Türkiye’de haftalık tatil ilk kez 4 gün oldu! Teşviğin böylesi: O şirket haftada 4 gün çalışacak

Türkiye’de haftalık tatil ilk kez 4 gün oldu! Teşviğin böylesi: O şirket haftada 4 gün çalışacak

Tüm dünya yavaş yavaş haftalık mesai saatini 4 güne indirirken, Türkiye’de bu kapsamda ilk adım da o şirketten geldi. Uzun zamandır deneme aşamasında olan o şirket haftada 4 gün çalışacak. İşte detaylar…

Akrilik elyaf üretimi yapan Aksa Akrilik, 200 beyaz yakalı çalışanı için 4 günlük çalışma haftası denemesini geçen yıl başlatmıştı. Yapılan bu denemeden olumlu sonuç olan şirket, artık 4 günlük çalışma sistemini kalıcı hale getirdi.

Haftanın 4 günü çalışma uygulamasına katılım %94 olurken, Akrilik CEO’su Cengiz Taş, 4 günlük çalışma sistemine çalışanların güçlü bir destek verdiğini ve şirkette artan işbirliği ile ekip ruhunu teşvik ettiğini söyledi.

1-gun-calisma.jpg

GEÇEN YIL TESTE BAŞLAMIŞTI

Bloomberg’in aktardığı habere göre, çalışanların maaşlarını ya da sosyal haklarını değiştirmeden 4 günlük çalışma sistemine geçiş yapan şirket, geçen yıl operasyonel verimliliği artırmak ve iş-yaşam dengesini teşvik etmek amacı ile daha kısa çalışma haftasını test etmeye başlamıştı.

Denemelerden başarılı sonuç alan şirket bu çalışma düzenini kalıcı hale getirme kararı aldı. Pilot çalışma dönemi sonrasında Aksa çalışanları ile yapılan bir ankette, 4 günlük çalışma haftası çalışan bağlılığını, üretkenliği, motivasyonu ve iş-yaşam dengesini yüzde 85'in üzerinde destekledi. CEO Cengiz Taş'a göre iş başvuruları da artış gösterdi.

Şirketin Ar-Ge ve sürdürülebilirlik müdürü Aslı Ertan da bu sistemin çalışma arkadaşlarının ve ekibinin motivasyonunu açıkça artırdığını ifade etti.

1-gun-calisma-1.jpg

İZİN GÜNLERİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERECEK

Aksa’daki olumsu sonuca rağmen, uygulamada bazı zorluklarla da karşılaşıldı. Başlangıçta Salı ile Perşembe günleri izin günü olarak belirlenmişti. Fakat, sabit gün sisteminde yaşanan aksaklıklardan dolayı şirket izin günlerini daha esnek bir şekilde belirleme kararı aldı. Bazı çalışanlar ise tam gün izinli olmak yerine izinlerini saatlere ayırarak kullanmaktan yana oldu. Bu taleplerin ardından Aksa, 4 günlük çalışma haftasının bir parçası olarak kısmi mola uygulaması başlattı.

Merkezi Yalova’da olan şirket, mavi yakalı işçiler de dahil 1200 kişilik bir kadroya sahip. Fakat, saat bazında ücretlendirilen ve fazla mesai ücreti alan mavi yakalı işçiler bu kısa çalışma haftasına dahil edilmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN