Son dakika! HDP il binasına saldırı: Bir partili hayatını kaybetti, saldırgan yakalandı

Son dakika haberi... HDP'nin İzmir İl Başkanlığı'nı silahla basan O.G. 27 yaşındaki Deniz Poyraz'ı öldürdü. İzmir Valiliği saldırının çok yönlü araştırıldığı açıklarken, başta iktidar partisi yetkileri olmak üzere saldırıya peş peşe tepkiler geldi. Saldırganın ilk ifadesi ortaya çıkarken, Poyraz'ın partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz rahatsızlandığı için bir günlüğüne onun yerine çalıştığı öğrenildi.

Son dakika haberi... İzmir'in Konak ilçesindeki bir binada, bugün saat 11.00 sıralarında silah sesleri yükseldi. HDP İl Başkanlığı'nın bulunduğu 7 katlı binaya giren kimliği belirsiz bir kişi, bir anda ateş etti. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi.

Polis ekipleri, binanın bulunduğu bölgeyi kapanırken, saldırganın da gözaltına alındığı açıklandı. Bina içerisinde bulunan bir kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

01-002.jpg

AA: SALDIRGAN ÇATI KATINDA YAKALANDI

AA'nın haberine göre de Şair Eşref Bulvarı'ndaki iş merkezinin 2. katında bulunan HDP İzmir İl Başkanlığına giren silahlı saldırgan, tabancayla etrafa ateş açtı. İl başkanlığının camlarının kırıldığı saldırının ardından iş merkezinin çatı katına çıkan kişi polislerce gözaltına alındı.

02-003.jpg

HDP'DEN İLK AÇIKLAMA

HDP'den de ilk resmi açıklama geldi. Sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda "İzmir'de parti binamız silahlı bir şahıs tarafından basılarak binamız ateşe verildi. İçeride görevli bir arkadaşımız bulunmakta. Saldırının faili de azmettiricileri de bellidir. Herhangi bir olumsuzluktan iktidar ve kışkırtıcılar sorumlu olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

İZMİR VALİLİĞİ'DEN AÇIKLAMA

Saldırı ile ilgili İzmir Valiliği'nden de açıklama geldi. Twitter'dan yapılan paylaşım şöyle:

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, daha önce sağlık çalışanı olan ve görevinden istifa eden O.G.'nin, saat 11.00 sıralarında HDP İl Başkanlığına geldiği, parti çalışanı D.P.'yi tabanca ile ateş ederek öldürdüğü belirtildi. Şüphelinin yakalandığı aktarılan açıklamada, olayın tüm yönleriyle araştırıldığı kaydedildi.

"İÇERİ GİRİP ARKADAŞIMIZI REHİN ALMIŞ"

ANKA'ya konuşan HDP Eşbaşkanı Abdülkadir Baydur, saldırı ile ilgili şunları söyledi:

"İlin kapısında araçtan indim. Hanın girişinde silah seslerini duydum. Bir saldırgan olduğu söyleniyordu. İçeri girip arkadaşımızı rehin almış. Tek bir kadın çalışan arkadaşım vardı. Onu öldürmüş. Ambulans ve savcıyı bekliyoruz."

SOYER: SALDIRIYI KINIYORUM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Twitter'dan açıklama yaparak "HDP İzmir İl Başkanlığı binasında düzenlenen saldırıyı kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’imiz huzur kentidir. Bu huzura zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ'DEN KINAMA

AK Parti'den de saldırıya kınama geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Twitter'dan yaptığı açıklamada "HDP İzmir İl binasında gerçekleşen saldırı ve cinayeti kınıyorum. Türkiye'nin huzur ve güvenliğini bozmaya yönelik her türlü saldırı ve girişimin karşısında olduk, olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

SALDIRGANIN İLK İFADESİ ORTAYA ÇIKTI

HDP İzmir il binasına girerek parti üyesi Deniz Poyraz'ı öldüren eski sağlık çalışanı O.G.'nin ilk ifadesi ortaya çıktı.

Habertürk'ün haberine göre saldırgan O.G., ilk ifadesinde babasının tekel işçisi olarak emekli olduğunu, kız kardeşinin öğrenci olduğunu, herhangi bir parti dernek sendika üyeliğinin olmadığını, annesinin vefat ettiğini, İzmir/Gaziemir’de ailecek ikamet ettiklerini, bekâr olduğunu ve askerlik yapmadığını, sağlık memurluğundan 2021 yılının Nisan ayında istifa ettiğini anlattı.

Ocak ayında HDP binasının adresini Google üzerinden öğrendiğini anlatan O.G., Mayıs ayında silah ruhsatı başvurusu yaptığını ve geçici ruhsat aldığını kaydetti. Saldırgan, 10 mermi ile gittiği HDP binasında mermilerin tümünü sıktığını, amacının orada birkaç kişiyi bulmak olduğunu ancak 1 kişiyi bulabildiğini anlattı.

Saldırgan, 2020 yılı ilk aylarında sağlık memuru olarak Suriye/Münbiç’e gittiğini, orada da bir süre görev yaptığını kaydetti.

Saldırgan, "Kimse ile bir bağlantım yok. PKK'dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim" ifadelerini kullandı.

saldirgan.jpg

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan da yapılan açıklamada da olayla ilgili derhal soruşturma başlatıldığı belirtilerek şunları kaydedildi: "Bu kapsamda iki cumhuriyet savcımızın ve bir başsavcı vekilimizin kolluğa verdiği talimatlar doğrultusunda soruşturmanın hızlı ve etkin bir şekilde yapılması sağlanmıştır.

Olay şüphelisi O.G., suç eşyası silahla beraber olay yerinde yakalanmıştır. Maktule D.P.'nin ölüm muayene ve otopsi işlemlerinin yapılması talimatları verilmiş ve olay mahallindeki delillerin toplanması amacıyla olay mahalli güvenlik altına alınmıştır. Olay tüm yönleriyle araştırılmakta olup soruşturma titizlikle ve etkin bir şekilde devam ettirilmektedir."

MİTHAT SANCAR: GECİKMEYE HAKKIMIZ YOK

Saldırının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin genel merkezinde toplantı düzenledi.

Acılarının büyük olduğunu dile getiren Sancar, "Ama demokratik siyasette kararlılığımız da en az öfkemiz ve acımız kadar kesindir" dedi.

Sancar, siyasi parti başkanlarına çağrıda bulunarak, "Mecliste bulunan ve bulunmayan bütün siyasi partilerin başkanlarıyla en kısa zamanda bir araya gelelim. Gelişmeleri birlikte değerlendirelim. Bu kirli, kanlı ve karanlık oyuna karşı ortak tutumu Türkiye halklarına hep birlikte gösterelim. Bunun için vaktimiz az. Gecikmeye hakkımız yok. Bu ülkenin bu konuda yan çizmeye zamana oynamaya ve oyalamalara tahammülü yok" diye konuştu.

"KRİZ MASASI OLUŞTURDUK"

Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz'ın annesinin rahatsızlığından dolayı bir süredir HDP İzmir İl Başkanlığının işlerine yardımcı olan, Mardin'in Ömerli ilçesi doğumlu bir üyeleri olduğunu söyledi.

Poyraz'ın saldırı esnasında il başkanlığında yalnız olduğunu belirten Sancar, bugün için 40 kişinin katılacağı bir toplantının planlandığını ancak ertelendiğini anlattı.

Sancar, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri, MYK ve Parti Meclisi üyelerinin İzmir'e hareket ettiğini, genel merkezde de kriz masası oluşturduklarını kaydetti.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK TEPKİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da HDP binasına yönelik saldırı ile ilgili açıklama yaptı.

Twitter'dan yapılan açıklamada "HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın.

Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak. Göreceğiz hep birlikte. @HDPgenelmerkezi camiasına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Diğer muhalefet liderleri de HDP binasına yönelik saldırıyı peş peşe kınadı:

ABDULHAMİT GÜL: SALDIRIYI LANETLİYORUM

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İzmir'deki HDP binasına yapılan saldırıyı kınadı.

Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İzmir'de HDP il binasına yapılan saldırıyı ve cinayeti lanetliyorum. Provokasyonların hedefi karanlıktır, huzursuzluk ve güvensizliktir. Hukuk bu karanlığa asla geçit vermeyecek, olay tüm yönleriyle aydınlatılacaktır." ifadelerini kullandı.

KURTULMUŞ: OYUNLARA FIRSAT VERMEYECEĞİZ

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, İzmir'de HDP il binasında gerçekleştirilen saldırıyı kınadığını söyledi: Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum. Hayatını kaybeden Deniz Poyraz'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu ülke bu oyunları çok gördü. Milletimiz, sağduyu ve itidal ile oynanmak istenen oyunlara fırsat vermeyecektir."

ÖMER ÇELİK: KAMU DÜZENİNİN BOZULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İzmir'de HDP il binasında gerçekleştirilen saldırıyı ve cinayeti lanetledi.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "İzmir'de HDP il binasında gerçekleşen saldırıyı ve cinayeti lanetliyoruz. Türkiye, huzur ve güvenliğini bozmaya çalışan provokasyonlara asla fırsat vermeyecektir.

Güvenlik güçlerimiz ve yargı teşkilatı hadiseyi tüm boyutlarıyla açığa çıkaracaktır. Türkiye terörle mücadelesini ve toplumsal huzuru bozmaya çalışan provokasyonlarla mücadelesini şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürecek, kamu düzeninin bozulmasına asla müsaade etmeyecektir."

GELECEK PARTİSİ'NDEN KINAMA

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan da HDP binasına saldırıya tepki gösterdi. Twitter'dan paylaşım yapan Özcan, şunları kaydetti:

"HDP İzmlr İl Örgütüne yapılan saldırı, açık bir provokasyondur. Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm @HDPgenelmerkezi camiasına başsağlığı diliyorum. Muhalefete "Bunlar daha iyi günleriniz" diye tehditler savurarak, ülkeyi tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmanın kucağına iten iktidarı bu dili terketmeye ve önlem almaya davet ediyorum.

Bu millet demokrasiden ve hukuk devletinden uzak, 90'lar benzeri bir siyasi iklimi hak etmiyor. Gün siyasal ve toplumsal tüm kesimlerin sorumlu davranma ve demokrasi bilinciyle hareket etme günüdür."

SALDIRI SONRASI İLK FOTOĞRAFLAR

HDP il başkanlığında bir kişinin öldüğü olay sonrası polis ekipleri inceleme yaptı. İl başkanlığında camların kırıldığı ve duvarlardaki tahribat görüntülendi.

s3.jpgs2.jpg1-004.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN