Kilosu 300 liraya satılıyor, onu da bulan alıyor! Zeytinden sonra o üründe yok yılı: Nem şeker gibi o ürünü eritti

Kilosu 300 liraya satılıyor, onu da bulan alıyor! Zeytinden sonra o üründe yok yılı: Nem şeker gibi o ürünü eritti

Zeytinden sonra sıra o ürüne geldi! Kilo fiyatı 300 liraya satılıyor... Nem şekeri gibi eriyen o üründe yok yılı! Bulan müşteriler hemen alıyor. İşte tüm detaylar...

Çiftçilerin eli kolu bağlandı. İklim değişikliği ve doğanın sunduğu diğer etkenlerle birlikte, bekledikleri üretim olmayınca çiftçiler borçlar ve taksitlerle baş başa kaldı. Zeytinde yaşanan yok yılı bu kez o üründe de başladı.

YÜZDE 70 DÜŞTÜ

Çiftçiler tarafından paylaşılan verilere göre, o ürün geçtiğimiz yıllarda 10 ton üretimi yapılırken, 2023 yılında 3 ton üretimi yapıldı. İklim değişikliğinin etkisiyle beraber, ortaya çıkan Akdeniz sineği tüm ürünleri telef etti. Zeytinde yaşanan yok yılı bu kez de incirde yaşanıyor.

fresh-bundle-of-figs-5vzqrrosuali439t.jpg

KİLOSUNU BULAN HEMEN ALIYOR

Aydın'ın Germencik ilçesinde üretilen incir 2023 yılında yüzde 70 oranında azaldı. Geçtiğimiz yıllarda 10 ton veren incir bu sene 3 ton verdi. Çiftçilerin ekonomisini alt üst eden olayın ardından incirde yok yılı yaşanıyor.

Zeytinin ardından sıra incire geldi. Nem şekeri gibi eriyen ürün hava şartlarının ve Akdeniz sineğinin dadanmasıyla bu hallere geldi. İncir yiyen sinekler ton ton malları telef ederken, günümüzde incirin kilosu 300 TL'ye satılıyor. İnciri kilo ile alabilen ise kaçırmıyor.

197530-xxl.jpg

ZEYTİNDE YOK YILI

Germencik bölgesinin bir diğer gelir kaynağı olan zeytinde de yok yılı yaşanıyor. Çiftçiler yaşadığı durmuın ardından geçim derdine düştü. Gübre pahalılığından şikayetçi olan çiftçiler, zeytinlerin gübre olmadan yetişemeyeceğini paylaştı.

Masrafların katlanarak arttığını söyleyen çiftçiler ise çubuğu, bakımı, sulaması ve mazotu işaret etti. Ürettikleri zeytinlerden çıkartılan zeytinyağı ise 350 TL'ye adar yükseldi. Bu gidişle fiyatların daha da artması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN