euro kuru 14,03 lira olarak belirlenirken, reel avro kuru 30 lira seviyelerine çıkmıştır.Gerçekçi yaklaşımlarla, ilaç avro kurunun, güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilerek sorunun acilen çözülmesi ve vatandaşın ihtiyacı olan ilaçların eczanelerimize gelmesi sağlanmalı’’ değerlendirmesini yaptı. Saydan, yapılan artışın yeterli olmadığını belirterek “İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin yapılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı. Euro’nun 30 TL olduğuna dikkati çeken Saydan, sıkıntıların süreceğini belirterek “14 yıllık sistem artık vatandaşlarımızın ilaçlara ulaşmasını engelliyor. Yeni bir çözüm yolu bulmak zorundayız. Sağlık otoritemizin, anlık çözümlere yönelmesi yerine kalıcı çözümler bulması gerekiyor” dedi.

‘TAAMMÜDEN ÖLDÜRMEYİ Mİ PLANLIYORSUNUZ?’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından ilaçlara gelen yüzde 30,5 zamma tepki gösterdi. “Gıda ve enerji zamları ile vatandaşlarımızı hastalığa mahkûm edip, ilaç zamları ile taammüden öldürmeyi mi planlıyorsunuz?” diyen Davutoğlu, “Halkımız sizin ekonomik zulmünüz altında inim inim inlerken lüks ve şatafat içinde sürdürdüğünüz saltanat dolayısıyla bari Allah’tan utanın! Yazıklar olsun!” ifadelerini kullandı. Davutoğlu’nun paylaşımı şu şekilde: “Gıda ve enerji zamları ile vatandaşlarımızı hastalığa mahkûm edip, ilaç zamları ile taammüden öldürmeyi mi planlıyorsunuz? Yalan ve istismarla kazandığınız seçimler ile kullardan utancınız kalmadı ama halkımız sizin ekonomik zulmünüz altında inim inim inlerken lüks ve şatafat içinde sürdürdüğünüz saltanat dolayısıyla bari Allah’tan utanın! Yazıklar olsun!”

YÜZDE 100 ARTIŞ OLMASINA RAĞMEN NE KUR MAKASI KAPANDI NE DE KRİZ ÇÖZÜLDÜ

Döviz kurlarında durdurulmayan artış devam ederken sadece seçimden sonra euro/TL’de yüzde 40 artış yaşandı. Döviz kurlarındaki artış devam ederken ilaç kuruyla arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Güncel euro/TL kuru 30 civarında seyrederken, ilaç kurunda yapılan yüzde 30,5’lik artış ile kurun 14,03’e yükseltilmesi aradaki makasın kapanmasına yeterli olmadı. 14 Şubat 2022 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“Kurum”), Fiyat Değerlendirme Komisyonu tarafından ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak kur oranını 19 Şubat 2022 tarihi itibarıyla 6.2925 TL olarak belirlendi. Daha sonra 8 Temmuz 2022 tarihinde yeniden yapılan değişiklikle 1 euro değeri yüzde 25 artırılarak 10 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni döviz kuru 7.8656 TL olarak artırıldı. 2022 bitmeden yapılan bu son değişiklikle ilaç fiyatlarına uygulanacak 1 euro değeri 10.75 TL oldu. En son Pazar akşamı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaç fiyatlandırılmasında kullanılan sabit euro kuru yüzde 30,5 oranında 14,03 TL’ye yükseldi. Böylece bir yılda ilaç kuru yüzde 100 artsa da ne kriz çözüldü ne kur makası kapandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN