Savunma Bakanı Ben Wallace: Ordunun daha çok paraya ihtiyacı var

Savunma Bakanı Ben Wallace: Ordunun daha çok paraya ihtiyacı var

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Sky News'e verdiği demeçte Birleşik Krallığın daha büyük bir orduya ihtiyacı olduğunun sinyallerini verdi. Bu şekilde ilerlemeleri halinde İngiltere'nin Avrupa'nın en büyük Savunma Sanayi harcamalarını yapan sekizinci ülkesi olacağını ve önlerindeki 10 yılın ikinci yarısında böyle gitmeleri halinde NATO'nun ulusal gelirin yüzde ikisi olan hedefinin altında düşeceklerini söyledi.

Savunma Bakanı Wallace'a göre bir sonraki Başbakanın, artan tehditler karşısında orduya ekstradan milyarlarca sterlin harcamaktan tereddüt etmemesi durumunda gelecek yıllarda şimdiki planlarının aksine ordularının küçülmek yerine büyük olasılıkla büyüyeceğini söyledi.

TARİHİNDEKİ EN KÜÇÜK ORDUYA SAHİP OLACAK

İngiltere mevcut hükümet politikalarına göre ordusundan yaklaşık olarak 10.000 kişi azalmaya gideceği biliniyor ve 2025 yılına kadar 82.000 olan mevcut büyüklüklerinin 72.500'e indirilmesini benimsiyor. Bu değerler ise yüzlerce yıllık tarihinde Birleşik Krallığın sahip olacağı en küçük ordu olacak. Yapılan Dünyanın En Güçlü Hava Kuvvetleri listelerinde dahi Birleşik Krallık, bu denli yüksek teknoloji ve nitelikli askerlere sahip olmasına rağmen oldukça geride kalıyor çünkü ellerinde, günümüze ve tarihlerine bakıldığında yeteri kadar uçak/savunma bütçesi bulunmuyor.

BÖYLE GİDERSE NATO HEDEFİNİN ALTINA DÜŞECEKLER

Fakat Savunma Bakanı Ben Wallace, bu şekilde ilerlemeleri ve yeni bir finansman garantileri olmamaları halinde gelecek 10 yılın ilk yarısında NATO'nun şartlarından olan ve ulusal gelirin yüzde ikisini temel alan bütçe hedefinin altına düşeceklerini söyledi.

Öte yandan Wallace'ın yaptığı bu röportaj oldukça önemliydi çünkü kendisi henüz İngiliz Muhafazakar Partisinden kimi destekleyeceğini kamuoyuna duyurmamıştı. İngiltere'de Muhafazakarların liderlik yarışmasında şuan için Liz Truss ve Rishi Sunak bulunuyor fakat Wallace henüz kimi desteklediğini açıklamadı. Kimi desteklediği sorusu yöneltildiğinde ise Üst Düzey Kabine Bakanı, "Tartışmalar sonucunda neler olacağını göreceğim. İkisini de çok çok iyi tanıyorum... fakat ben daha çok Savunma Sanayi konusunda neler söyleyeceklerini merak ediyorum." dedi.

SUNAK: GETİRİLEN BU KEYFİ HEDEFLER HERHANGİ BİR ANLAM İFADE ETMİYOR

Bu açıklamaların ardından ise bilinenlere göre Dışişleri Bakanı Truss, savunma harcamalarının gelecek on yılın sonuna kadar Gayri Safi Yurtiçi Hasılatın (GDP) yüzde üçüne kadar çıkartılmasını hedefliyor. Sunak'ın olduğu tarafta ise iddialar NATO tarafından getirilen bu "keyfi hedeflerin" kendisine herhangi bir anlam ifade etmediğini ve belirtilen yüzde iki hedefinin ise tavan değil taban hedefi olması gerektiğini işaret ediyor. Bunların haricinde ise Sunak, sadece savunma harcamalarının "zaman içerisinde" yüzde 2,5'e artacağını söyledi.

Savunma Bakanı Wallace'ın iki başbakan adayına da, toplamda dört yıl boyunca ve 2024 yılına kadar sürecek olan, Eski Başbakan Boris Johnson tarafından sağlanmış olan 24 milyar sterlinlik harcamaların artması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduğu biliniyor.

"GİTTİKÇE DAHA DA DÜŞÜYORUZ"

Pazartesi günü Slovakya'ya gerçekleştirdiği ziyaretten İngiltere'ye dönerken Wallace yaptığı bir konuşmada, "Savunma Sanayiinin daha fazla paraya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum çünkü tehditler artmaya başlıyor ve ben bu tehditler tarafından yönlendirilmek zorunda kalıyorum." açıklamalarında bulundu. Wallace daha sonrasında, şuanda Birleşik Krallığın Savunma Sanayii harcamalarının milli gelirin yüzde 2.28'inde olduğunu ve bu değerin "gittikçe" düştüğünü söyledi.

Wallace, "2026 yılında muhtemelen yüzde ikinin altına düşeceğiz tahminen 2025-26 veya 2026-27 mali yılında da bu düşüş gerçekleşebilir. Giderek düşüyoruz. Bu gidişle Avrupa'da ilklerden (En büyük Savunma Sanayii harcaması yapan) sekizinciliğe ve daha da aşağısına düşen ülkelerden olacağız." dedi.

"BÜTÇE ARTARSA İŞLERİMİZİ DAHA ÇABUK HALLEDECEĞİZ"

2030 yılına kadar Birleşik Krallığın Savunma Sanayii harcamalarının GDP'nin yüzde üçüne yükselmesi durumunda ordu, Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetlerinin büyüklüğü ve şu anki yetenekleri göz önüne alındığında yapılacak bu değişimin nasıl bir etkisi olacağı konusunda Wallace, bazı ekipman programlarının çok daha hızlı alınacağını söyledi.

"UKRAYNA İŞGALİNDEN DERSLER ÇIKARILMALI"

Ayrıca Wallace ordularının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, ülkelerini daha iyi savunmak adına dersler çıkartılabileceğini ve bu nedenle bazı şeyleri tekrardan gözden geçireceklerini söyledi. Bu gözden geçirmelerin arasında ise özellikle son zamanlarda birçok başarılı atış yapan Ukrayna'nın ardından, uzun menzilli mevzi koruyan topların gerekliliği de yer alıyor.

Birleşik Krallığın da dahil olduğu batılı ülkeler tehlikeli İHA'lara karşı koymak, havadan gelecek füze saldırılarından korunmak, karadan hücum eden tank ve piyade birliklerinden ve yeni çağ ile birlikte gelen elektronik saldırılar karşısında, modern bir savaş alanında korunmak adına daha iyi ve gelişmiş silahlara ihtiyaç duyuyorlar. Modern savaş alanı artık bomba ve mermilerden değil aynı zamanda da siber saldırılardan oluştuğundan ötürü bu sektörlere çok daha büyük yatırımlar yapılması gerekiyor.

"ORDUNUN BÜYÜMESİ İNSANLARIN BEKLKEDİĞİ YERDE OLMAYABİLİR"

Wallace tüm askerlerinin "gerekli/yerinde" olması gerektiğinin altını çizerek, "Muhtemelen ordunun sayısında bir artış göreceksiniz fakat bu, özellikle insanların düşündüğü yerde gerçekleşmek zorunda değil." yorumlarında bulundu.

Savunma Bakanı, "Ukrayna'dan çıkartabileceğimiz derslerin en başında küçük ama mükemmel şekilde oluşturulmuş zırhlı piyade birimlerine sahip olmanız gerektiği sonucu ortaya çıkıyor...

Bu, korumalara sahip olmayan daha çok sayıda araca sahip olmanızdan daha iyidir çünkü bu araçlar modern savaş alanında koruması olmayanlara göre çabucak imha edilmezler. Ukrayna'nın işgali sırasında ilk birkaç haftada Kiev'i ele geçirmeye çalışan ve başarısız olan Rusya'nın, Ukrayna'ya karşı çok daha büyük ve yıkıcı güce sahip olan ordusunun yaşadığı hüsranın sebebi de buydu." dedi.

Eylül ayına kadar görevde kalıp kalmayacağı bilinmeyen Ben Wallace, gelecekteki planlarının ardında güçlü gerekçeler bulundursa da bu planların gerçekleşmesinin ordunun başındakilere bağlı olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN