Sismik izolatör zorunlu oldu! Teklif Meclis'te onaylandı, 4 kat ve üzerindeki binalara sismik izolatör takılacak

Bir ilçe belediyesi, depremde binaların yıkılmasını önleyen sismik izolatörü zorunlu hale getirdi. Kamu binalarının yanı sıra 4 katlı ve daha yüksek konut ve işyerlerinde sismik izolatör monte edilecek. İşte, sismik izolatörün zorunlu olduğu o ilçe...

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde, 13.5 milyon insanın yaşadığı 11 ilde on binlerce insan hayatını kaybetti, yüz binlerce bina yıkıldı.

Depremde sismik izolatör bulunan bazı kamu binalarının en ufak hasar almaması dikkat çekti. İzolatörler, sarsıntının daha az yaşanmasını sağlıyor. Fakat sistemin yalnızca uygun binalara kurulması öneriliyor.

sismik-izolator-nedir.jpg

BİR İLÇEDE SİSMİK İZOLATÖR ZORUNLU OLDU

Muğla'nın Kuşadası Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, mart ayı meclis toplantısında bazı yapılarda bu sistemin kullanılmasını önerdi.

Talep, hemen kullanılması gereken binalar, turizm tesisleri, kısa süreli ancak yoğun şekilde bulunulan binalar, zemin dahil en az 4 katlı yeni binalar ile işyerlerini kapsıyor.

sismik-izolator-calisma-mantigi.jpg

İZOLATÖRÜN MALİYETİ NE KADAR?

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, depremden sonra sismik izolatörün öneminin anlaşıldığını, bu sistemin insan yaşamı için gereklilik haline geldiğini kaydetti.

Başkan Günel şunları söyledi:

"Kuşadası birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Deprem tüm ülkemizin olduğu gibi kentimiz Kuşadası'nın da bir gerçeği ve bu gerçeği göz ardı etmemiz mümkün değil.

Bu nedenle yeni yapılacak dört kat ve üzerindeki binalarda sismik izolatör kullanımını zorunlu hale getireceğiz. Bu zorunluluk yapı maliyetlerini yüzde 10-12 oranında artıracaktır. Ancak insan canı için buna fazlasıyla değer.

İmar komisyonumuz konuyu uzmanlarla değerlendirerek en kısa süre içerisinde raporunu hazırlayacak. Uzman isimlerin görüşleri doğrultusunda Kuşadası için en iyisini yapacağız."

sismik-izolator-nasil-calisir.jpg

ANLIK VE SON DEPREMLER HARİTASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN