O ilçede yetişiyor, Ruslar kapış kapış alıyor! Bu karnabahar bildiklerinizden çok farklı: Çiftçiler paraya para demiyor

O ilçede yetişiyor, Ruslar kapış kapış alıyor! Bu karnabahar bildiklerinizden çok farklı: Çiftçiler paraya para demiyor

Türkiye'nin neredeyse her yerinde birbirinden lezzetli ve besleyici sebzeler yetişiyor. Bu sebzeler de onlardan biri. O ilçede yetiştirilen bu karnabahar ne bildiğimiz karnabaharları benziyor ne de alışkın olduğumuz bir tada sahip. Ruslar kapış kapış alırken fideleri alan çiftçiler resmen paraya para demiyor…

Bafra Ovası’na ekilen renkli karnabaharlar Rusya’ya ihraç edilmeye başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fide desteğiyle başlayan ekim, Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirildi. Bafra Ovası'nda alternatif ürün olarak hazırlanan ve Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme" Projesi doğrultusunda 100 dekar alana renkli karnabahar ekiminin hasadına başlandı.

RENGARENK KARNABAHARLAR HASAT EDİLİYOR

Mor, sarı, turuncu ve beyaz renkteki karnabaharlar, ülkemizde yetiştirilerek Rusya’ya ihraç edilirken 220 bin karnabahar hasadı yapıldı. Bu hasada ilişkin açıklamalarda bulunan Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Ovası’nın verimli topraklarından söz etti. Bölgede 2022 yılında 870 ton kışlık ve yazlık sebze üretimi yapıldığını ifade eden Sağlam, "Burada en başta biliyorsunuz kırmızı lahana, lahana, pırasa, karnabahar, hepsi içerisinde toplamda 870 ton bir üretimimiz var. Bunun içerisine baktığımızda karnabaharda da toplam 16 bin dekar alanda 60 tona yakın bir karnabahar üretimimiz var. Geçtiğimiz yıl renkli karnabahar, turuncu, sarı mor şeklinde değişik renklerdeki karnabahara dış pazarda ihracata yönelik bir talep geldi. Burada da Osmanbeyli köyümüzde bugün hasadını yaptığımız çiftçimiz hem üretimini hem paketlemesini hem de ihracatını yapıyor” dedi.

yeni-proje-1.jpg

PROJE BEDELİ 550 BİN LİRA

Totalde 100 dekar alanda yapılan ekim işleminin Tarım ve Orman Bakanlığının Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında yapıldığını anlatan Sağlam, bu proje için 550 bin lira proje bedeli harcandığını ve 220 bin renkli karnabahar fidesini çiftçilere dağıttıklarını açıkladı. Sağlam, "Renkli karnabahar sayesinde hem pazar oluştu hem de Bafra Ovası'nda alternatif ürünümüz oldu. Burada gelecek yıl 1000 ile 1500 dönüm arasında bir üretim olacak inşallah. Yani renkli karnabaharlar dış pazara yönelik üretiliyor ve Rusya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

yeni-proje.jpg

Üreticilerden biri olan Yusuf Bayrak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destekle ekim yaptıklarını ve şimdi de renkli karnabaharları ihraç etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN