Türkiye bu kez sonda değil başta yer alıyor! 4 ürünle dünyanın zirvesine yerleşti

Türkiye bu kez sonda değil başta yer alıyor! 4 ürünle dünyanın zirvesine yerleşti

Dünyada tarım üretiminde ön planda yer alan Türkiye, üst sıralara yerleşmekle kalmayıp ürün çeşitliliğiyle de adından söz ettiriyor. Türkiye yetiştirdiği o 4 ürünle dünyanın zirvesine yerleşti. Herkes Türkiye'den kasa kasa götürüyor.

Dünyada tarım milliyetçiliği ön planda yer almaktadır. Üretim kapasitesine bakıldığında ön planda yer alan ülkeler arasında bulunan Türkiye zirveye yerleşti. Fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde birinci sıraya yerleşirken elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, Keçiboynuzu üretiminde de ikincilik elde edildi. Mandalina, çilek, armut ve vişne üretimi ile de dünyanın üçüncüsü olduk. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında ise dünya lideri tabii ki de Türkiye oldu.

TÜRKİYE ZİRVEYE YERLEŞTİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin sebze, meyve başta olmak üzere çok sayıda tarım ürününde ilk sırada yer aldığını belirtti. Verimli topraklara sahip olan Türkiye'nin ürün çeşitliliğinin de oldukça fazla olduğuna değinen Bayraktar, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası"nda yaptığı açıklamalar ile dünyaya Türkiye'yi tanıtmanın önemli olduğunu vurguladı.

kuru-incir.jpg

%29 ARTIŞ BEKLENİYOR

Ülkelerde gıda milliyetçiliği yapıldığını ifade eden Bayraktar, gıda tarım ürünlerinin stratejik bir önemi olduğuna değindi. Gıdaya erişimin gün geçtikçe daha zor bir hale geldiğini ifade eden Bayraktar, “Birleşmiş Milletler, 2022'de dünya üzerinde yaklaşık 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini açıkladı. Küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle 2050'de tahıl fiyatlarında yüzde 29'a varan oranda artış yaşanmasının muhtemel olduğu ve bu durumda dünya üzerindeki milyonlarca kişinin daha açlık riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.” dedi.

nohut-tarim.jpg

19 ÜRÜNLE İLK 4 SIRADA

Türkiye'nin küresel tarım üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Bayraktar, 19 ürünün üretiminde ilk 4 sırada yer aldığımızı söyledi. Dünyada sebze, meyve başta olmak üzere hem çok sayıda Tarım ürününde ilk sıralarda yer aldığımızı dile getiren Bayraktar, Türkiye'nin ürün çeşitliliği ile de ön plana çıktığını vurguladı.

Türkiye, fındık, kiraz, incir, kayısı ve ayva üretiminde dünyada birinci; elma, Antep fıstığı, karpuz, kavun, salatalık, keçiboynuzu üretiminde dünyada ikinci; mandalina, çilek, armut, vişne üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. Daha birçok üründe dünya üretiminde ilk 10'da yer almaktadır. Fındık, kuru kayısı, kuru incir ve nohut ihracatında ise dünya zirvesine yerleştik.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN