Şifa deposu bu yiyecek o ilimizde yetişiyor! Patatesten kat kat daha faydalı... Mor patatesin faydaları saymakla bitmiyor

Şifa deposu bu yiyecek o ilimizde yetişiyor! Patatesten kat kat daha faydalı... Mor patatesin faydaları saymakla bitmiyor

Türkiye'nin neredeyse her yerinde birbirinden faydalı sebze, meyve üretimi yapılıyor. Bu sebzede şifa deposu diyebileceğimiz yiyeceklerden biri. Üstelik o ilimizde yetişiyor! Patatesten kat kat daha faydalı… Mor patates olarak bilinen bu yiyeceğin faydaları saymakla bitmezken görüntüsü ise oldukça ilginç.

Normal patatesten 10 kat daha faydalı olduğu söylenen mor patatesin hasadı başladı. Renginden dolayı “mor şifa” olarak da adlandırılan bu patates ülkemizde daha yeni üretiliyor. Faydasını duyanlar merak ederken yakın zamanda sofralarda yerini alacağı düşünülüyor.

MOR ŞİFA O İLİMİZDE YETİŞİYOR

Türkiye'nin dört bir tarafında birbirinden faydalı sebze, meyve yetişirken bunlara bir yenisi daha eklendi. Normal patatesin aksine farklı bir rengi olan mor patatesin ekimi Sivas’ta yapılmıştı. Hasadına başlanan bu yiyeceğin faydaları ise insanları cezbediyor. Yakın zamanda normal patatesin yerini alacağı düşünülürken faydaları saymakla bitmiyor.

yeni-proje-5.jpg

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi tarafından Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencileri için uygulamalı eğitim maksadıyla üniversite içerisine 40 dönümlük araziye Tarım Uygulama ve Araştırma merkezi oluşturuldu.

Bahsi geçen bu merkezde Sivas’ta alternatif ürünlerin yetiştirildiği gözler önüne serilecek isterken mor patates proje kapsamında öne çıkıyor. İçerisindeki antioksidanlar ve vitaminler sayesinde ilgi gören mor patates, kalsiyum ve magnezyum değeri açısından da oldukça kıymetli bir yiyecek.

yeni-proje-6.jpg

ELDE EDİLEN GELİR ÖĞRENCİLERE VERİLECEK

Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük, Sivas’taki toprak verimliliğini ortaya koyabilmek için alternatif besinlerin üretiminin gerçekleştiğini gözler önüne serdiklerini söyleyerek, onoff mor patatesten elde edilen gelirin öğrencilere burs olarak verileceğini açıkladı.

yeni-proje-7.jpg

Yörük, konuya ilişkin olarak “Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’müze ait olan öğrencilerimiz için uygulama alanı yaptığımız yaklaşık 40 dönümlük bir arazi üzerindeyiz. Biz bu arazide öğrencilerimize derslerde anlattığımız bütün bitkisel üretim modellerinin hepsini burada uygulamalı olarak, pratik olarak gösteriyoruz. Bazı alternatif ürünlerinde burada Sivas’ta yetiştirilebileceğini gösteriyoruz” dedi.

yeni-proje-8.jpg

HASADI OLDUKÇA VERİMLİ

Mor patateste verimin iyi olduğunu ifade eden Yörük, “Alışılagelmiş tarım modelinin dışına çıkmak istiyoruz. İlimizde artık farklı alternatif tarım modellerinin, tarım ürünlerinin ve teknolojilerinin artık kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunların bir tanesi de mor patates. İlk zamanlar insanlar için dikkat çekici olmayan ama sonra hızla gelişen ve yaygınlaşan bir üründür. Bizde bunu üniversitemizde denemeye karar verdik. 3 yıldır başarılı sonuçlar alıyoruz. Verimimiz de gayet iyi. Çiftçilerimiz üniversitemizde ki uygulama alanımıza gelirlerse biz burada elde ettiğimiz tüm bilimsel verileri seve seve onlarla paylaşırız” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN