Polis amiri milletvekiline 'lan sus, ahlaksız' diye parmak salladı: Tuz koktu

Polis amiri milletvekiline 'lan sus, ahlaksız' diye parmak salladı: Tuz koktu

Somalilere ait bir kafeye yapılan müdahaleye itiraz eden DEVA Partili Yeneroğlu’na karşı bir polis amirinin kullandığı skandal ifadeler tepki çekti. Milletvekiline “Ahlaksız, lan sus, senin gibi tiplere ne olacağı belli. Adam gibi konuş” diye seslenen polisin tavrı “Et kokarsa tuz var, tuz kokarsa çare ne” yorumlarına yol açtı. Yeneroğlu “Hukuk arkadan gelir diyen amirin memuru da bu kadar olur” dedi. İçişleri Bakanlığı yaşananlara ilişkin sessizliğini korudu.

Polis ekipleri Ankara Kızılay’da Somali kökenli vatandaşlar tarafından işletilen bir dükkana giderek “Sizi burada istemiyoruz. Herkes ikamet ettiği yerde olacak. Gidin Keçiören’de açın” demişlerdi. İşletmenin tabela açılışında da gerginlik yaşandı. Tabela, rengi gerekçe gösterilerek beyaza boyatıldı. İşletmeciye destek olan DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu ile bir polis amiri tartıştı. Polis “Ahlaksız sensin lan, lan sus, senin gibi tiplere ne olacağı belli. Adam gibi konuş” şeklinde ifadeler kullandı.

‘VATANDAŞI TACİZ ETTİ YÜZLERİNE SİGARA DUMANI ÜFLEDİ’

Yeneroğlu, tavırları tepki çeken polis amirinin ‘devlet benim kibri içinde’ insanları nasıl taciz ettiğini, yüzlerine sigara dumanı üflediğini savundu. “O polis Türkiye’nin nasıl idare edildiğinin özeti” diyen Yeneroğlu “Polisin milletvekili tehdit ettiği ortamda siyaset yapmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Gelecek Partili Kani Torun “Polis görünümlü maganda tiplerin hukuk önünde hesap vereceği günler yakın” tepkisini gösterdi. “Polis devletin polisi olduğunu unuttu” eleştirileri dile getirildi. İçişleri açıklama yapmadı.

"O POLİS ÜLKENİN NASIL İDARE EDİLDİĞİNİN ÖZETİ"

Yabancıların Ankara’da açtığı bir işletmeye polisin müdahale etmesi üzerine DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Yeneroğlu ile emniyet amiri arasında tartışma çıktı. Polisin, Yeneroğlu’na yönelik “Ahlaksız sensin lan, sus, senin gibi tiplere ne olacağı belli” sözleri tepki çekti. Yeneroğlu “Hukuk arkadan gelir diyen amirin memuru da ancak bu kadar olur” dedi.

Geçen ay polis ekiplerinin “Sizi burada istemiyoruz” dediği Kızılay’da Afrika kökenlilerin işlettiği kafede yine gerilim yaşandı. Üç yıldır baskı gördükleri ileri sürülen Somali uyruklu Mohamed Isse Abdullahı ile Etiyopla kökenli Türk vatandaşı Mesaret Karakaya’nın açtığı işletmenin tabela asma törenine polis müdahale etti. Emniyet yetkilileri kafeye giderek tabelanın kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu ile polis amiri tartışmaya başladı. Olay anında Yeneroğlu’nın polise “Kızılay’ın göbeğinde ırkçılık yapıyorsunuz. Irkçılık yapamazsınız bu ülkede” şeklinde tepki gösterdiği, bir polis memurunun ise eliyle “sus” işareti yaptığı görüldü. Yeneroğlu’nun “Hukuk devletine tabi olacaksınız. Haddinizi bileceksiniz. terbiyesizlik yapmayacaksınız” ifadeleri sırasında emniyet amirinin “Susar mısın?” dediği, bir başkasının müdahalesiyle olay yerinden ayrılmak üzereyken geri dönüp “Haddini sen bileceksin. O parmağını sallamayacaksın bana” diyerek gerginliği tırmandırdığı kameralara yansıdı. O esnada polisin video kaydı alınmasını engellemeye çalıştığı görüldü. “Hukuksuz talimatlar uygulamayacaksınız, ırkçılık yapamazsınız” diyen Yeneroğlu’na polis “Ahlaksız sensin lan, lan sus, senin gibi tiplere ne olacağı belli. Adam gibi konuş” şeklinde karşılık verdi.

Hayatının büyük bölümünün yurt dışında Türk ve İslam düşmanlığıyla mücadele ile geçtiğini, belirten Yeneroğlu, sosyal medyadan olayın ayrıntılarını “Gün gelecek, polis hukuk devletine uyacak” ifadeleriyle paylaştı: “O polis Türkiye’nin nasıl idare edildiğinin özeti aslında. Polisin milletvekili tehdit ettiği bir ortamda Türkiye huzur bulsun diye siyaset yapmaya çalışıyoruz. Ülkem adına utanç verici. Kızılay’da siyah tenli görmek istemiyorlarmış. Mesele kamuoyuna mal olunca bu sefer hukuksuzluklarını bastırmak için ilk önce sözde sarı kırmızı yeşili andıran renkler kapatılacak dediler. Şimdi de isim kalkacak diye dayatıyorlar. Adeta eşkiyalık. Dert yabancı tabela da değil. Hukuk arkadan gelir diyen amirin memuru da ancak bu kadar olur. Geçecek inşallah bu günler, bitecek bu güç sarhoşluğu, son bulacak bu zorbalıklar. Ama unutmayın ki siz bu kötülüklerinizle anılacaksınız. Umarım yaşananların tamamının videosu ortaya çıkar ve polis kimliği taşıyan o kişinin devlet benim kibri içinde insanları nasıl taciz ettiğini, yüzümüze nasıl sigara dumanını üflediğini, aşağıladığını, edep bilmez bir halde senli benli konuştuğunu görürüz. Birçok polis siyasi amirlerinin hukuk bilmez tutumunu ve cezasızlık politikasını bildiği için vatandaşa her türlü kötülüğü yapabiliyor. Maalesef bunlar artacak. Önümüzdeki aylarda çok daha büyük kötülüklerle toplum sindirilmeye çalışılacak. Azim ve sabırla mücadele ederek bu kötülükleri aşacağız.”

GÖÇ İDARESİ’NDEN TABELA AÇIKLAMASI

Tabelanın asılmasından bir süre sonra polisin müdahalesi sonucu tabela beyaza boyandı. Türkiye’deki tabela kullanımına dair açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, TSE tarafından belirlenen esaslara göre yabancı dilde ifadenin yer aldığı tabelalarda, yabancı dildeki ifadelerin Türkçe ifadelerin yüzde 25’ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılması gerektiğini kaydetti. Açıklamada “1815 işletmeye vergi kaydı olmadığı için idari yaptırım uygulanmıştır. Ankara’daki iş yerine ait tabelaya yönelik işlem, bu denetimler kapsamında gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

KİMSE HALKA PARMAK SALLAYAMAZ

DEVA Partisi lideri, Kızılay’da yaşananlar hakkında “Emniyet güçleri vatandaşa hizmet etmek için vardır, saygısızlık ve hakaret için değil! Herkes haddini, hududunu bilecek. Kimse kamu gücüne sığınıp halka parmak sallayamaz! Hakkın yanında dimdik duran Sayın Yeneroğlu’na yapılan muameleyi esefle kınıyorum” dedi. DEVA Partisi yetkilileri de polisin tutumuna tepki gösterdi. Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun “Milletvekiline parmak sallayan polis görünümlü bu ırkçı maganda bu iktidarın özetidir. Bu tiplerin hukuk önünde hesap vereceği günler yakındır” dedi. Gelecek Partisi kurucularından Yusuf Ziya Özcan da polisin devletin polisi olduğunu unuttuğunu, hükümetin polisi gibi hareket ettiğini belirtti.

19-haziran-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (30)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
30 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN