Yedi İklim dergisinde bayramlaşma: ‘Savaş sadece sınırlarda değil, medeniyetler arasında’

Yedi İklim dergisinde bayramlaşma: ‘Savaş sadece sınırlarda değil, medeniyetler arasında’

Türk edebiyatı ve düşünce dünyasının yarım asırlık okulu Yedi İklim dergisi, Üsküdar’daki merkezinde gerçekleşen geleneksel bayramlaşma töreninde usta kalemleri bir araya getirdi. Ali Haydar Haksal ve Osman Bayraktar’ın ABD ve İsrail’in İran’a saldırılarına değindikleri konuşmalarına damga vuran ‘medeniyetlerin varoluş mücadelesi’ vurgusu, bayramlaşmayı sosyolojik bir uyanış şölenine dönüştürdü.

Mavera, Diriliş ve Edebiyat dergilerinin açtığı düşünce koridorunda genç kuşakları yetiştiren Yedi İklim dergisi, Üsküdar’da bulunan merkezi Meva Kitap Kafe’de bayramın üçüncü günü anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Şair, yazar ve sanatçıların yoğun katılımıyla gerçekleşen buluşma bayramlaşmanın ötesine geçerek, İslam coğrafyasının içinde bulunduğu durumu analiz eden entelektüel bir platforma dönüştü.

ALİ HAYDAR HAKSAL: SAVAŞIN HEDEFİ İSLAM MEDENİYETİ

Buluşmanın açılış konuşmasını yapan Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Ali Haydar Haksal, İslam dünyasının geçirdiği buruk bayramlara dikkat çekti. ABD ve İran arasındaki gerilim üzerinden küresel bir okuma yapan Haksal, Şam, Bağdat ve İstanbul’un tarihsel misyonlarını hatırlattı:

"Şam oruçla, Bağdat namazla özdeşleşirken; İstanbul her daim 'cihat' anlayışıyla bu medeniyetin savunma kalesi olmuştur. Bugün hedef alınan sadece sınırlar değil, Sezai Karakoç’un Diriliş düşüncesinde ifadesini bulan asıl ruhumuzdur. Batı, saldırılarını özellikle Müslümanların mukaddes dönemlerine (oruç ve hac) denk getirerek bu ruhu hırpalamak istemektedir."

whatsapp-image-2026-03-23-at-08-52-51.jpeg

OSMAN BAYRAKTAR: DÜNYA YENİ BİR BLOKLAŞMAYA DOĞRU GİDİYOR

Bayramlaşma buluşmasında söz alan yazar Osman Bayraktar ise medeniyetler çatışmasının felsefi ve sosyolojik boyutlarına odaklandı. Bergson’dan Toynbee’ye, Russell’dan Sezai Karakoç’a uzanan geniş bir yelpazede zaman ve mekan tasavvurunu anlatan Bayraktar, ‘şirk ve tevhit savaşı" vurgusu yaptı:

"Dünya yeni bir bloklaşmaya doğru gidiyor. Batı karşısında İslam uygarlığını Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin temsil etme potansiyeli yüksektir. Sezai Karakoç’un belirttiği gibi; 'Tek geçerli olan radikal olandır.' Bu noktada aydınlarımıza, Mehmet Akif Ersoy ve Üstad Sezai Karakoç vizyonuyla hareket etme sorumluluğu düşmektedir."

EDEBİYAT DÜNYASI BULUŞMADAYDI

Samimi bir hasbihal ortamında geçen ve bayram ikramlarıyla renklenen buluşmada, Çin’in yükselen gücü, Ortadoğu haritasının İngiliz ve Amerikan egemenliğindeki dönüşümü gibi kritik konular da masaya yatırıldı.

Buluşmaya; Adem Turan, Suavi Kemal Yazgıç, Yeprem Türk, Hayrettin Taylan, Ercan İriş, Ömer Hatunoğlu, Mahmut Topbaşlı, Ercan Ata, Refika Mert, Fatih Demirel, Vefa Lök, Yunus Berk, Mükerrem Mert, Beyza Can, Esmanur Güner, Mustafa Şahin, Hasan Yumak, Ahmet Haksal ve Müstakim Haksal gibi edebiyat dünyasının önemli isimleri katıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN